De Scandinavische woonkamer: haal het hygge-gevoel in huis

beeld vtwonen Beeld

Clean, rustig en minimalistisch: word jij blij van deze woorden? Dan is de Scandinavische woonkamer wat voor jou. In deze stijl staan strakke lijnen, natuurlijke materialen en een zacht kleurenpalet centraal. Een woonkamer waarin je helemaal tot rust komt… benieuwd hoe je dat voor elkaar krijgt?

Lees verder onder de advertentie

Dit is de Scandinavische interieurstijl

De Scandi stijl, geïnspireerd op onze Noorderburen, is al jaren ontzettend populair. Het uitgangspunt is puur, eenvoudig en toch gezellig: ook wel hygge genoemd door de Scandinaviërs. Het perfecte recept voor een woonkamer waar je na een lange dag werken heerlijk tot rust komt. Zo’n woonkamer zonder te veel tierelantijnen en met tijdloze meubels waar je maar niet genoeg van kunt krijgen. Niet teveel poespas, maar minimalistisch en eenvoudig.

Ben je gezegend met een open woonkeuken? Het frisse, overzichtelijke karakter van de Scandinavische stijl past ook heel goed in de keuken!

LEES OOK

Lees verder onder de advertentie

De Scandinavische keuken: deze stijl zorgt voor rust en ruimte

De zon gaat in Scandinavië vroeg onder, dus veel licht in huis is belangrijk

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Nog een paar kenmerken van de Scandinavische woonkamer

  • Functioneel: dit zie je bijvoorbeeld terug in designmeubels; de forever pieces.
  • Lichte kleuren: pasteltinten en veel wit geven je interieur een frisse look.
  • Veel daglicht: de zon gaat in Scandinavië vroeg onder, dus veel licht in huis is belangrijk.
  • Geïnspireerd op de natuur: buiten naar binnen halen en meubels in organische vormen en natuurlijke materialen voeren de boventoon. Rond, bol, zigzag, golvend, asymmetrisch en glooiend zijn vormen die je veel terugziet.
  • Less is absoluut more: denk aan opgeruimde kamers en simpele accessoires.
  • Strakke lijnen: geen sierlijke details, maar een modern en clean gevoel.

Voorbeelden van Scandinavische woonkamers

Laat je inspireren door deze mooie Scandinavische woonkamers. Klein of groot: eigenlijk past deze stijl in ieder huis.

Zo maak je je woonkamer Scandinavisch

Nu je de kenmerken weet, vraag je je misschien af: hoe maak je de woonkamer Scandinavisch? Eigenlijk door middel van de juiste kleur, meubels, materialen en accessoires. Deze vijf basisingrediënten helpen je een eind op weg.

Lees verder onder de advertentie

1. Kleur: licht en wit

De nordic woonkamer is een lichtbaken. Er wordt veel wit gebruikt: op de muren, maar ook in de meubels. Om aan die witte basis meer warmte toe te voegen, kunt je experimenteren met pasteltinten. Zachtroze is zo’n kleur die meteen meer gezelligheid toevoegt aan het steriele wit. Maar ook leemgroen, zachtgeel, lichtblauw en beige zie je veel terug. Hiermee wordt het Scandinavische gevoel van ‘dichtbij de natuur staan’ extra benadrukt.

Ook lichtgrijs is een absolute topper in een Scandinavische woonkamer. De grijze zetel is hét perfecte voorbeeld. Of denk aan de populaire, stoere betonlook in de vorm van een gietvloer, beton ciré muur of wandplank met betonlook.

2. Materialen: hout, hout hout!

Natuurlijke materialen voeren de boventoon in een Scandinavische woonkamer, maar hout is écht onmisbaar. Op de vloer en in de meubels. Vooral houtsoorten in een lichte tint zoals beuken-, berken- en essenhout geven een instant Scandinavische look.

Lees verder onder de advertentie

Andere materialen die veel worden gebruikt zijn rotan, linnen, steen en wol. Als je jouw woonkamer snel wilt voorzien van een paar Noordeuropese invloeden, speel dan met deze materialen. Een houten salontafel, wollig plaid, rotan vloerlamp of groot vloerkleed doen wonderen.

3. Meubels: simpel en tijdloos

Scandinavische meubels komen in allerlei vormen. Van allemansvriend kuipstoel tot peperdure Egg Chair. En van webbing dressoir tot chunky hoekzetel. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben? Ze zijn tijdloos en dienen hun doel. Geen onnodige details en poespas, maar simpel design. Ga jij je woonkamer Scandinavisch inrichten? Houd dan in je achterhoofd: welke meubels heb ik echt nodig en welke maken het geheel juist rommelig? Kill your darlings.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Natuurlijke materialen voeren de boventoon in een Scandinavische woonkamer, maar hout is écht onmisbaar.

4. Fris, maar toch warm

Wie denkt dat een Scandinavische woonkamer maar ‘flets’ is met al dat wit en licht, heeft het bij het verkeerde eind. Niet alleen met hout en kleur, maar ook met accessoires wordt juist veel warmte en gezelligheid toegevoegd (hygge, weet je nog?). Wil je echt verzekerd zijn van meer warmte? Haal dan de Japandi-trend in huis: een beetje van Japan en een beetje van Scandinavië.

LEES OOK

Lees verder onder de advertentie

Hartverwarmend: inspiratie voor warme kleuren in de woonkamer

5. Vergeet de accessoires niet

Scandinavische finesse draait om een strakke, minimalistische basis. Maar dat wil niet zeggen dat accessories not done zijn. Grote vazen in ronde, organische vormen, fluffy sierkussens en bijzondere ornamenten maken het geheel af. Muren mogen best kaal blijven, maar dat is niet noodzakelijk. Een gallery wall met lijsten en wanddoeken met grafische prints geeft de finishing touch.

Shop voor de Scandinavische woonkamer

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld 1: vtwonen 13-2016 | styling Marianne Luning | fotografie Tjitske van Leeuwen. Beeld 2: vtwonen 04-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans. Beeld 3: vtwonen 08-2014 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Alexander van Berge