Kleuren combineren in de woonkamer: hoe pak je dat aan?

Handgemaakt wollen berber vloerkleed Beni Ouarain uit Marokko, 386×318 cm € 2790,- (rozenkelim.nl). Beige kruk van Pols Potten als bijzettafel € 325,-, sprei van Heckett & Lane in kleur Quail Lilac, 180×260 cm € 36,99, kussen van Bloomingville, 40×60 cm € 69,- (vtwonen.be). Spiegel antieklook medium € 69,95, spiegel antieklook small € 39,95 (hkliving.nl). Katoenen tas Green Magique € 35,- (hotelmagique.com). Papier-maché vaas Pompeii van BePureHome € 77,95 (basiclabel.nl). Roze elementenbank Mags vanaf € 1280,-, bruine hanglamp Lloop € 399,- (vij5.nl). Glazen karaf met ribbels € 29,- (arket.com). Overig privébezit.  Beeld

Kleur is erg sfeerbepalend en de juiste kleurencombinaties kiezen voor je woonkamer kan overweldigend zijn. Er is zó veel keuze. Welke kleuren passen bij elkaar? En hoe blijft alles een rustig, ontspannen geheel? Een paar tips.

Lees verder onder de advertentie

Waar begin je?

De woonkamer is meestal een plek waar je een gevoel van ontspanning wilt creëren. Het is de plek waar je na een lange dag werken op de zetel ploft om je favoriete serie te kijken. Maar dat relaxte sfeertje creëren, is makkelijker gezegd dan gedaan. Want waar begin je? Door de juiste kleuren te combineren in de woonkamer, kom je een heel eind.

Dan hebben we het niet alleen over kleuren op de muur. Denk ook aan meubels, accessoires, stoffen en vloeren die al in de ruimte aanwezig zijn. Stem het liefst alles op elkaar af.

Tip: hanteer de 60-30-10 regel

Voordat we hieronder een paar kleurencombinaties in de woonkamer voor je uitlichten, geven we je een handige tip mee. Met de 60-30-10 kleurenregel zorg je voor één geheel. Kies een primaire-, secundaire- en accentkleur: de eerste kleur gebruik je voor 60% van de kamer, de tweede voor 30% en de derde voor 10%.

Lees verder onder de advertentie

Een paar willekeurige, goed matchende voorbeelden:

LEES OOK
Combineren kun je leren: deze kleuren passen goed bij elkaar

Lees verder onder de advertentie

Voorbeelden van kleurencombinaties

Kleuren combineren in de woonkamer kun je leren, écht waar. Maar een goed uitgangspunt is altijd: wat vind je zelf mooi? Welke interieurstijl spreekt je aan? En welk gevoel krijg je bij een bepaalde kleur? Sommigen worden onrustig van rood, anderen krijgen er een luxe en warm gevoel bij. Hier lees je welk effect kleuren hebben op jouw stemming.

Ton-sur-ton-combinaties

De veiligste en rustigste kleurencombinatie voor de woonkamer is ton-sur-ton. Hierbij kies je één kleur uit met een aantal tinten uit dezelfde familie. Door middel van verschillende tonen breng je diepte aan. Terracotta, bruin en zand bijvoorbeeld. Of grijs, wit en taupe.

Groen en bruintinten

Groen is een geliefde kleur in de woonkamer. Een groene muur combineert bijvoorbeeld goed met hout en bruintinten. Dit haalt het natuurlijke karakter van groen naar boven. Erg mooi in een botanische of landelijke woonkamer. Als accentkleur bij groen kun je blauw of roze kiezen.

Lees verder onder de advertentie
woonkamer met ton-sur-ton Beeld
groen en bruintinten woonkamer Beeld

LEES OOK
Geen genoeg van groen: haal de natuur in huis met een groene woonkamer

Zwart en goud

Als er een kleur is die makkelijk combineert in de woonkamer, dan is het zwart. Zwart gecombineerd met grijs en wit geeft een rauwe, industriële woonkamer. Combineer je dit met goud dan krijg je een hotel-chique paleisje. Goud leent zich goed als accentkleur in accessoires en kleine meubels.

Grijs met blauw

Ga jij voor een overwegend grijze woonkamer? Grijs is de ideale basis en allang geen saaie kleur meer. Denk aan een grijze gietvloer, beton ciré muur of een grijze zetel. Combineer grijs met zacht blauw voor een speels en fris effect. Bijvoorbeeld met een koele ondertoon die niet té ijzig is. Tip: een van de trendkleuren van 2022 is een prachtige, frisblauwe kleur die doet denken aan een zomers briesje. Voeg wit toe voor extra frisheid of hout en beige voor meer warmte.

Lees verder onder de advertentie

Wit met pastellen

Wit in de woonkamer is een all time favourite. Vooral de moderne woonkamer en de Scandinavische woonkamer zijn fan. Maar eigenlijk kan wit altijd. Liefhebbers gaan vaak voor alleen wit, in verschillende tinten. De behoefte aan rust is vaak de onderliggende reden. Toch gaat wit ook heel goed samen met pasteltinten voor een romantisch, eigenzinnig gevoel in de woonkamer.

woonkamer zwart en goud Beeld
grijs en blauw Beeld
Lees verder onder de advertentie
wit en pastel Beeld

Felle kleuren combineren

Zoek jij een woonkamer die eruit springt? En ben je niet bang voor een paar felgekleurde meubels of accessoires die lekker knallen? Wij zeggen: doen! Probeer ook hier te zorgen voor de juiste kleurencombinatie. Felle kleuren matchen bijvoorbeeld goed met donkere kleuren. Er ontstaat namelijk een prachtig contrast.

Ga je liever voor een licht interieur met felle accenten? Wat dacht je van wit gecombineerd met kobaltblauw zoals stylist Fietje hier laat zien? Nog een stap verder kan ook: door kobaltblauw met een andere kleur te combineren in de woonkamer, zoals okergeel. Dat voelt misschien als een bonte verzameling, maar maakt je woonkamer juist interessant en een eenheid.

Lees verder onder de advertentie

Cursus kleuren combineren

Je merkt het al: de keuze is reuze. Vind je het nog steeds lastig om kleuren te combineren in de woonkamer? De cursus ‘Kleur in huis, creëer een persoonlijk interieur’ is ideaal voor als je meer wilt weten over het toepassen van kleur in huis.

Bron: Beeld 1: vtwonen 04-2022 | Styling Marlies Does | Fotografie Sjoerd Eickmans. Beeld 2: vtwonen 03-2019 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen. Beeld 3: vtwonen 01-2022 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans. Beeld 4: vtwonen 13-2017 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen. Beeld 5: vtwonen 08-2017 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans. Beeld 6: vtwonen 08-2011 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek