Een leeshoek in de woonkamer inrichten
Lezen werkt niet alleen ontspannend, het vermindert stress en verbetert je geheugen. Of je nu graag romans, literatuur of fantasy leest: in een goed boek kun je jezelf helemaal verliezen. En waar doe je dat nu beter dan in je eigen leeshoek?
De meest logische plek voor een leeshoek is de woonkamer. Relaxen gebeurt hier sowieso al, je hoeft dus alleen een plek voor me-time te creëren. Weinig ruimte? Een leeshoek hoeft helemaal niet groot te zijn. Met een comfortabele stoel, kussens, een warme deken, een bijzettafel en een goede leeslamp zit je helemaal goed.
5 must-haves die niet mogen ontbreken in de leeshoek
1. Genoeg plek voor je boeken
Een leeshoek is geen leeshoek zonder een plek voor al je favoriete boeken. Heb je voldoende ruimte? Investeer dan in een boekenkast die past bij de stijl van de woonkamer. Dit kan een open kast zijn waarin al je boeken voor het grijpen staan, maar ook een multifunctionele kast met vakken en lades waarin je ook andere dingen kunt opbergen. Heb je minder ruimte? Kies dan voor wandplanken, een boekenrek aan de muur of op de grond, of een kleine, hangende wandkast.
2. Een comfortabele stoel
Een fijne stoel is een van de belangrijkste dingen in de leeshoek. Ga je voor een klassieke fauteuil - wat dacht je van een leren Chesterfield - of toch liever een modernere stoel? Kies de stijl die het best bij jou en de woonkamer past en let vooral op het comfort. Je wilt immers met gemak twee of drie uur in de leeshoek door kunnen brengen. Heb je voldoende ruimte in de leeshoek? Zet er dan een voetenbank bij of ga voor een grote loungestoel. Misschien heb je zelfs wel ruimte voor een chaise longue.
Kijk niet alleen naar wat je mooi vindt, maar kies een stoel vooral uit op comfort
3. Kussens en een plaid
In een knusse leeshoek zijn kussens en een deken of plaid onmisbaar. Niet alleen zorgen kussens en dekens voor een fijne sfeer, je zit er ook een stuk zachter en comfortabeler door. Bewaar rust door te kiezen voor kussens in dezelfde kleurtint of mix en match er op los met verschillende patronen en structuren.
4. Leeslamp
Goede verlichting mag niet ontbreken in de leeshoek. Zonder goed licht ga je knijpen met je ogen, hierdoor kun je hoofdpijn krijgen of op termijn slechter gaan zien. Let er bij de inrichting van de leeshoek op dat je zowel sfeerverlichting als gericht licht aanschaft. Kies bij voorkeur voor een dimbare leeslamp, zodat je hem op ieder moment van de dag en avond kunt gebruiken. Een leeslamp met richtbaar armatuur is handig als je graag van plek wisselt. Voor sfeerverlichting kun je denken aan wandlampen, maar ook aan een lichtslinger of kleine lampionnen.
5. Bijzettafel
Een bijzettafel in de leeshoek kan voor meerdere dingen worden gebruikt. Je kunt er een stapel boeken of een drankje op neerzetten of er je leesbril neerleggen. Daarnaast is het een handige plek voor een kleine leeslamp, kaarsen, geurstokjes of een mooie plant voor een extra gezellige en groene leeshoek.
Alternatieven voor een leeshoek in de woonkamer
Wil je een originele leeshoek inrichten in de woonkamer en zoek je inspiratie? Een leeshoek in de vensterbank, een hangstoel, een leesnis in een inbouwkast of een mini-zitkuil zijn leuke alternatieven voor de klassieke leeshoek:
Heb je een brede vensterbank? Met een paar (dikke) kussens tover je deze om tot een fijne plek om te lezen. Koop mooie sierkussens of laat kussens op maat maken voor een knusse leeshoek in de woonkamer. Is de vensterbank niet breed genoeg? Maak hem breder door er een stevige ombouw om te (laten) plaatsen. Bekijk hier een vensterbank die tot zit- en opbergplek is omgetoverd.
Hangend lezen: wat is er nu fijner dan wiegend genieten van een goed boek? Een hangstoel of hangmat zit niet alleen lekker, het is ook nog eens een echte eyecatcher in de woonkamer.
Een leesnis is een heerlijke hoek in huis waar je je terug kunt trekken met een goed boek. Heb je een inbouwkast? Haal de planken eruit en maak er een stevige zitting in. Style de leesnis af met een paar heerlijke kussens.
Een mini-zitkuil is een fijne plek om je rustig terug te trekken. Vergt dat wel heel veel gedoe om te creëren? Je kunt het zitkuilgevoel ook voor elkaar krijgen door een verhoogde afscheiding te maken met houten kratten, pallets of een oud kinderbedframe. Zet een aantal planten op de rand of maak een roomdivider van latten voor extra privacy. Vul de kuil op met een matras, een zacht kleed of flink wat kussens in en de mini-zitkuil of knusse leeshoek is klaar voor gebruik.
Heb je een inbouwkast? Haal de planken eruit en maak er een stevige zitting in.
Een fijne leeshoek voor de kinderen
Lezen is niet alleen goed voor volwassenen, het is ook een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van kinderen. En wat is er nu leuker dan samen met je kind een gezellige leeshoek inrichten in de woonkamer? Creëer een fijne plek waar de allerkleinsten zich terug kunnen trekken of waar jullie samen kunnen lezen. Stal de kinderboeken uit in een kleine boekenkast of op een paar wandplanken aan de muur. Voor een speels effect hang je de planken op verschillende hoogtes. Style de leeshoek af met een zachte bank of een zacht matras waar jij en je kind(eren) heerlijk op kunnen zitten.
Heb je een mooie boekenkast in de leeshoek of in de woonkamer? Met deze tips voor het stylen van de boekenkast maak je er een echte statementpiece van.