Tapijt schoonmaken: zo ga je te werk

Als je ‘m net hebt aangeschaft is je tapijt nog helemaal mooi. Door stofdeeltjes, haren, etensresten en andere vuiligheden die per ongeluk op de grond terecht komen, kan een tapijt vies worden. Hoe werkt dat eigenlijk, een tapijt schoonmaken?

Waarom tapijt schoonmaken?

Hij lijkt misschien brandschoon, maar ongemerkt hoopt de viezigheid zich toch op. Je tapijt schoonmaken is dus van belang. Van wat voor materiaal je tapijt ook gemaakt is: regelmatig stofzuigen zorgt ervoor dat het meeste vuil uit het kleed verdwijnt. Voor het beste resultaat zou je twee keer per week met de stofzuiger aan de slag moeten. Vuil trekt vuil aan, dus als je minder stofzuigt, zal stof zich makkelijker opstapelen. Over het tapijt lopen zorgt er ook nog eens voor dat je dit in de vezels trapt, waardoor je sneller minder mooie plekken zal krijgen.

Stofzuigen

Even snel over je tapijt heen stofzuigen lijkt effectief, maar beter nog kun je dit langzaam doen. Schuif alle meubels die normaal op het kleed staan opzij, zodat je makkelijk bij het hele oppervlak kunt komen. Soms kan het helpen om de slang uit de telescoopbuis te halen om vervolgens op je knieën de delen waarop je veel loopt te zuigen.

Als je mét telescoopbuis stofzuigt, zet dan de borstels onder de zuigmond uit. Zorg dat je de stofzuigerzak regelmatig leegt, zodat de zuigkracht van de stofzuiger optimaal blijft. Op deze manier weet je zeker dat er het meeste vuil uit je tapijt wordt opgezogen.

LEES OOK
Goed gevloerd: zo creëer je samenhang in huis met vloerkleden

Tapijt schoonmaken: je eigen tapijtreiniger maken

Zit er een vlek op je tapijt of wil je ‘m gewoon even een goede opfrisbeurt geven, dan is tapijtreiniger de uitkomst. Je kunt natuurlijk naar de winkel gaan en een kant-en-klare reiniger kopen (vaak duur), maar zelf maken is net zo makkelijk. Dat gaat zo:

  • Meng 1 deel azijn met 10 delen heet water. Of meng 125 ml ammonia met 500 ml water.
  • Breng dit vervolgens met een borstel aan op het vloerkleed en schrob het grondig.
  • Veeg na het schrobben met een vochtige doek over het tapijt en klaar is Kees.

Stoomreinigen

Om je tapijt echt mooi en schoon te houden, raden we aan om ‘m minimaal twee keer per jaar onder handen te nemen met een stoomreiniger. De hete stoom doodt de meeste micro-organismen tot diep in de vezels, waardoor geurtjes en vlekken als sneeuw voor de zon verdwijnen. Wil je geen stoomreiniger aanschaffen? Bij de meeste bouwmarkten huur je eenvoudig een stoomreiniger of een professionele tapijtreiniger.

Tapijt schoonmaken: vlekken verwijderen

Wil je niet het hele tapijt schoonmaken maar alleen een vlek? Giet een beetje azijn op de vlek en bestrooi het stuk met een flinke hoeveelheid bakpoeder. Giet er lauwwarm water overheen. Let op, soms gaat het mengsel een beetje bruisen, dat is helemaal normaal. Verwijder na een uurtje het geheel met een stofzuiger en kijk of je deze stappen nogmaals moet herhalen.

nog meer: Wooninspiratie