Creëer een loftgevoel in de slaapkamer met een schuifdeur

Schuifdeur op maat gemaakt. Gordijnen whkmp’sown Wehkamp. Rond vloerkleed Xenos. Bed Ikea. Sprei en kussen Maisons du Monde. Hanglamp Jysk. Muurverf in kleur Piramide van Praxis. Lijstjes gemaakt door een vriendin. Waaier Maisons du Monde. Plantenpot Ikea. Rieten nachtlampje Maisons du Monde. Mand met pompoms H&M Home. Plantenpot vooraan herkomst onbekend. Beeld

Wanneer de ruimte in de slaapkamer beperkt is, dan is een schuifdeur ideaal. Het resultaat? Geen last van openzwaaiende deuren, maar een stoer en sfeervol loftgevoel. Wij zetten alle voordelen, nadelen en kosten van een schuifdeur in de slaapkamer op een rij.

Lees verder onder de advertentie

Voordelen schuifdeur in de slaapkamer

Houd je van een stoere look in de slaapkamer? Of ben je op zoek naar een deur die zo min mogelijk ruimte inneemt, zodat je plek overhoudt voor een gezellige zithoek, meer kastruimte of accessoires? Een schuifdeur is wat je zoekt. En zo’n stoere loftdeur heeft nog veel meer voordelen:

  • De schuifdeur wordt parallel aan de muur bevestigd. waardoor het minder ruimte inneemt. Je hoeft dus geen rekening hoeft te houden met een draaihoek.
  • Zeg maar dag tegen klapperende en dichtslaande deuren door tocht.
  • De deuropening kan een stuk breder zijn en je hoeft geen rekening te houden met een kozijn.
  • De schuifdeur heeft verschillende toepassingsmogelijkheden in de slaapkamer. Je kunt hem simpelweg gebruiken als afsluitdeur van de gang, maar ook als roomdivider naar de inloopkast of de ensuite badkamer. Of gebruik hem als kledingkastdeur.
  • De meeste schuifdeursystemen komen met een soft close-sluiting. Wanneer je de deur dichtgooit (of -schuift), remt hij zelf af.
  • Het geeft een stoer loftgevoel aan de slaapkamer en is weer eens wat anders dan een reguliere deur.

LEES OOK
Nieuwe binnendeur gezocht: alle soorten handig op een rij

Nadelen schuifdeur in de slaapkamer

Aan schuifdeuren zitten ook een paar nadelen, ze zijn namelijk niet in elke situatie handig.

  • Doordat de schuifdeur parallel aan de muur wordt bevestigd, moet er genoeg ruimte aan beide zijden van de deur zijn. Het is slim om hier rekening mee te houden met de inrichting.
  • Het openen van een schuifdeur gaat langzamer dan een normale deur. Dit kan tot ergernis leiden bij drukbezochte plekken.
  • Het goed afdichten van een schuifdeur is een uitdaging. Hij sluit nooit helemaal strak aan op de muur, met als gevolg kleine kieren en openingen. Hier kan geluid ontsnappen, wat een schuifdeur minder geluiddicht maakt dan een gewone (opdek)deur.
  • Is de isolatie goed? Dan heb je weinig last van tocht door die ene kier in de schuifdeur. Is de isolatie echter wat minder, dan is een deur met kozijn die rondom sluit misschien beter dan een schuifdeur.
  • Een schuifdeur is over het algemeen duurder dan een reguliere deur.

Soorten schuifdeuren

Er zijn verschillende schuifdeuren voor binnen (meer hierover lees je hier). Wil je een landelijk gevoel in de slaapkamer, kies dan een robuuste, houten deur. Je hebt ze in verschillende houtsoorten zoals steigerhout, grenenhout en vurenhout. Houd je van een luxe loftgevoel, dan is de zwartstalen deur ideaal. De glazen schuifdeur is dé trend du moment, maar minder praktisch in de slaapkamer. Wel kun je voor matglas of rookglas kiezen voor iets meer privacy.

Wat kost een schuifdeur in de slaapkamer?

De prijs van een schuifdeur is afhankelijk van het materiaal en het formaat. Ook het schuifsysteem bepaalt in grote mate de prijs (soft-close maakt het duurder, maar is geen overbodige luxe). Een losse schuifdeur van hout zonder systeem vind je vanaf ongeveer € 200. Denk je aan een industriële schuifdeur van staal? Dan loopt de prijs al gauw op naar € 1.000.

Lees verder onder de advertentie