Als deur of boven je bed: 4x zo kun je gordijnen óók gebruiken

Bureau met multiplex blad op schragen van Ikea. Stoelen, prullenbak en ladder gekregen van Hanne’s oma. Verlichting gemaakt door de vader van Nicolas. Bureaulamp Muuto. Aan muur proefstalen van leempleister met algen voor een project van BC Materials. Stoelen Niko Kralj.  Beeld

Gordijnen hang je in principe voor een raam, maar er zijn ook andere manieren waarop je een gordijn kunt inzetten. Heb je net nieuwe gordijnen en weet je niet wat je met de oude gordijnen moet doen? Met deze ideeën krijgen ze een tweede leven.

Lees verder onder de advertentie

Gordijnen als scheidingswand

Sommige delen van je huis wil je van elkaar scheiden, maar een hele muur neerzetten is vaak veel werk. Heb je er al eens aan gedacht om een gordijn als scheidingswand te gebruiken? Dat kost je een stuk minder werk en het ziet er ook nog eens leuk uit. Deze aanpak zie je bijvoorbeeld in het ecologische bovenhuis van Hanne en Nicolas. Zij hebben op verschillende plekken in het huis gordijnen opgehangen. Zo hebben ze toch aparte ruimtes in huis gemaakt, zonder dat ze er een muur voor hoefden te plaatsen. Hun motto was om met sobere, natuurlijke materialen een comfortabele sfeer op te roepen. Ze kozen voor semi-transparante gordijnen die naast het afbakenen van ruimtes ook voor een mysterieus licht zorgen. Zo worden de ruimtes niet te donker.

Hoe doe je dit zelf? Monteer een gordijnrail tegen het plafond en hang het gordijn eraan op. Waar? Overal waar een ruimte in een ruimte gecreëerd moet worden. Hanne en Nicolas maakten een werkkamer ín hun woonkamer met gordijnen, maar je zou in een studio ook een gordijn tussen het bed en de rest van de ruimte kunnen hangen. Door dezelfde kleur als de muur te kiezen, heeft het gordijn nog meer weg van een scheidingswand.

Geen kastdeur, maar een gordijn

Ben je een rommelkont en zijn open kasten daarom niet je ding, maar weet je ook niet welke kastdeuren je moet kiezen? Overweeg kastdeuren te vervangen door gordijnen. Door de warmte die stof uitstraalt, zorgt dit voor een gezellige sfeer. Daarnaast geeft de luchtigheid van het materiaal een kast meer diepte en sjeu. Helemaal fijn: laat de kleur van het gordijn makkelijk matchen met het kleurpalet van het interieur. Ook hierbij hoef je alleen de gordijnrails goed op te hangen.

Lees verder onder de advertentie

Ook voor een buitenkeuken kunnen gordijnen goed van pas komen. Als je de gordijntjes onder het keukenblad bevestigt, kun je daarachter spullen kwijt. Dat is praktisch én ziet er gezellig uit. Lees hoe je het buiten nog gezelliger maakt met franjes.

Let wel op: als je een gordijn inzet als keukenkast raak je hem veel aan. Dus let op voor viezigheid en vlekken en kies voor een vlekbestendige stof. Of bevestig een trekstang aan het gordijn, dan hoef je ‘m niet eens aan te raken. Toch de gordijnen schoonmaken? Lees hier hoe ze mooi blijven bij het wassen.

Franjeband in legergroen (aboeken.nl). Lichtroze linnen stof Brera Lino Pale Rose F1723/40 van Designers Guild (wva.nl). Aanrechtblad voorzien van beton ciré in de kleur Amarillo Miel (betoncirenederland.nl). Natuurstenen gootsteen met koperen kraan (oudebouwmaterialen.nl). Grote mand Essaouira Fishermen Basket, maat M, lampenkap Essaouira Triangle Closed, maat S, groene glazen Trad Mor, hoogte 12 cm, groene karaf, lantaarns, groene kandelaar uit de Tamegroute serie (householdhardware.nl). Kommen van keramiek met zwarte rand, grote borden (hkliving.nl). Handzeep Aesop (skins.nl). Fles zout, dressing Nicolas Vahé (societyoflifestyle.com). Grijze doek (hm.com). Overig privébezit. Beeld
Lees verder onder de advertentie

Gordijnen boven het bed

Met gordijnen kun je een zogenaamd ‘hemelbed’ maken die van de slaapkamer een knusse plek met koninklijke allure maken. De makkelijkste manier om dit te doen? Hang boven het hoofd- en voeteneind van het bed stevige stokken aan dik touw aan het plafond. Hier drapeer je een lap stof overheen. Laat de stof in het midden een beetje inzakken voor en 1001 nacht-look. Ben je handig? Dan kun je een heel eigen bed in elkaar timmeren. Lees hier hoe je een DIY hemelbed maakt.

Een deur van stof in plaats van hout

Denk je aan een deur, dan denk je vast aan een exemplaar met een klink, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Een gordijn kan namelijk ook als een deur gebruikt worden. Het heeft een zachte, verwelkomende uitstraling die vooral perfect bij een boho interieur past. Als buitendeur is ie natuurlijk niet geschikt, maar een gordijn kun je er wel vóór hangen voor hetzelfde zachte effect. Dit vermindert ook tocht wat een positieve bijdrage kan leveren aan het verlagen van de stookkosten. Ontdek hier meer tips om energiekosten laag te houden.

Bron: Tekst Liza Roest | Beeld 1 vtwonen 7-2022 | fotografie Tim Van de Velde | Beeld 2 vtwonen tuin special 2-2020 | Styling en Productie Marlies Does | Fotografie Sjoerd Eickmans | Shopping Productie Corrien Flohil

Lees verder onder de advertentie