Zo kies je het perfecte hoofdkussen

beeld vtwonen Beeld

Een hoofdkussen kan de nachtrust maken of breken. Óf je ligt heerlijk óf je houdt er allerlei vervelende klachten aan over. Nek- en rugpijn bijvoorbeeld. Een slecht hoofdkussen is dus echt een no-go als het om effectief slapen gaat. Toe aan een nieuw hoofdkussen? Door het reusachtige aanbod is de juiste keuze maken soms lastig. Laten we de stappen op een rijtje zetten: zo kies je het perfecte hoofdkussen.

Lees verder onder de advertentie

Stevigheid

Een kussen dient goede ondersteuning te geven tijdens de nachtrust. Kussens zijn meestal op te verdelen in drie verschillende categorieën die aardig voor zich spreken.

 • Een zacht kussen heeft minder vulling en is vaak aan de platte kant.
 • Een medium kussen is het meest voorkomende model: standaard formaat, dikte en stevigheid.
 • Een stevig kussen is dikker en volumineuzer dan de andere door de hoeveelheid vulling.

LEES OOK
Nieuw bed uitzoeken? Hier moet je op letten

Lees verder onder de advertentie

Wat voor slaper ben je?

Voordat je een nieuw hoofdkussen koopt, is het belangrijk om duidelijk te maken wat voor slaper je bent. Slaap je graag op de rug, zij of buik? Een kussen dient in principe voor de opvulling tussen nek, schouders en hoofd tijdens het slapen. De ruggengraat moet zo recht mogelijk liggen. Door vast te stellen wat voor slaper jij bent, kun je een optimale keuze maken.

 • Ben je een zijslaper? Een wat dikker en steviger kussen is het meest geschikt. Ga voor een medium zacht kussen. De wat zwaardere zijslaper kan het best voor een stevige variant kiezen.
 • Een bewegelijke slaper is het meest gebaat bij een medium of gemiddeld dik kussen. Zo kunnen alle bewegingen goed worden opvangen.
 • Rugslapers kunnen het best kiezen voor een zacht kussen met een stevige vulling. Een te zacht of hoog kussen kan zorgen voor een onnatuurlijke slaaphouding.
 • Buikslapers slapen het best op een zacht kussen met weinig volume. Zo komt de ruggengraat het rechtst en niet in gekke bochten te liggen.

LEES OOK
Met deze slaapkamer ‘regels’ slaap jij beter

Lees verder onder de advertentie

Welk materiaal?

Nu je weet wat voor slaper je bent en welke stevigheid aan hoofdkussen daarbij past, is het tijd voor de materiaalkeuze. Er zijn tal van verschillende vullingen. De keuze maak je meestal op basis van voorkeur, budget en eventuele allergieën. De meest gangbare kussenvullingen op een rijtje.

 • Dons: zacht, stevig en beweegt makkelijk mee. Neemt altijd zijn oorspronkelijke vorm weer aan en zorgt dus voor optimale ondersteuning. Goed ventilerend en absorberend. Lastiger te wassen en gevoeliger voor stofmijt dan andere materialen. De harde veerpennen kunnen door het kussen steken en loskomen.
 • Wol: stevig door de mindere mate van vormbaarheid. Behoudt daardoor wel altijd zijn volume en zakt dus niet in tijdens het slapen. Wol is daarnaast ook goed ventilerend en hypo-allergeen.
 • Synthetische vullingen, zoals latex en schuim. Vormt zich naar het lichaam en behoudt daardoor goed zijn volume. Vaak minder ventilerend dan bijvoorbeeld wol of dons, maar ook minder gevoelig voor stofmijt én makkelijk te wassen.
 • Kapok: een natuurlijke vezel van rijpe vruchten van de kapokboom. Een 100% natuurlijk en licht materiaal. Steviger dan dons en beter vormbaar dan wol.

LEES OOK
Weer fris en fruitig: zo kun je je kussen wassen

Lees verder onder de advertentie

Matraskeuze

Denk je alles gehad te hebben… Het matras kan nog wat roet in het eten gooien als het om kussenkeuze gaat. Een zachter matras vraagt namelijk om een steviger kussen dan een hard matras. Dit omdat de ruimte tussen nek, schouders en hoofd op een zacht matras groter is dan op een hard matras met een zacht hoofdkussen.

Het beste hoofdkussen voor jou…

Bron: vtwonen 08-2017 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans

Lees verder onder de advertentie