8 tips om een tapijt mooi te houden

beeld vtwonen Beeld

Vloerbedekking voelt heerlijk zacht en warm aan je voeten. Maar een nadeel van tapijt is dat het lastig schoon te maken is. Met onderstaande tips voor het reinigen van tapijt blijft je tapijt als nieuw.

Lees verder onder de advertentie

Geplet tapijt

Een geplet tapijt komt vooral bij hoog­polig tapijt voor op plekken waar zware meubels staan en waar veel wordt gelopen. Oplossing: zorg voor een goed ondertapijt en hou het schoon. De kans op pletten is dan klein.

Pillen op het tapijt

Pillen kan soms voorkomen als het tapijt (te) weinig wordt gezogen. Onderhoud het tapijt daarom goed om het ontstaan van kleine bolletjes te voorko­men. Toch last? Met een ton­deuse of borstel verwijder je meestal de pillen gemakkelijk.

Pluizen van het tapijt

Pluisjes ontstaan als overtollig vezelmateriaal losraakt. Het komt vooral in het begin voor en brengt wel­iswaar geen schade aan het tapijt toe, maar staat niet zo mooi. Regelmatig stofzuigen is de oplossing.

Lees verder onder de advertentie

Verkleuring van het tapijt

Verkleuring van het tapijt gebeurt vooral bij lichtgekleurd tapijt in com­binatie met veel daglicht. Goede zonwering kan in dit geval helpen.

Statisch tapijt

In een droge kamer kan tapijt statisch opladen. Je krijgt dan kleine schokjes. Vaak wordt tapijt speciaal behandeld tegen statische oplading. Is het tapijt niet speciaal behandeld? Houd de luchtvochtigheid dan op peil met planten of een luchtbe­vochtiger. Een luchtvochtig­heid van 60% is het beste.

Slijtage van het tapijt

Op plaatsen waar je veel loopt of zit, ontstaan snel­ler slijtageplekken. Verplaats de stoel of bank daarom regelmatig.

Lees verder onder de advertentie

Vlek in het tapijt reinigen

Een vlek is snel genoeg gemaakt. Je komt met vuile schoenen binnen of je morst per ongeluk koffie. Oplossing: verwijder de vlekken zo snel mogelijk. Neem de gemorste substantie weg, spoel met water en dep (niet wrijven!) droog met een thee- of handdoek. Dek het tapijt tijdens het drogen af met een handdoek. Gebruik geen zeephoudende middelen of zout (ook niet bij rode wijn!) en droog niet na met de föhn. Hierdoor kunnen vlekken juist fixeren, waardoor ze extra moeilijk te verwijderen zijn. Maak natuurlijk tapijt zoals sisal en zeegras nooit drijfnat, maar behandel dit met een vochtige doek of een borstel.

Onderhoud van het tapijt

Zuig minimaal twee tot drie keer per week, bij voorkeur met een stofzuiger met een borstel die ronddraait. Die duwt de polen weer omhoog, waardoor vuil tussen de polen gemakkelijk te verwijderen is. Opgebouwd vuil kun je meest­al nog gemakkelijk verwijde­ren. Voor een synthetisch tapijt met een lage pool is er spe­ciale droogpoeder. Het beste is om elk jaar (of om de 2 tot 3 jaar als het nauwelijks vervuild is) het tapijt professioneel te laten reinigen. Het blijft dan schoon en gaat aanzienlijk langer mee.