Dubbel duurzaam: de voordelen van HR++ glas en de verschillen met dubbelglas

Mineraal stucwerk prijs op aanvraag (kleurstuc.nl). Vintage rotan stoel € 60,- (hetgoed.nl). Vintage beuken kruk Frosta € 45,- (dezaakvansjaak.nl). Linnen gordijn met Koreaanse Pojagi-patchworktechniek, per m2 € 275,-, tijdschrift Openhouse € 20,- (bymolle.com). Wit object Amporhic van ecomix van Urban Nature Culture € 39,95 (vtwonen.be). Houten object op voet 34H Hag € 169,-, aardewerken vaas Jam € 120,- (homata.fr). Linnen kussen in kleur Sea Shell, 50×50 cm € 59,- (bymolle.com). GLASxxx Beeld

Een betere isolatie in huis? Overweeg dan om het enkel- of dubbelglas te vervangen door HR++ glas. Zo houd je de warmte binnen en tocht buiten. Bovendien is het goed voor de energierekening én het klimaat. Maar wat kost HR-glas en wat levert het op? 

Lees verder onder de advertentie

Wat is HR++?

HR (hoog rendement) ++ is dubbelglas met een coating en isolerend gas tussen de platen, waardoor het heel goed isoleert. Maar wat is dan precies het verschil met ‘gewoon’ dubbel glas? Simpel gezegd is HR++ glas duurzamer en heeft het een hoger isolerend effect. Hoe meer plusjes, hoe beter, zou je kunnen zeggen. Het is de op één-na beste ruit dat je kunt hebben. Er bestaat ook nog HR+++ glas, ook wel driedubbelglas genoemd.

De voordelen

In de meeste gevallen is het super rendabel om HR-glas te kiezen, ook als de ruiten en kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn. Je bespaart ermee op stookkosten en bewijst daarmee het milieu een dienst. Bijkomend voordeel is dat je minder last hebt van tocht en lawaai. Kortom: prettiger wonen! Alle voordelen nog even op een rij:

 • Een hoge isolatiewaarde.
 • Beter voor het energielabel van de woning (lees daar hier meer over)
 • Minder tocht en geluid van buiten.
 • Duurzamer en energiebesparend.
 • Je kunt subsidie ontvangen voor isolatie.
 • Je kunt een lening krijgen voor de financiering met een gunstig tarief.
Lees verder onder de advertentie

De kosten en besparing van HR glas

De voornaamste reden waarom mensen voor HR++ glas kiezen, is waarschijnlijk de gasbesparing. Vooral met de huidige gasprijzen (2022), zoeken we naar manieren om stookkosten te minimaliseren. Het aanpassen van de ramen is alleen wel een aardige investering. Hoe betaalt zich dat terug?

Voorbeeld: gemiddelde tussenwoning

De besparing is afhankelijk van de huidige isolatie van de woning. Is die al goed geïsoleerd? Dan bespaar je in verhouding minder dan een slecht geïsoleerd huis. Volgens Milieucentraal Nederland kost het ongeveer € 3.500 om alle ramen (zo’n 22 m2) in een gemiddelde tussenwoning te vervangen door HR++ glas. Per vierkante meter kost het dus ongeveer € 160. Dat is inclusief montage, exclusief subsidie en mét behoud van de huidige kozijnen. Ga je van dubbelglas naar HR, dan scheelt dat ongeveer € 80 tot 200 per jaar aan energiekosten, afhankelijk van de energieprijs die je betaalt. Ga je van enkel glas naar HR glas dan bespaar je – logischerwijs – meer.

Mogelijke subsidies en leningen

Met subsidies kun je een aardig deel van de investering van het HR++ glas terugkrijgen. Ook leningen zijn in sommige gevallen mogelijk.

Lees verder onder de advertentie

Dit zijn de opties:

 • Lokale subsidie: sommige gemeenten en provincies geven subsidie voor isolatie.
 • Extra hypotheek: wanneer je een hypotheek afsluit, kun je extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen.

Handige tips

Overweeg je op HR++ glas over te stappen? Of zit je middenin een verbouwing en wil je de splinternieuwe kozijnen voorzien van HR-glas? Dan hebben we nog een paar handige tips voor je. Een goede voorbereiding is het halve werk, nietwaar?

Lees verder onder de advertentie
 • Kijk eerst naar de huidige glassoort. Dit zie je aan de aanduiding in de rand tussen de glasplaten. Staat er niets, dan is de kans groot dat je ‘gewoon’ dubbelglas hebt.
 • HR++ glas kan zorgen voor condensvorming op koude vlakken in huis. Goede ventilatie voorkomt dit, bijvoorbeeld door ventilatieroosters boven het isolatieglas.
 • De subsidie voor driedubbelglas in nieuwe kozijnen is bijna drie keer zo hoog als die voor HR++ glas. Hierdoor is er bijna geen prijsverschil meer.
 • De edelgassen en coatings die verantwoordelijk zijn voor de extra-isolerende eigenschappen van HR++ glas, zijn onschadelijk voor je gezondheid en het milieu.
 • Afgedankt vensterglas wordt ingezameld via de glashandel; de glasindustrie gebruikt het voor de productie van nieuw glas, vooral verpakkingsglas. Dit bespaart grondstoffen en energie.

Duurzaam moois voor in huis…