Hoe is het mogelijk? Kleine woonkamer met eetgedeelte inrichten

Misschien voelt het als een onmogelijke opgave: een kleine woonkamer inrichten mét een eetgedeelte. En toch kan het! Hoe je dat aanpakt? Wij delen 7 manieren waarop je de eettafel kwijt kunt in een klein huis, zodat je niet elke avond met je bordje eten op de zetel hoeft te kruipen.

schilderij schets

Kleine woonkamer met eetgedeelte inrichten? 7 manieren

Het inrichten van een kleine woonkamer gaat soms gepaard met uitdagingen. En toch kun je met een paar simpele stappen de kleine ruimte smaakvol en ruimtelijk inrichten. Maar hoe zit dat met de eettafel: waar past deze? En welke eettafel en zetel kun je het best kiezen voor een kleine ruimte?

1. Welke eettafel voor een kleine woonkamer?

Kies in een kleine woonkamer voor meubels in efficiënte vormen, zoals een kleine ronde eettafel. Deze neemt minder ruimte in beslag dan een vierkante of rechthoekige eettafel. En zeg nou eerlijk: een ronde tafel is toch één en al gezelligheid? 

Een paar tips bij het kiezen van een (ronde) eettafel voor een kleine woonkamer:

  • Als je zo veel mogelijk stoelen kwijt wilt aan de tafel, kies dan voor een onderstel met één poot in het midden. 
  • Style de tafel af met bijpassende eetkamerstoelen. Niet alleen qua stijl, maar ook qua formaat en vorm. Armleuningen nemen veel ruimte in, dus die kun je beter achterwege laten. En niet iedere eetkamerstoel is even breed. Het is een cliché, maar meten = weten.
  • Voor vier personen heb je een ronde tafel met een diameter tussen de 100 cm en 130 cm nodig. Voor zes personen minimaal 140 cm.  

LEES OOK
Inrichten kleine woonkamer: 4 praktische tips om mee te beginnen

2. Uitschuifbaar en multifunctioneel

Naast de ronde tafel, is de uitschuifbare eettafel ook een favoriet voor een kleine woonkamer. Deze tafel tover je in een handomdraai om tot een groter exemplaar, waar meer mensen aan kunnen zitten. Sla ook ergens een paar mooie klapstoelen op. Deze stoelen kunnen makkelijk onder een hoog bed, op een kast of achter in de garderobekast opgeborgen worden. Schuif de stoelen aan en uitgebreid dineren maar!

3. Zet de eettafel tegen de muur

Een andere tip is om de eettafel zo dicht mogelijk tegen de muur te zetten. Hiermee bespaar je een hoop ruimte. Zorg er wel voor dat je de stoel tussen de tafel en muur nog naar achter kunt schuiven. Hier heb je zo’n 60 tot 70 centimeter voor nodig. 

Heb je daar geen plek voor? Dan is een zetel tegen de muur bij de eettafel misschien een goede optie voor jou. Deze neemt minder ruimte in beslag, omdat je er als het ware in kunt ‘schuiven’.

LEES OOK
Zo kun je in een kleine eethoek toch veel gasten kwijt

4. Wat voor zetel voor een kleine woonkamer met eetgedeelte?

De zetel is in bijna iedere woonkamer het grootste meubelstuk. Dat kan flink passen en meten zijn, vooral als je ook een eettafel kwijt wilt. Een ruimtebesparende, modulaire zetel kan dan uitkomst bieden. Zo zet je de inrichting helemaal naar je hand en houd je het flexibel. De zetel kan zelfs dienen al divider tussen het woon- en eetgedeelte.

Fijne zetels voor een kleine woonkamer onder elkaar:

5. Houd het luchtig

Voor de zetel, maar ook voor de eettafel en eetkamerstoelen geldt: houd het luchtig. Meubels op hoge, dunne poten geven een ruimtelijk effect. Kies ook voor meubels met zo min mogelijk tierelantijnen. Die kunnen een druk gevoel geven, vooral in een wat kleine woonkamer.

Deze handige regel geldt trouwens ook voor de kleur in een kleine woonkamer. Lichte, luchtige kleuren geven een ruimtelijk gevoel. Hiervoor hoeft niet alles wit te zijn. Een mooie manier om kleur te gebruiken en tegelijkertijd rust te behouden is door met pastelkleuren te experimenten. Maar ook koele kleuren in (zoals blauw, groen, grijs en paars) hebben een frisse, rustige uitstraling.

6. Comfortabele en multi-inzetbare eetkamerstoelen

In een kleine woonkamer met eetgedeelte heb je misschien geen ruimte voor een mooie fauteuil. Om toch een comfortabele stoel bij te kunnen schuiven als er visite is, kun je bewust voor luxe eetkamerstoelen kiezen. Zo zijn ze multi-inzetbaar. Velours heeft bijvoorbeeld zo’n ultiem comfy effect.

7. Een keuken met bar

Als je écht geen ruimte hebt voor een eettafel in de woonkamer, dan heb je natuurlijk nog de keuken met bar. Geen zorgen, je hoeft niet meteen de hele keuken te verbouwen. Soms is het mogelijk om een stuk van het aanrecht in een hoekkeuken te verhogen met een extra werkblad. Barkrukken, krantje en cappuccino erbij en je hebt je eigen, persoonlijke Amerikaanse ontbijtbar.

Gaat een verhoogd aanrecht niet lukken? Dan kun je nog voor een losse bartafel gaan. Hiermee werk je de hoogte in, wat ruimer oogt dan een lage eettafel. Bijkomend voordeel is dat je barkrukken helemaal onder de bartafel kunt schuiven.

nog meer: woonkamer