Woonidee: de vensterbank omtoveren tot knusse zitplek én opbergruimte ineen

Kussens House Doctor, Karwei, Sissy-Boy, matraskussens Madam Stoltz, kist rommelmarkt, open haard Van Echtelt, plank Zara Home, tv Samsung, sta-lamp en plantenstandaard via BVA Auctions, hanglamp en plaid Ikea, vintage tafel Vintagemeesters, kleed Fonq, bank Rachmaninoff Wonen, kussens op bank v.l.n.r. HKliving, House Doctor, Kaat Amsterdam, Madam Stoltz, kunstwerk Jasper Hulshoff Pol, stalen deur De Rooy Steel Doors, gordijnen Curtaincy, muurkleur Mild Umber van Flexa.
 Beeld vtwonen 03-2023 | styling Martine Jeuken | fotografie Henny van Belkom | tekst Eveline Stoel
Beeld vtwonen 03-2023 | styling Martine Jeuken | fotografie Henny van Belkom | tekst Eveline Stoel

Door van een vensterbank een zitplek te maken voor een (groot) raam, maak je de ruimte knusser en intiemer. Hoe creëer je een sfeervolle vensterzitbank en opbergruimte ineen, die versmelt met de omgeving? Martine en Carl hebben hier een oplossing voor gevonden in hun lichte en open woonkamer.

Lees verder onder de advertentie

Woning met veel ramen in een bosrijke omgeving

Martine en Carl wonen sinds 2020 in een duurzaam gebouwde houtskeletvilla in Bilthoven. ‘Zelf hadden we ook een verlanglijstje: we wilden een kinderverdieping, een afgesloten werkkamer voor Carl en voor mij juist een open thuiswerkruimte om in verbinding te blijven met het gezin. En we wilden ramen, véél ramen, om overal uitzicht te hebben op het groen.’

Omdat de maximale hoogte van het huis vast lag, werd ook het interieurontwerp daar op afgestemd. ‘Om twee verdiepingen te halen, moesten we de grond in. Alle tienerdingen kwamen in het souterrain: vier even grote slaapkamers, een gemeenschappelijke badkamer voor de jongens, een mini-badkamer voor Kaat en een chill-ruimte om te gamen en vrienden te ontvangen. Op de begane grond werd de hoogte benadrukt door er een vide te bouwen en het eetgedeelte helemaal open te laten.’

Knusse en praktische vensterbank

Dankzij (grote) ramen komt er veel daglicht in een huis binnen. Dat staat fris, ruimtelijk en open, maar hoe houd je de ruimte, zoals de woonkamer, tegelijkertijd knus? Martine en Carl creëerden een witte, open vensterbank voor het grote raam in de woonkamer, die voor zowel sfeer als extra opbergruimte zorgt. De open vakken laten het ruimtelijker ogen en bieden een opbergplek voor favoriete boeken of spullen. Als je er dan ook nog een paar sierkussens en dekens op legt, ziet het er knus uit en kun je vanaf de gecreëerde zitplek voor het raam genieten van het uitzicht.

Lees verder onder de advertentie
Kozijn van milieuvriendelijk geproduceerd Platowood. Stoel en rechterkussen op vensterbank Sissy-Boy, schapenvacht Ikea, kussen in stoel HKliving. Matraskussens onder bank zelfgemaakt van oude gordijnstof. Kussen links in vensterbank herkomst onbekend, tweede kussen House Doctor, derde Karwei. Matrassen Madam Stoltz, kist rommelmarkt, kleed Fonq. Beeld vtwonen 03-2023 | styling Martine Jeuken | fotografie Henny van Belkom | tekst Eveline Stoel
Beeld vtwonen 03-2023 | styling Martine Jeuken | fotografie Henny van Belkom | tekst Eveline Stoel

Rustige kleur van de vensterbank

Door de zit- en opbergplek in dezelfde kleur als de muur te houden, versmelt het met de omgeving en dat geeft een serene uitstraling. Het gaat namelijk op in het interieur en dat maakt het toegankelijk. Zo kun je het in elke ruimte toepassen en aankleden op de manier die bij jou past. De plek hoeft overigens niet per se wit te zijn. Als je een grijze kleur op de muur hebt, kun je de opengewerkte ruimte ook meenemen in diezelfde kleur. Dan ziet het er nog steeds strak uit en zorgt het voor eenheid in het interieur.

Nog meer ideeën voor de vensterbank

Je kunt van de vensterbank ook een moestuin maken. Door het licht wat naar binnen schijnt, is het daar namelijk de ideale plek voor. Er zijn zoveel opties om deze plek leuk aan te kleden: van kaarsen en vazen tot een stilleven. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Bekijk deze zes leuke ideeën om deze plek helemaal naar je zin te maken.

Lees verder onder de advertentie

Net zo wonen als hier?