Sfeervol minimalistisch: zo creëer je de Japandi-woonstijl in het interieur

vtwonen 10-2021 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen Beeld

De Japandi-woonstijl kwam in 2020 om de hoek kijken en blijkt anno nu een blijvertje te zijn. De strakke maar sfeervolle stijl is nog altijd geliefd. Wat houdt deze prachtige woonstijl ook alweer in en waar komt het vandaan? We duiken in de oorsprong en geven je tonnen inspiratie voor het omarmen van de Japandi-woonstijl.

Lees verder onder de advertentie

Beste van twee werelden gecombineerd

Organische vormen, minimalisme en natuurlijke tinten: dat is de zeer beknopte samenvatting van de Japandi-woonstijl. Deze woontrend slaat een stijlvolle brug tussen het Noorse hygge en het Japanse wabi-sabi en combineert het beste van beide landen. Terwijl deze woonstijlen en landen mijlenver uit elkaar liggen, passen ze verrassend goed bij elkaar.

LEES OOK
Wabi-Sabi: de schoonheid van imperfectie

Wabi-sabi

Wabi-sabi is een uitdrukking waar in Japan de filosofische acceptatie van vergankelijkheid en onvolkomenheid mee bedoeld wordt. Doorvertaald in interieur houdt dat in dat imperfecties omarmd worden en rust, reinheid en natuurlijkheid centraal staan. Denk hierbij aan natuurlijke kleuren en materialen, onafgewerkt hout of zichtbare lijnen in een handgemaakte schaal van aardewerk.

Lees verder onder de advertentie

Hygge

Het Noorse hygge staat voor een warme, aangename en knusse sfeer, die de Scandinaviërs proberen na te streven om geluk te ervaren binnen de vier muren van hun huis. Vooral in de donkere wintermaanden met weinig zonlicht. Kleuren als beige, crème en bruin passen hier goed bij. Net als andere neutrale kleuren zoals wit, zwart en grijs met kleurrijke accenten in lichtroze, groene en blauwe tinten. De materialen die de hygge-filosofie omarmt zijn zacht, comfortabel en hebben een hoog aaibaarheidsgehalte. Plaids, schapenvachten en kussens van bouclé zijn dus hygge als geen ander.

Lees verder onder de advertentie
vtwonen 10-2021 | styling Marianne Luning | Fotografie Stan Koolen Beeld

Tijdloze trendstijl

De Japandi-woonstijl verbindt deze twee concepten in een comfortabel, minimalistisch en toch warm interieur. Wil je de stijl in huis halen? Houd dan vooral de natuurlijke materialen en het knusse gevoel in je achterhoofd. Het draait immers om sfeervol minimalisme bij deze tijdloze trendstijl. Benieuwd hoe Fietje Japandi stylet? Bekijk deze video.

Japandi-woonstijl in huis halen

Heb je bijvoorbeeld al een minimalistische eettafel? Neem deze dan als uitgangspunt en plaats er strakke stoelen bij en een imperfecte vaas van keramiek op. Bij een simpele bank kunnen een strakke kast en een rotan salontafel al snel dat gewilde Japandi-gevoel oproepen. Ben je toe aan het grotere geschut? Verf dan witte muren in een kleur die in de buurt komt van natuursteen om dat typerende natuurlijke effect van de Japandi-woonstijl direct te vangen.

Shop de Japandi woonstijl

Lees verder onder de advertentie

Bron: vtwonen 10-2020/2021 | styling: Fietje Bruijn, styling Marianne Luning | Fotografie Stan Koolen