Binnenkijken in een ecologisch bovenhuis met minimalistisch interieur
Circulair verbouwen zonder esthetische concessies te doen? Hanne en Nicolas bewijzen dat het kan. Namelijk met leempleister uit afvalgrond, stro-isolatie, geërfde radiatoren, veel zelfmaak én een goede smaak. Nieuwsgierig? Kijk dan binnen in een ecologisch bovenhuis met minimalistisch interieur.
bewoner(s): Hanne (34, architect, he-architectuur.be), Nicolas (35, architect en mede-oprichter van BC Materials, bc-materials.org), kat Timo (4)
waar: Brussel, sinds 2020
soort huis: Brusselse tussenwoning uit 1910 met nieuwe opbouw
woonoppervlakte: 155 m2
Ecologisch bouwen met minimalistisch interieur
Hoe kun je anno 2022 ecologisch, maar ook esthetisch verantwoord wonen? Voor dat dilemma stond het architectenstel Nicolas Coeckelberghs en Hanne Eckelmans bij de renovatie van hun Brusselse tussenwoning, met minimalistisch interieur. ‘We wilden absoluut geen hippie tree-hugging look’, zo vertelt Hanne. ‘Dat is gelukt, we hebben qua esthetiek geen enkele concessie gedaan.’ ‘Terwijl we er óók in zijn geslaagd om enkel circulaire materialen te gebruiken’, vult Nicolas aan. ‘Denk aan hergebruikte bouwmaterialen, zoals balken, deuren en verwarmingselementen, maar ook aan vintage meubelen.’ Hanne: ‘Mijn grootmoeder gaf ons bijvoorbeeld de gietijzeren radiatoren uit haar huis toen ze tijdens onze verbouwing naar een nieuw appartement verhuisde.’
LEES OOK
Dit zijn de meest duurzame materialen voor je interieur
Bovenhuis in Brussel of schapenkooi?
Hanne en Nicolas benaderden het project vervolgens heel nauwkeurig. Zo isoleerden ze de muren met strobalen, die ze ophaalden als afvalproduct bij een lokale boer. ‘Toen we het stro met een verhuislift naar boven brachten, vroegen onze buren of we schapen gingen houden’, aldus Hanne, lachend. ‘De stro-wanden werden afgewerkt met leempleister, een eindeloos herbruikbaar materiaal. Daarnaast reguleert het vocht, wat zorgt voor een aangenaam binnenklimaat.’ De gebruikte leem is extra duurzaam omdat deze is gewonnen uit grond uit Brusselse bouwplaatsen. BC Materials, waar Nicolas mede-oprichter van is, vond namelijk een techniek uit om van dit bouwafval een bouwmateriaal te maken.
‘We wilden ecologisch bouwen, maar absoluut geen hippieachtige -look’
Huis op z’n kop
Toen Hanne en Nicolas hun huis kochten, voegden ze twee verdiepingen toe en zetten daarbij de indeling op z’n kop: boven de keuken, daaronder de dubbel hoge woonkamer en daaronder de slaapkamer. Hanne: ‘Als je hoger woont, heb je meer daglicht en privacy.’ Hanne en Nicolas zijn beide opgeleid als architect, maar Hanne deed het tekenwerk. ‘Ik wilde een helder concept, dus zeker geen complexe architectuur. En we wilden dat het huis later gemakkelijk kan worden aangepast, als dat nodig is. Daarom hebben we de balken bloot gelaten en is alles flexibel en demonteerbaar. Bouwen voor jezelf én voor de bewoners die na jou komen, ook dat is circulair.’
LEES OOK
Vraag ’t vtwonen: hoe start ik een minimalistische levensstijl?
Shop de stijl
Bron: vtwonen 7-2022 | fotografie Tim Van de Velde | tekst Iris De Feijter | tekstbewerking Chris Muyres