Hygge: wat is het en hoe bereik je het in huis

Op de wand: wandtegel Raw Casa Decor 3D in kleur Sand, 60×120 cm, per m² € 69,-. Op de vloer: vloertegel Raw in kleur Sand, 60×120 cm, per m² | M.m.v. justhaasnoot.nl (staande lamp, bank Julep van Tacchini, salontafel Guéridon Bas van van Vitra, witte bijzettafel Lato van &Tradition, fauteuil van hout met leer van House of Finn), zarahome.com (witte metalen kandelaars, stenen vaas), suhka.nl (textielkunstwerk, kom en mok). Overig privébezit. Beeld

Hygge. Vaak horen we dit ietwat vreemde woord vallen als het gaat om de styling van het huis, en dan met name als gezelligheid en knusheid het doel zijn. Het is een veelvoorkomend begrip waar vooral mee wordt geslingerd door de echte liefhebbers van de Scandinavische stijl. ‘Hygge’ is dan ook een Deens woord en het betekent eigenlijk hetzelfde als wat knusheid en gezelligheid voor ons betekenen. Maar hoe vertaal je dit door naar je interieur?

Lees verder onder de advertentie

Deense trots

Net zoals wij vaak in Nederland denken dat er geen eenduidige vertaling is voor het woord ‘gezelligheid’, denken de Denen dat ook van hun woord ‘hygge’. Eigenlijk best grappig dus, dat de betekenis van deze twee woorden redelijk dicht bij elkaar in de buurt komt. Hygge gaat over sfeer, gezelschap en interieur, maar ook over eten en drinken.

LEES OOK
Eigen sfeerlicht maken: zo kun je een lichtbron verven

Hygge: hoe dan?

Hoe pas je dit dan toe in huis? Hygge gaat verder dan een simpel kaarsje aansteken zodat het wat gezelliger wordt in huis. Eigenlijk omarmt het woord alles dat simpel en gewoon is, en daarom voor een hele minimalistische en primitieve gezelligheid zorgt. Het draait veel minder om hoe je interieur eruit ziet. Belangrijker is dat er voor al je vrienden een comfortabele plek is om te zitten, het liefst zo dicht mogelijk bij elkaar met daartussen een tafel vol doodgewone hapjes. Het is eigenlijk een vorm van ‘less is more’ die een sfeer neerzet waarbij iedereen zich heel erg op zijn gemak voelt. Dát is hygge.

Lees verder onder de advertentie

Shop Scandi…

LEES OOK
Een kinderkamer zonder kleur toch gezellig maken

Bron: vtwonen 11-2021 | productie Tanja Saarberg | styling Kim van Rossenberg | fotografie sjoerd eickmans

Lees verder onder de advertentie