Stoeptegel eruit, geveltuin erin

Als stadsbewoner heb je vaak maar een kleine buitenruimte. Áls je er al eentje hebt. Om de vergroening van de steden te stimuleren wordt daarom steeds vaker toegestaan om een geveltuin aan te leggen. Soms helpen gemeentes je zelfs een handje met de aanleg. Heb jij zo’n geveltuin of plannen om die stoeptegel te vervangen door groene en bloeiende planten? Dan is dit handig om te weten.

geveltuin

De regeltjes

Voor het aanleggen van een geveltuin mag je meestal anderhalve of twee stoeptegels aan de voorkant van je huis weghalen. De regels hiervoor wisselen per gemeente, dus zoek dit wel goed van tevoren uit. In Amsterdam moet je de geveltuin bijvoorbeeld eerst aanvragen, maar leggen ze hem daarna wel voor je aan en in Utrecht en Rotterdam heb je geen toestemming nodig. Mits je je natuurlijk wel aan een aantal spelregels houdt. Een belangrijk voorwaarde is dat er voldoende plek moet overblijven voor passerende voetgangers op de stoep.

Beter van niet

Er zijn een paar no go’s voor een geveltuin. Bomen of struiken met flinke wortels zijn niet handig, evenals giftige planten en woekeraars zoals bamboe. Hiermee krijg je geheid gedoe met de buren en daar is niemand blij mee. Let verder ook op met sommige klimplanten, deze kunnen namelijk schade brengen aan gevels. Duik hier goed in voordat je planten aanschaft.

LEES OOK
Geveltuintjes kijken in Zwolle

Geschikte planten

Een van de bekendste en makkelijkste bloemen om een gevel op te fleuren is wel de stokroos, ook wel de Alcea Rosea. De stokroos bloeit van juli tot en met september en is er in veel vrolijke kleuren. Hij zaait zichzelf uit en blijft daarom terugkomen, soms op de meest onverwachte plekken. Ze worden rond de 150 cm hoog en zijn daarom mooi om achterin het geveltuintje, tegen de muur te zaaien. Vergeet ‘m niet regelmatig water te geven en wat te ondersteunen als ie op zijn langst is.

Verder is het succes van jouw geveltuin ook afhankelijk van de standplaats en de juiste planten hiervoor. Het maakt nogal een verschil of jouw gevel de hele dag zon of schaduw heeft. Even een kort lijstje met goede planten per standplaats:

Op het noorden, dus veel in de schaduw: klimop, hosta, sleutelbloem, longkruid, klimhortensia, kruipend zenegroen, elfenbloem en hulst.

Op het oosten of westen, dus half-schaduw: akelei, vingerhoedskruid, citroenmelisse, gebroken hartje, clematis, passiebloem, kleine maagdenpalm, kamperfoelie, Toscaanse jasmijn, druif, viooltje en heuchera.

Op het zuiden, dus volop in de zon: muurbloem, leeuwenbek, zonnehoed, ooievaarsbek, lupine, kattenkruid, zonnebloem, lavendel, salie, Oost-Indische kers, stokroos en conference peer.

nog meer: Wooninspiratie