Zo verleng je de levensduur van een matras én slaap je beter
Een matras vervang je niet zo snel; de meeste mensen liggen er heel wat jaren op. Maar na hoeveel jaar is de levensduur van een matras voorbij? En hoe zorg je ervoor dat een matras lang mee gaat? Als je je matras niet onderhoudt, gaat-ie een stuk minder lang mee. Handen uit de mouwen dus!
Hoelang gaat een matras mee?
Hoelang je matras meegaat is afhankelijk van een aantal factoren. Zo spelen het soort matras en bijvoorbeeld het lichaamsgewicht een rol. De gemiddelde levensduur van een matras is zo’n tien jaar. Een ding staat vast: door het matras te onderhouden gaat-ie extra lang mee. Zo kun je dus extra lang genieten van een fijn én schoon matras.
LEES OOK
Verander dit in de slaapkamer en kom makkelijker je bed uit
Schoonmaakbeurt
Maak jij regelmatig het matras schoon? Zo niet, dan wordt het daar nu tijd voor om de levensduur van een matras te verlengen. Door je matras wekelijks te reinigen, voorkom je dat vuil zich in het matras nestelt. Begin in ieder geval met het matras stofzuigen, iedere keer als je het bed verschoont. Zo verwijder je stof, huidschilfers en andere soorten vuil. Wel zo hygienisch!
Om het matras een goede schoonmaakbeurt te geven, strooi je ‘m ruime hoeveelheid baking soda over het oppervlak. Laat het even intrekken en haal de boel daarna weg met een stofzuiger. Baking soda neutraliseert geuren en heeft een ontsmettende werking.
Omgekeerde wereld
Omdat je ieder nacht op dezelfde plek op het matras in slaap valt, kan er kuilvorming ontstaan. De druk is elke nacht namelijk hetzelfde verdeeld over het matras. Hierdoor kunnen er kuilen in het matras ontstaan die steeds dieper worden door slijtage. Als je dit wil voorkomen is het belangrijk om het matras regelmatig te keren. In zowel de breedte als de lengte! Probeer het in ieder geval elk half jaar te doen.
LEES OOK
Onder deze stoffen slapen we nóg fijner
Ventileren is key
’s Nachts verlies je heel wat vocht in de vorm van zweet. Niet zo fijn, want dit zakt allemaal in het matras. Uiteindelijk zal het matras een stuk minder fris worden, en ook een stuk minder prettig liggen. Door het vocht verliest een matras uiteindelijk aan veerkracht. Het is dus heel belangrijk elke dag goed te ventileren om te voorkomen dat het vocht te diep in het matras trekt en bacteriën zich erin nestelen.
Zet zodra je opstaat het raam van de slaapkamer open. Laat de boel minstens tien minuten ventileren, maar het liefst langer. Leg tijdens het opmaken het dekbed terug bij het voeteneind, zodat het matras voldoende ruimte krijgt om te ademen.
Wanneer moet een matras vervangen worden?
Wanneer weet je of je matras aan vervanging toe is? Aan de hand van een korte checklist weet je meestal het antwoord wel. Kijk allereerst naar de leeftijd van het matras. Na een levensduur van 10 jaar zijn de meeste matrassen namelijk aan vervanging toe. De volgende stap is om te kijken naar de conditie van het matras. Is het compleet geel uitgeslagen van de zweetvlekken? Of komen er muffe geuren vanaf? Vervang het matras.
Check ook of er kuilen of deuken te zien zijn in het matras. Vooral op de plek waar je het liefst ligt. Is bijna je hele lichaamshouding nog zichtbaar na het opstaan? Dan is het matras echt aan vervanging toe. Als laatste kun je checken of het matras nog terugveert. Al zeggen deuken en kuilen in het matras eigenlijk al voldoende…
LEES OOK
Zo kies je het perfecte hoofdkussen
Alles voor een mooi bed…
Bron: Beeld: styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans | assistentie Sanne Ketelaar, Niels Kist, Kula van den Broek