Onderhoudtips voor meubels van hout
Is een eettafel vol kringen, butsen en krassen die herinneren aan feestjes en gezellige avonden thuis je ideaalplaatje, dan kun je dit stuk gewoon overslaan. Wil je de houten tafel wél mooi en glad houden, dan is het zaak regelmatig onderhoud te plegen.
Hout onderhouden
Welk onderhoudsmiddel je nodig hebt voor een houten tafel ligt aan de houtsoort en de afwerking. Meestal is een houten tafel of kast afgewerkt met lak of olie. Een laklaag geeft een betere en langere bescherming dan olie, al moet je altijd blijven uitkijken met scherpe voorwerpen; een laklaag voorkomt geen krassen. Veeg vlekken zo snel mogelijk weg met een droge doek en maak het niet schoon met schuursponsjes of schuurmiddel. Een geoliede tafel is vaak favoriet omdat het een natuurlijke uitstraling heeft, maar je moet hem wel regelmatig (laten) oliën om het ook zo mooi te houden. Doe je dat niet, dan dringen na verloop van tijd vlekken en vloeistoffen door de olielaag.
Stoffen meubels
Bij een bank van stof, zoals linnen, velours, katoen of wol, loert niet alleen het gevaar van vlekken, maar ook van verkleuring. Ook kan er slijtage ontstaan door huisdieren of kleding met scherpe delen, zoals jeans. Probeer daarom iedere week de bank goed te stofzuigen met een glad mondstuk en doe dit altijd in de richting van het weefsel. Zo blijven de stof en kleur mooier.
Tip
Ook goed voor een stoffen bank: schud losse kussens regelmatig even op.
Stof onderhouden
Bij de aanschaf van een stoffen meubel kun je er vaak voor kiezen het te laten impregneren met een anti-vlekmiddel. Dit is geen overbodige luxe, helemaal als er een paar vlekkenmakers in huis rondlopen. Je kunt na verloop van tijd met een impregneerspray ook zelf het meubel behandelen. Heb je iets gemorst? Haal het bovenste gedeelte weg met een lepel en gebruik een vlekkenspray of een schone theedoek met wat afwasmiddel. Niet vergeten: altijd deppen, niet wrijven!
Leren meubels
Leer is geen fan van de zon: door de warmte verkleurt het materiaal en wordt de bovenlaag droger en stugger. Zet een leren bank daarom niet in direct zonlicht of sluit de gordijnen op het moment van de dag dat de zon het felst schijnt. Je kunt leer namelijk wel soepeler maken, maar het verkleuren of scheuren ervan is niet meer terug te draaien.
Huisdieren en leer
Heb je een huisdier? Zorg er dan liever voor dat de viervoeter van de leren bank blijft. De bekleding is niet bestand tegen scherpe nagels en speeksel, dit geeft blijvende vlekken. Gebruik ook geen agressieve schoonmaakmiddelen, maar probeer de bank elke week te stofzuigen met een zachte borstel en neem hem af met een licht vochtige zeem. Er bestaat ook speciale leerreiniger, maar hierna moet je altijd de bank of stoel opnieuw invetten, dus houd daar rekening mee.
Leer invetten
Om het leer soepel te houden, is het zaak om regelmatig het meubel een laagje vet te geven. Wanneer je met je hand over de bank glijdt en je wat weerstand voelt, dan is het tijd om het leervet erbij te pakken.
LEES OOK
Vlekken op leer schoonmaken? Zo pak je dat aan
Meubels van glas
Heb je bijzettafels of een eettafel van glas? Die hebben wel wat extra aandacht nodig om te voorkomen dat je krassen veroorzaakt. Benieuwd hoe je dat het best kunt doen? Lees dan hoe je glazen meubels kunt schoonmaken.