Creëer ruimtelijke intimiteit met een schuifdeur in de woonkamer

Schuifdeur van zwart gecoat aluminium, prijs op aanvraag (gewoongers.nl). Bij de boekenkast Flexa Creations muurverf Camouflage Green, rechts op de muur Worthy Clay, boekenplank en bureau Flexa Strak in de Lak lak Woudgroen (flexa.nl). Boekenkast en bureau op maat gemaakt, prijs op aanvraag (remmers-design.nl). Armstoel Tulip van Household Hardware € 365,- (eijerkamp.nl). Zeegras manden op de vloer onder bureau van Bloomingville € 125,-, manden op de kast van Compactor vanaf € 17,35, manden in de kast van Compactor € 25,99, kandelaars Metal Black van vtwonen € 19,95, tafellamp Luminous Circle van HKliving € 157,- (vtwonen.nl). Spiegels vanaf € 19,50 (weldaad.com). Manden onder de kast niet meer verkrijgbaar (ikea.nl). Overig privébezit. 8 Flexa Strak in de Lak lak & Flexa Easycare Muren muurverf Saliegroen. Gordijnen Lill, per 2 € 3,99 (ikea.nl). Vloerlamp Philine van Lucide € 149,95 (vtwonen.nl). Kunstwerken boven de haard gemaakt door Marlies Hoevers, prijs op aanvraag (hoeversid.com). Elementenbank Vint van HKliving vanaf € 2074,-, vloerkleed Afghano van Eijerkamp Collectie € 3078,-, plaid € 59,95 (eijerkamp.nl).  Beeld

Waar je vroeger schuifdeuren vooral in statige, oude woningen zag tussen de zithoek en eethoek, zijn schuifdeuren inmiddels een eyecatcher in menig huis. Als vervanging van een reguliere deur of om een grote kamer te scheiden in twee knusse ruimtes: alles wat je moet weten over de aankoop en plaatsing van een schuifdeur lees je hier.

Lees verder onder de advertentie

Voordelen schuifdeur woonkamer

Schuifdeuren zijn op dit moment helemaal on trend en dat is niet voor niets. Er zitten best wat voordelen aan een schuifdeur in de woonkamer.

  • Het bespaart ruimte (op bepaalde plekken): bij een standaarddeur moet je rekening houden met de draaihoek van de deur. In de draaihoek kun je geen meubels of spullen plaatsen. Bij een schuifdeur heb je hier geen last van. Maar… een schuifdeur moet natuurlijk wél genoeg ruimte zijdelings hebben om ‘m open te kunnen schuiven. Dus afhankelijk van je inrichting, zal op sommige plekken een schuifdeur handiger zijn, op andere plekken weer niet.
  • Geen dichtklappende deuren door tocht: ook vaak gehad dat je je te pletter schrok van een dichtslaande deur doordat de buitendeur nog openstond? Daar ben je met de schuifdeur vanaf.
  • Veel toepassingsmogelijkheden: in grote, oude woningen vind je nog vaak de klassieke schuifdeuren tussen eet- en zitkamer. Erg fijn om je even af te sluiten van de herrie in de andere kamer. Bovendien geeft het een warme en geborgen sfeer. Je kunt ‘m natuurlijk ook plaatsen als optionele scheiding tussen woonkamer en kantoor of tussen een slaapkamer en badkamer of kleedkamer. Maar de schuifdeur gebruik je ook simpelweg als standaard afsluitdeur van bijvoorbeeld de gang naar de woonkamer.
  • Het ziet er stoer en origineel uit: zeg nou zelf, zo’n schuifdeur ziet er toch een stuk spannender uit dan die standaarddeur met draaihoek?

LEES OOK
Nieuwe binnendeur gezocht: alle soorten handig op een rij

Lees verder onder de advertentie

Wat kost een schuifdeur in de woonkamer?

De prijzen van schuifdeuren lopen behoorlijk uiteen. De prijs is afhankelijk van materiaal- en montagekeuze, de grootte van de schuifdeur en of je enkele of dubbele schuifdeuren wilt. Een losse schuifdeur zonder schuifdeursysteem heb je al vanaf zo’n € 200 á € 250. De prijzen kunnen oplopen tot (ver) boven de € 1000.

Materialen voor een schuifdeur in de woonkamer

Momenteel zijn de glazen schuifdeuren met zwarte stalen randen dé trend du moment. Ze geven je woonkamer dan ook het beste van beide werelden: door het glas kun je de ruimte achter de deur nog steeds zien. Zo oogt de woonkamer nog steeds ruim, maar is-ie toch afgescheiden van de ruimte achter de deur. Ruimtelijk en knus tegelijkertijd! Ben je fan van de industriële loft-look? Dan zijn de stoere, houten schuifdeuren perfect voor jouw stijl. Je hebt ze in verschillende houtsoorten zoals steigerhout, grenen hout en vuren hout. Ook erg stoer: een steigerhouten deur met zwarte, stalen omranding.

“De schuifdeur met latten geeft een open “

Lees verder onder de advertentie
Schuifdeur met houten latjes komt uit de DIY special vtwonen 2020, verkrijgbaar via lossebladen.nl Beeld

Hoeveel ruimte heb je nodig voor een schuifdeur?

Hoeveel ruimte aan en voor de muur moet je vrijhouden om je schuifdeur voldoende open te kunnen schuiven? Dat is afhankelijk van of je wilt dat de deur naar één zijde of beide zijden geschoven kan worden. Je hebt (eventueel aan weerszijden) minimaal 80 centimeter ruimte nodig naast de deuropening om ‘m goed open te kunnen schuiven. Je kunt dus geen schilderijen aan de muren ophangen binnen die 80 centimeter en geen meubels (tegen de muur) plaatsen.

LEES OOK
De grote verdwijntruc: zo kun je een deur behangen

Lees verder onder de advertentie

Hoe bepaal ik de maat van mijn schuifdeur?

Voor de breedte van de deur kun je de volgende tactiek toepassen. Meet de breedte van de deuropening en tel aan allebei de zijdes 4,5 centimeter erbij. De deur moet namelijk iets breder zijn dan de opening om inkijk te voorkomen. Heb je bijvoorbeeld een deuropening van 80 centimeter breed? Dan wordt uiteindelijk de breedte van jouw schuifdeur 80 + 4,5 + 4,5 = 89 centimeter. Sluit de opening aan één kant tegen een muur? Dan geldt die 4,5 centimeter alleen voor de kant waar de deur naartoe schuift.

Vervolgens bepaal je de hoogte. Meet de hoogte van de deuropening en tel daar zo’n 3,5 centimeter bij op. Let op: houd rekening met de afstand van de bovenkant van de deur tot aan het plafond. Je moet ongeveer zo’n 14 centimeter montageruimte overhouden om de deur aan op te hangen.

Kast op maat gemaakt door Alure kasten Woninginrichting-Aanhuis.nl. Wijnklimaatkast met vriezer ATAG. Overig privébezit. Beeld
Flexa Creations muurverf Camouflage Green (flexa.nl). Glazen deuren prijs op aanvraag (gewoongers.nl). Bureau van Zuiver € 499,-, stoel van Trendhopper € 149,- (eijerkamp.nl). Vloerkleed van Bolia € 160,-, tafellamp van Leitmotiv € 54,95 (vtwonen.nl). Zwart memorek € 33,50 (housevitamin.nl). Mok € 12,50 (returntosender.nl). Plant Ficus Lyrata prijs op aanvraag (bloemenweelde-amsterdam.nl). Overig privébezit. Beeld

Schuifdeur op maat

Heeft jouw woning deuropeningen met unieke afmetingen? Dan zijn er genoeg aanbieders die jouw schuifdeuren op maat maken. Kun je meteen de deur geheel naar jouw smaak en wensen samenstellen! Wil je stalen schuifdeuren op maat? Kijk dan eens op steellife.nl of aluwdoors.com. Wil je iets anders dan die eeuwige stalen deuren? Kijk dan eens op barnwoodweb.nl voor schuifdeuren op maat van hout, staal of glas. Ook erg mooi zijn de op maat gemaakte deuren van thedoorsutrecht.nl.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK

Slimme stylingtips voor een lange muur

Hoe plaats je een schuifdeur?

Ziet er hartstikke kek uit, zo’n schuifdeur. Maar met twee linkerhanden kijk je alweer op tegen het plaatsen van de deur. Geen nood: op de site van Hornbach vind je een uitgebreide tutorial om een schuifdeur te plaatsen. Ook op de site van deurengigant.nl vind je een duidelijk stappenplan. Kijk eens op de site van de bouwmarkt of woonwinkel waar jij je deur wilt bestellen of ze een stappenplan of (video)tutorial hebben. Vaak zit er bij je aankoop ook een handleiding of vraag simpelweg advies in de winkel. Succes!

Lees verder onder de advertentie

Deurshoppers…

Bron: beeld 1: vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 15, aflevering 3 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra | beeld 2: vtwonen special 09-2020 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans | beeld 3: vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 13, aflevering 1 | styling Fietje Bruijn | fotografie Margriet Hoekstra | beeld 4: vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 14, aflevering 8 | styling Eva van den Ven | fotografie Margriet Hoekstra