Eigen sfeerlicht maken: zo kun je een lichtbron verven

beeld vtwonen Beeld

Soms wil je net iets warmer licht uit die lamp, of juist een stuk koeler. Ren dan niet direct naar de winkel voor een nieuw lampje, maar overweeg die lichtbron te verven. Het is makkelijker dan je denkt, alleen heb je er wel de juiste spullen voor nodig. Speel met kleuren en patronen of houd het simpel: een lichtbron verven doe je zo.

Lees verder onder de advertentie

Waar moet je op letten?

  • Gebruik een lichtbron die niet heet wordt. Verf dus nooit een gloeilamp, want door de hitte in combinatie met verf kan er brand ontstaan. Een ledlamp is veilig omdat die over het algemeen niet (heel) warm wordt.
  • Verf laat over het algemeen geen licht door, maar reflecteert het. Schilder dus niet met een willekeurige verfsoort, want dan kan het gewenste effect niet altijd bereikt worden. Kies bij het verven van glas voor speciale glasverf die licht doorlaat.
  • Als je het gaat om een ledlamp kun je ook andere soorten verf gebruiken, omdat de lamp niet heet wordt. Bedenk wel dat deze misschien geen licht doorlaten.

LEES OOK
Deze tafellampen geven dezelfde sfeer als kaarslicht

Hoe ga je te werk?

  1. Neem de lichtbron die je wilt schilderen en ontvet hem goed. Laat de lamp goed opdrogen voordat je verder gaat met de volgende stap.
  2. Gebruik klei om de lichtbron met de fitting naar beneden in vast te zetten. Zo kun je makkelijk rondom schilderen.
  3. Verf de lichtbron nu in een kleur naar keuze. Bedenk goed dat warme kleuren met een rode ondertoon voor warm licht zorgen. Kleuren met een blauwe ondertoon geven koele tinten. Wil je het licht warmer maken? Gebruik dan een combinatie van geel, rood en oranje. Voor koeler licht gebruik je blauw of groen.
  4. Laat het peertje goed opdrogen voordat je het terugdraait in de lamp zelf. Zet het licht nu aan om te checken of je het gewenste effect bereikt hebt. Breng anders nog een laag verf aan.
Lees verder onder de advertentie

Kleurenspektakel

Helemaal on trend zijn clusterlampen in verschillende kleuren, zoals deze van Calex. Door zelf lichtbronnen te verven, maak je zo’n clusterlamp gemakkelijk zelf. Kies voor kleuren in hetzelfde spectrum of voor contrasterende kleuren. Zo haal je in een handomdraai een eyecatcher van een lamp in huis.

LEES OOK
Niet voor grijze muizen! Maak een statement met gekleurde verlichting

Patronen

Naast verschillende kleuren kun je ook patronen op de lamp aanbrengen. Dit doe je met behulp van stickers of tape. Maak er bijvoorbeeld een gestreepte lichtbron van voor een speelse lichtinval. Voor een kinderkamer kunnen sterren een leuke optie zijn.

Lees verder onder de advertentie

Sfeerlicht shoppen…

Bron: beeld: styling Tanja van Hoogdalem, fotografie Jeltje Fotografie