De grote verdwijntruc: zo kun je een deur behangen

beeld vtwonen Beeld

Is die witte deur in je mooie behangmuur echt een doorn in het oog? Haal dan de grote verdwijntruc uit door ook de binnendeur mee te behangen. Wanneer je het goed aanpakt, moet je echt van heel goeden huize komen om de deuropening nog te vinden. Hans Klok eat your heart out.

Lees verder onder de advertentie

Net als toen

Deuren behangen is helemaal niks nieuws, vroeger was het juist heel chic om te doen. Een beetje grachtenpand had een deur met behang, dit gaf nog meer allure aan het huis. Meestal werd de omlijsting van de deur achterwege gelaten en de deuren zo glad mogelijk gehouden, zodat het behang er zo strak mogelijk op zat. Maar voor iets meer speelsheid zou je de rand om de deuren juist wel wit kunnen laten.

CHECK HIER DE BESTE BEHANGTIPS
Help, ik ga zelf behangen! Wat nu?

Welke deur heb je?

Wie een muur kan behangen, kan dat ook op een deur. Je maakt het jezelf wel moeilijker met een print, want het allermooiste is natuurlijk wel als dit doorloopt. Bepaal allereerst van welk materiaal de deur is gemaakt:

Lees verder onder de advertentie
  • Kunststof deuren moeten eerst worden voorbehandeld met een watergedragen primer.
  • Een deur van plaatmateriaal of geperst hout geef je eerst een lik grondverf. Laat dit goed opdrogen.
  • Bij een houten deur volstaat licht opschuren, maar wil je er echt zeker van zijn dat het mooi wordt, dan is daarna alsnog gronden toch een goed idee.

LEES OOK
Met de deur in huis: originele ideeën om een deur te pimpen

Aan de slag

Zijn de voorbereidingen getroffen? Dan kan het behangen van de deur beginnen. Je kunt gewoon dezelfde behanglijm gebruiken als voor de muren. Ga eerst met de muren aan de slag en doe de deuren als laatste. Heb je een behangprint, dan luistert het aansluiten van het dessin heel nauw. Maak er geen haastklus van en bekijk het resultaat tussendoor even van een afstand.

Lees verder onder de advertentie

Tip: gebruik altijd behang uit hetzelfde verfbad, dit is vooral van belang als je de deur later gaat behangen. Anders loop je de kans dat er kleurverschil is en dat is zonde. Op elke behangrol staat een batchnummer, wanneer je de rol bijbestelt kun je dit nummer noemen.

LEES OOK
Weet je nog niet welk behang je wilt? Ontdek de behang shopgids

Finishing touch

Een deur heb je natuurlijk veel vaker vast dan de muren, vingerafdrukken zijn eigenlijk niet te vermijden. Bij de meeste behangsoorten kun je dit met een lichtvochtige doek wel verwijderen, maar je zou de deur ook een finish kunnen geven. Geef het gedeelte rondom de deurklink een laagje transparante lak, zo is de deur ook meteen minder kwetsbaar voor scheuren.

Lees verder onder de advertentie

Ook een leuke print…

Bron: beeld: vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 13 | styling Marianne Luning, fotografie Margriet Hoekstra |