Eigenzinnig wonen net als de stad zelf: deze Rotterdamse kubuswoning staat te koop

beeld vtwonen Beeld

De favoriete vrijetijdsbesteding van onze vtwonen-redactie? Dat is het afspeuren van Funda op de mooiste en meest bijzondere woonparels. Deze week viel ons oog op een iconische kubuswoning te Rotterdam, waarin wonen net zo bijzonder is als de ietwat rauwe stad zelf.

Lees verder onder de advertentie

Kubuswoning te koop

Zeg Rotterdam, en de meeste mensen roepen woorden als ‘rauw’, ‘nieuw’, ‘uniek’ en wellicht zelfs ‘kunstzinnig’. Een gewaagde stad met vele gezichten, met op allerlei plekken vernieuwende architectuur en muurschilderingen. Eén van de meest iconische gebouwen uit de stad? Dat zijn toch wel de knalgele kubuswoningen vlakbij station Rotterdam Blaak. En één daarvan staat nu te koop, voor een vraagprijs van €475.000.

Onmiskenbare architectuur

De kubuswoningen zijn ontworpen door architect Piet Blom. De onmiskenbare en opvallend gekleurde woningen zijn gebouwd tussen 1982 en 1984. Bloms ontwerp is gebaseerd op de Helmondse kubuswoningen, die ook van zijn hand zijn. Zowel binnen als buiten zijn de appartementen een bijzonder fenomeen.

Bijzondere indeling, bijzondere benamingen

De indeling in iedere kubuswoning is hetzelfde. De appartementen bestaan allemaal uit drie woonlagen: op de begane grond het zogenoemde ‘straathuis’ met de keuken en de woonkamer, tussenin het ‘hemelhuis’ met slaapkamers en bovenin de ‘loofhut’. Dit is een driezijdige piramide waar afhangend van de locatie een serre, balkon of een kleine tuin zit.

Lees verder onder de advertentie

Onconventionele ruimtes

Door de unieke vorm van de woningen is het wonen er ook uniek. De ruimtes zijn niet erg conventioneel, en dat vraagt als bewoner dus ook om buiten de lijntjes te durven kleuren. Een open blik, een open instelling en een bijzondere aanpak is vereist. Want schuine muren en lastige hoeken dagen je als bewoner uit om speels om te springen met het inrichten van de kamers.

Indeling

Op de onderste verdieping – straathuis – vind je de verloop. Deze brengt je naar een zeer lichte woonkamer, omgeven door ramen. Het uitzicht en de lichtinval maken deze kamer tot een parel waar je het hele jaar door genoeg licht hebt. Op deze verdieping is ook de open keuken met een eenvoudig maar ietwat gedateerd keukenblok, een ruim toilet en een bergkast.

De tweede woonlaag – het hemelhuis – bereik je via een originele trap met trapleuning van Piet Blom. Via de overloop vind je twee slaapkamers, waarvan de master bedroom gelegen is in de nok van de woning. Het schuine dak maakt het tot een knusse en toch riante, ruime slaapkamer. Op deze verdieping is ook de badkamer met ligbad.

Lees verder onder de advertentie

Omdat deze woning op de begane grond gelegen is, heeft dit appartement ook een kleine tuin. Betrek je deze woning? Dan ben je trotste eigenaar van een echt rijksmonument.

LEES OOK
Binnenkijken in een Rotterdams hoekhuis vol lieflijke kleuren

Woonstijlen

Door de unieke hoeken en ruimtes kun je met dit appartement alle kanten op. Het eigenzinnige uiterlijk past erg goed bij de vintage woonstijl, maar ook de design woonstijl of de industriële sfeer sluit aan bij de bouw en uitstraling van de kubuswoning. Benadruk het industriële door verweerde items van staal en beton in huis te halen. Of kies juist voor een warme tegenhanger met meubels van rotan en opvallende vloerkleden in oranje of bruine tinten.

Lees verder onder de advertentie

Spelen met kleur

Door de omliggende ramen is het qua kleurgebruik mogelijk om je fantasie de vrije loop te laten. Donker oogt het er namelijk niet snel. Wil je het lichte, ruimtelijke gevoel zo veel mogelijk behouden? Kies dan voor lichte tinten als wit, grijs en crème.

Wil je juist de eigenzinnigheid van het gebouw benadrukken? Dan is het verven van een muur in een opvallende kleur een goed idee. Ga voor grijs of beige tinten voor en subtiel statement, of knal met kleur in kobaltblauw, okergeel of warmrood. Door de rest van de muren licht te houden en de kleur terug te laten komen in accessoires, voelt het toch al snel als een geheel.

Bekijk hier meer foto’s van deze woning op Funda.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Vogelenzang de Jong Makelaars B.V.