8 tips om een tapijt mooi te houden
Vloerbedekking voelt heerlijk zacht en warm aan je voeten. Maar een nadeel van tapijt is dat het lastig schoon te maken is. Met onderstaande tips voor het reinigen van tapijt blijft je tapijt als nieuw.
Geplet tapijt
Een geplet tapijt komt vooral bij hoogpolig tapijt voor op plekken waar zware meubels staan en waar veel wordt gelopen. Oplossing: zorg voor een goed ondertapijt en hou het schoon. De kans op pletten is dan klein.
Pillen op het tapijt
Pillen kan soms voorkomen als het tapijt (te) weinig wordt gezogen. Onderhoud het tapijt daarom goed om het ontstaan van kleine bolletjes te voorkomen. Toch last? Met een tondeuse of borstel verwijder je meestal de pillen gemakkelijk.
Pluizen van het tapijt
Pluisjes ontstaan als overtollig vezelmateriaal losraakt. Het komt vooral in het begin voor en brengt weliswaar geen schade aan het tapijt toe, maar staat niet zo mooi. Regelmatig stofzuigen is de oplossing.
Verkleuring van het tapijt
Verkleuring van het tapijt gebeurt vooral bij lichtgekleurd tapijt in combinatie met veel daglicht. Goede zonwering kan in dit geval helpen.
Statisch tapijt
In een droge kamer kan tapijt statisch opladen. Je krijgt dan kleine schokjes. Vaak wordt tapijt speciaal behandeld tegen statische oplading. Is het tapijt niet speciaal behandeld? Houd de luchtvochtigheid dan op peil met planten of een luchtbevochtiger. Een luchtvochtigheid van 60% is het beste.
Slijtage van het tapijt
Op plaatsen waar je veel loopt of zit, ontstaan sneller slijtageplekken. Verplaats de stoel of bank daarom regelmatig.
Vlek in het tapijt reinigen
Een vlek is snel genoeg gemaakt. Je komt met vuile schoenen binnen of je morst per ongeluk koffie. Oplossing: verwijder de vlekken zo snel mogelijk. Neem de gemorste substantie weg, spoel met water en dep (niet wrijven!) droog met een thee- of handdoek. Dek het tapijt tijdens het drogen af met een handdoek. Gebruik geen zeephoudende middelen of zout (ook niet bij rode wijn!) en droog niet na met de föhn. Hierdoor kunnen vlekken juist fixeren, waardoor ze extra moeilijk te verwijderen zijn. Maak natuurlijk tapijt zoals sisal en zeegras nooit drijfnat, maar behandel dit met een vochtige doek of een borstel.
Onderhoud van het tapijt
Zuig minimaal twee tot drie keer per week, bij voorkeur met een stofzuiger met een borstel die ronddraait. Die duwt de polen weer omhoog, waardoor vuil tussen de polen gemakkelijk te verwijderen is. Opgebouwd vuil kun je meestal nog gemakkelijk verwijderen. Voor een synthetisch tapijt met een lage pool is er speciale droogpoeder. Het beste is om elk jaar (of om de 2 tot 3 jaar als het nauwelijks vervuild is) het tapijt professioneel te laten reinigen. Het blijft dan schoon en gaat aanzienlijk langer mee.