Geef het plafond een make-over met deze 6 decoratie-ideeën

Vloer en kozijnen bruin gelakt. Antieke tafel. Met leer overtrokken plastic tuinstoel en vloerlamp van Brecht Murré Atelier. Overige stoelen kringloop en Marktplaats. De verlichting boven tafel is een tijdelijke oplossing: ‘We zoeken nog een kroonluchter of monumentale hanglamp.’ Verf muur en plafond F3.09.75 van Histor. Schalen Brecht Murré Atelier, Mobilia en Household Hardware. Beeld vtwonen 09-2021 | Styling Liza Wassenaar | Fotografie Irisdorine | Tekst Jack Meijers
Beeld vtwonen 09-2021 | Styling Liza Wassenaar | Fotografie Irisdorine | Tekst Jack Meijers

Bij het stylen van een woning staat decoratie voor het plafond meestal niet bovenaan de to-dolijst. Zonde, want hoewel het plafond niet het eerste is waar je naar kijkt, is het wel heel sfeerbepalend voor de ruimte. Wat dacht je van een mooie kleur, sierlijsten of houten latten?

Lees verder onder de advertentie

Inspiratie voor decoratie aan plafond

Voor het versieren, schilderen en decoreren van muren en vloeren draaien we onze hand niet om. Maar een plafond decoreren? Dat is even andere koek. Een creatief plafond springt in het oog en heeft een grote impact op de look-and-feel in huis. En toch kiezen veel mensen voor standaard wit, zonder te veel poespas. Durf jij het wél aan om de aandacht op het plafond te vestigen? Dan helpen we je graag op weg met deze zes ideeën.

1. Plafond schilderen

De makkelijkste manier om het plafond te decoreren is met de verfkwast. Schilder hem mee in dezelfde kleur als de muren voor een prachtig ton-sur-ton effect. Heb je een hoog plafond? Met een donkere kleur creëer je een cosy effect, omdat het plafond optisch verlaagd wordt. Bij een laag plafond kies je liever voor lichte kleuren, zoals gebroken wit of een pastelkleur. Durfals kiezen voor een grafisch patroon of creatieve plafondschildering.

Toegegeven, het plafond schilderen is een flinke klus. Om onnodig leed te voorkomen hebben we een paar handige tips voor je waardoor het verven van het plafond een stukje makkelijker wordt.

Lees verder onder de advertentie

2. Gipsen plafonddecoratie

Gips is een ideaal materiaal voor plafonddecoratie. Je kunt het in allerlei creatieve vormen gieten en de kosten zijn relatief laag. Of je nu in nieuwbouw woont of een jarendertighuis restaureert: met gipsen ornamenten zorg je voor de ultieme, klassieke versiering aan het plafond. De ornamenten zijn er in alle soorten en maten: van bescheiden rond tot een weelderig rozet. Met een kroonluchter of hanglamp geef je het de finishing touch.

3. Houten balken

Karakteristieke panden en boerderijen zijn vaak gezegend met een prachtig balkenplafond. Droom je ook van zo’n plafond? Dan kun je ’m natuurlijk zelf maken. Monteer de balken (of drie planken aan elkaar gelijmd) aan het plafond en werk af met een rustieke beits. Het mag dan misschien ‘nep’ zijn en geen ondersteunende functie hebben, dat doet niet onder aan de sfeer die ontstaat.

4. Houten latten

Houten latten zijn als wanddecoratie niet meer weg te denken uit menig interieur. Maar wat dacht je van houten latten als plafonddecoratie? De latjes geven de ruimte niet alleen een moderne look die doet denken aan je favoriete houten vakantiehuis, ze zorgen ook voor een betere akoestiek. Bovendien creëer je met de houten latten een verlaagd plafond, wat vele voordelen met zich meebrengt. Denk aan extra knusheid, een betere isolatie en ruimte voor inbouwspots, speakers en kabels.

Lees verder onder de advertentie

5. Planten

Ben je gek op een botanische stijl in huis? Dan heb je vast en zeker een collectie kamerplanten in huis staan. Planten kun je ook als plafonddecoratie gebruiken. De meest subtiele manier is met behulp van plantenhangers. Hang een bundel op verschillende hoogtes in een saaie hoek van de kamer en je creëert diepte en gezelligheid in de ruimte. DIY-tip: bevestig twee touwen aan een tak uit het bos en hang daar verschillende hangplanten aan.

Een stapje verder ga je met betongaas aan het plafond. Klimplanten zullen zich vastgrijpen aan het rek, wat na verloop van tijd resulteert in een botanisch plafond.

6. Plafond met sierlijsten

Sierlijsten op het plafond zijn terug van eigenlijk nooit weggeweest. Ze geven een klassieke look aan de kamer en geven een plafond karakter, ook in een nieuwbouwhuis. Bovendien zijn ze ideaal als je oneffenheden of kabels wilt wegwerken op het plafond.

Lees verder onder de advertentie

Voor sierlijsten als plafonddecoratie kun je kiezen tussen koof- of perklijsten of platte plinten. Kooflijsten of platte plinten worden tegen de rand geplaatst voor een verbinding tussen plafond en wand. Perklijsten zijn vakken op het plafond waarmee je ruimtes kunt benadrukken of uitlichten.

Mooie hanglampen voor aan het plafond...