Zetel impregneren: zo blijft de zetel langer mooi

Ha fijn, je hebt een nieuwe zetel. Dé blikvanger in de woonkamer. Is je nieuwe aanwinst van stof of microleder? Dan is het slim om de zetel te (laten) impregneren. Zo blijft hij namelijk langer mooi. Ontdek wat de voordelen ervan zijn, wat het impregneren van de zetel is en hoe je dat precies doet.

kussens op bank
Bank Jax van HKliving, element vanaf € 499,- (vtwonen.nl). Wit kussen van Mrs.me € 99,- (homestede.nl). Blauw kussen € 49,-, ecru kussen € 49,-(couleurlocale.eu).

Impregneren: wat is het? 

Koffie, rode wijn, sauzen: heerlijke producten die – helaas – ook nare vlekken veroorzaken. Bijvoorbeeld op je (nieuwe) zetel. Wil je dit voorkomen? Dan is de zetel impregneren een slimme zet. Bij impregneren wordt de zetel behandeld met een speciale vloeistof die ervoor zorgt dat vuil niet kan binnendringen in de vezels, maar als het ware op de zetel blijft liggen. Impregneermiddel is onzichtbaar, onvoelbaar en geurloos.

De voordelen van het impregneren van de zetel

Het grootste voordeel van het impregneren van de zetel is dat je vuil en vlekken zo van het oppervlak veegt. Schoonmaken wordt dus een eitje! Doordat de zetel beter is beschermd tegen vuil en vlekken blijft hij langer mooi én gaat hij ook nog eens veel langer mee. Maar er zijn nog meer voordelen. Dankzij impregneren is er minder risico op verkleuring door zonlicht en krijgen ook algen en schimmels nauwelijks de kans om de zetel aan te tasten. 

LEES OOK
Je witte zetel schoonmaken is makkelijker dan je denkt

Stoffen zetel impregneren

Een stoffen zetel staat prachtig in ieder interieur, maar is ook erg gevoelig voor vlekken. Het is dan ook verstandig om een stoffen zetel te impregneren. Vlekken trekken namelijk snel in de stof. Hoe makkelijker de zetel schoon te maken is, hoe minder zorgen jij je hoeft te maken over het morsen van een glas rode wijn, de modderige poten van je huisdier of grijpgrage kinderhandjes die onder de chocoladepasta zitten. Je hoeft trouwens niet iedere stoffen zetel te impregneren: bij zuiver wol is het bijvoorbeeld overbodig. Wol bevat lanoline (wolvet), wat ervoor zorgt dat de stof al goed van zichzelf te reinigen is. Heb je een zetel van microleder of velours? Dan is impregneren wel verstandig. Deze stoffen zijn namelijk erg vlekgevoelig. 

  • Een zetel van microleder impregneren

Leer is stoer, stijlvol en warm. En een ware smaakmaker in ieder interieur. Maar wist je dat er naast leer ook microleder bestaat? Dit samengestelde product bestaat voor een deel uit leer en voor een deel uit textiel. Een sterk product wat goed gebruikt wordt als meubelstof. Microleder vraagt echter wel veel onderhoud: om het mooi te houden is het verstandig om een zetel van deze stof minstens vier keer per jaar te impregneren. Dan geniet je er zo lang mogelijk van.

  • Een velours zetel impregneren

Weinig stoffen zijn zo elegant en luxe, of hebben zo’n warme uitstraling als velours. Geen wonder dat in veel woonkamers een fraaie velours zetel prijkt. Is het slim om zo’n zetel te impregneren? Jazeker! Velours verkleurt en beschadigt snel, wat het onderhouden en schoonmaken van deze stof een hele uitdaging maakt. Hoe beter je deze delicate stof beschermt, hoe langer jij ervan kunt genieten. Voor de meeste velours zetels is het verstandig om de zittingen eens per jaar te (laten) impregneren met textielspray. Voor de rest van de zetel is eens per twee jaar voldoende. 

“Hoe beter je velours beschermt, hoe langer jij ervan

kunt genieten”

zalmroze bank
Op de muur krijtverf Brown Suga, op de vloer lakverf Rose Dust (pure-original.nl). Kunst van Tjitske van Leeuwen en Frank Visser (tjitske.com en ijm.nl). Zalmroze velours bank Gogan van Moroso, 310x128x70 cm (lxbxh) (burikenburik.nl). Fauteuil van Artifort (artifort.com). Perzisch tapijt, 395×288 cm (rozenkelim.nl). Houten krukken, mangohouten kamerscherm (polspotten.nl). Perzikroze plaid, blauw en roze gestreept kussen Hay, lavendelkleurige vaas van Muuto (eijerkamp.nl). Blauw schaaltje(hkliving.nl). Grote rode mand van olifantsgras en gerecycled plastic (basketbeadsbasics.nl). Overig privébezit.

De zetel laten impregneren

Als je een nieuwe zetel koopt zal de verkoper je meestal vragen of je hem wilt laten impregneren. Dit brengt voordelen met zich mee. Ten eerste hoef je de zetel niet zelf te impregneren, daarnaast krijg je er vaak een extra serviceregeling bij. Krijg je een vlek zelf niet uit je geïmpregneerde zetel? Dan kun je dus de servicedienst van de fabrikant inschakelen waarna er dan iemand bij je thuis langskomt om de vlek te verwijderen. Biedt de verkoper geen impregneer service? Of wil je de zetel pas op een later moment laten impregneren? Ook dan kun je de diensten van een extern schoonmaakbedrijf inschakelen. 

Zelf de zetel impregneren

Zelf de bank impregneren is helemaal niet moeilijk. Integendeel. In slechts vier simpele stappen bescherm je een stoffen zetel al tegen vuil en vlekken.

  • Koop het juiste impregneermiddel: voor stof, leer of microleder. Wat het beste impregneermiddel is voor de zetel hangt af van het materiaal. Voor een stoffen zetels kies je het beste voor een water- en vuilafstotende textielspray. Een leren zetel behandel je met een speciale leerspray en een zetel van microleder kun je inspuiten met een speciale combinatie spray. Twijfel je over de het best passende impregneermiddel? Vraag dan advies in een meubelzaak of aan een professioneel schoonmaakbedrijf.
  • Maak de zetel goed schoon met een stofzuiger. Zet de stofzuiger op een lage zuigkracht en gebruik het liefst een speciaal meubelmondstuk.
  • Impregneer de zetel door de impregneerspray gelijkmatig te verdelen over de zetel. Lees voordat je begint de instructies goed door. Zo weet je bijvoorbeeld op welke afstand je moet sprayen en hoe lang je het product moet laten drogen.
  • Voordat je de zetel (weer) kunt gebruiken moet de impregneerspray goed zijn opgedroogd. Zolang de spray nog niet volledig is opgedroogd werkt hij namelijk nog niet. Ook loop je zo kans op vlekken in je kleding.

Ben je benieuwd hoe je naast de zetel, ook andere meubels langer mooi houdt? Ontdek onze handige tips

nog meer: Wooninspiratie