Hoge energiekosten beperken? 6 tips om de warmte binnen te houden

beeld vtwonen Beeld

De herfst komt er weer aan en de temperaturen worden langzaamaan steeds lager. Nu we steeds meer tijd binnenshuis doorbrengen willen we natuurlijk zo lang mogelijk genieten van een heerlijk warm huis. Maar nu de stookkosten flink stijgen, wil je de warmte in huis zo lang mogelijk binnen houden. Gelukkig hebben wij 6 tips waarmee de warmte in huis blijft.

Lees verder onder de advertentie

1. Houd de deuren dicht

Als je niet alle kamers in huis verwarmt, zorg er dan voor dat de deuren van die ruimtes afgesloten zijn. Zo kan er geen kostbare warmte ontsnappen naar die koelere kamers. Staat er een raam open in die ruimte? Dan kan het zin hebben om de ruimte onder de deur te dichten met een tochtrol of tochtstopper. Ook ideaal voor bijvoorbeeld de voor- of achterdeur.

beeld vtwonen Beeld

2. Laat de zon binnen

Zonnige dagen in het najaar wil je sowieso koesteren qua sfeer en gevoel, maar je kunt er ook op een andere manier van profiteren. Gooi alle gordijnen en andere raambekleding open en zorg dat zonlicht optimaal de kans krijgt om naar binnen te schijnen. Dat zorgt er niet alleen voor dat de temperatuur binnen kan stijgen, het houdt de warmte ook binnen. Onze harige interieurspecialist Toby doet het alvast voor. Hij houdt van een plekje in de herfstzon.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Wij vertellen je alles over duurzaamheid

3. Sluit de gordijnen op tijd weer

Overdag zet je de gordijnen dus wagenwijd open om de zon naar binnen te halen. Maar als de schemer invalt, is het tijd om de gordijnen dicht te doen. Niet alleen om pottenkijkers te weren, maar ook om de warmte die in huis zit binnen te houden. Warmte ontsnapt namelijk door ramen en met een paar dikke gordijnen gaat dat proces stukken langzamer.

Maar let op, want als de dikke gordijnen voor de radiator hangen, blokkeren ze de warmte die uitgestraald wordt. Open de gordijnen daarom tijdens het verwarmen, maar sluit ze als het huis opgewarmd is en de radiator een standje lager kan.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Gordijnen wassen? Zo blijven ze mooi

beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen 11-2021 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen 11-2021 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

“Hoe meer kaarsen,
hoe warmer het wordt”

Lees verder onder de advertentie

4. Zorg voor gezellige warmte

Kaarsjes zijn niet alleen perfect als sfeermaker, als je er voldoende aansteekt kan het ook schelen in temperatuur. Hoe meer kaarsjes (van een fijne geurkaars tot kleurrijke dinerkaarsen), hoe warmer het in huis wordt. En hoe gezelliger natuurlijk. Idem dito voor een kachel of open haard. Tip: tijdens de oktober woonmaand kun je op en top inspiratie opdoen voor een nieuw interieur en de nieuwste trends. Dus hoog tijd om cozy interieur items in te slaan.

5. Isoleer je huis

Om warmte binnen te houden in huis moet het natuurlijk zo goed mogelijk geïsoleerd zijn. Dit zit ‘m vooral in de kwaliteit van de ramen, kozijnen en muren. Met HR++ glas of triple glas bespaar je op energiekosten. Maar zelf kun je ook wat doen: door bijvoorbeeld een vloerkleed neer te leggen of een wandkleed (bijvoorbeeld deze bohemian variant van OYOY) aan de muur te hangen, zorg je voor een extra laag aan isolatie. Die houdt dan weer langer de warmte binnen en het staat nog leuk ook!

LEES OOK
Dit is waarom je ook een wandtapijt wilt

Lees verder onder de advertentie

6. Gebruik radiatorfolie

Met radiatorfolie achter de verwarming voorkom je dat de warmte snel naar buiten ontsnapt via de buitenmuren. De folie is vaak makkelijker aan te brengen dan je denkt en daarna heb je er lang plezier van. De folie weerkaatst de warmte naar binnen en geeft het geen kans om via de muren naar buiten te ontsnappen.

Items waar je warm van wordt…

Bron: vtwonen 01-2017 | Fotografie Jeroen van der Spek | Styling Cleo Scheulderman

Lees verder onder de advertentie