Zonwerend glas: dit moet je weten
Een prettige temperatuur in huis, minder UV-straling – en dus minder verkleuring van meubels en vloeren – en lagere energiekosten. Zomaar wat voordelen van zonwerend glas. Is het ook wat voor jouw woning denk je? Wij zochten het voor je uit.
Wat is zonwerend glas?
Zonwerend glas is dubbel glas met daar tussenin een speciale coating die het zonlicht en de warmte gedeeltelijk tegenhoudt. Op zonnige dagen houd je daardoor de warmte buiten en op koude dagen houdt het isolerende glas het behaaglijk binnen. Deze voordelen zorgen ervoor dat je energie bespaart omdat je niet extra hoeft te koelen of te verwarmen. Je hebt ook minder last van fel zonlicht binnen en dan kan prettig zijn voor jezelf en voor je mooie vloer en interieur.
Zijn er allemaal voordelen denk je nu? Uiteraard zijn er ook wat minpunten, zo is het zonwerend glas op extreem zonnige en warme dagen niet voldoende en werkt gewone zonwering dan toch beter. En is het somber weer, dan blijft het in huis ook donkerder en kouder.
Wat doet het?
Het zonwerend glas is er in verschillende soorten en sterktes. Beetje technisch verhaal, maar er zijn twee waarden die bepalen hoe effectief het glas is: LTA en ZTA. LTA staat voor de hoeveelheid licht die wordt doorgelaten. Hoe hoger deze waarde, hoe meer licht er naar binnenkomt. ZTA staat voor de hoeveelheid warmte die wordt doorgelaten.
Wil je zonwerend glas, dan moet je dus eerst voor jezelf bepalen hoeveel zon en warmte je prettig vindt in huis. Best lastig om te bedenken misschien, een glasbedrijf kan hierover advies geven en samen met jou de juiste waardes kiezen.
Je kunt in plaats van zonwerend glas trouwens ook kiezen voor HR++ glas, dit type zorgt ervoor dat de eigen warmte binnenblijft en de warmte van buiten ook daar blijft. Het nadeel is dat HR++ geen zonlicht tegenhoudt en je dus alsnog een zonnescherm of andere zonwering moet aanschaffen.
Wie installeert zonwerend glas?
Het installeren is een klus die je liever aan een pro overlaat. Een glaszetter voert het oude glas af en heeft alle hulpmiddelen om het nieuwe glas er zonder breuken en ongelukken in te zetten. Wanneer dit niet goed gebeurt kan er vocht tussen de naden van het glas komen en werkt de isolatie niet perfect. Ook een lek raam behoort tot de risico’s en in dat geval moet het raam in zijn geheel vervangen worden. Heb je het nooit eerder gedaan, test je skills dan niet uit met deze klus.
Kosten voor zonwerend glas
Zonwerend glas kost gemiddeld 80 euro per m2. Hierbij komen nog de montagekosten van de glaszetter. Deze worden soms berekend aan de hand van een uurprijs, soms is de prijs gebaseerd op het aantal vierkante meters. Vraag daarom meerdere offertes op, want dit kan schelen in je portemonnee.
Er zijn geen landelijke subsidies voor dit duurzame glas, maar kunt het altijd proberen bij de gemeente zelf.
Lees ook
binnenkijken Binnenkijken in een elegant familiehuis in Normandië
Inrichting-styling Ergonomische keuken: de beste werkhoogte en efficiënte indeling
diy Do it yourself: verweerde spiegel met vintage look
binnenkijken Binnenkijken in een verbouwde boerderij in Limburg
Bron: beeld: styling Marlies Does, fotografie Sjoerd Eickmans