5 ideeën om het trapgat mee op te vullen

Het trapgat is vaak een loze ruimte waar je niet veel kwijt kunt. Maar dat betekent niet dat die muur naast de trap compleet genegeerd hoeft te worden. Met een beetje aankleding wordt de trap op en neer lopen ineens een stuk leuker. En dat mag ook wel, want je gebruikt ‘m vaker dan je denkt. Vijf ideeën om het trapgat een upgrade te geven.

vtwonen Weer verliefd op je huis aflevering 7 seizoen 14 | Marianne in Bodegraven | ideeën voor het trapgat

Groene hangers

Een licht trapgat fleur je op met groen. Een grote kamerplant is misschien minder handig, maar hangplanten zijn perfect. Kies voor een mooie hangpot en bevestig deze aan het plafond of aan de muur. Vul ‘m met een kamerplant, zoals de Philondendron Scandens, die groeit namelijk ook goed bij relatief weinig licht. Je zou ook klimplanten de wand kunnen laten vullen in het trapgat. Houd er wel rekening mee dat hangplanten langer worden, dus hang ze niet te ver naar beneden.

LEES OOK
De hoogte in: de mooiste hangplanten op een rij

Eerbetoon

De perfecte plek voor een trip down memory lane of een wall of fame is toch wel het trapgat. Deze loze muur kun je zo vol hangen met herinneringen en dierbare bezittingen als je wilt. Dat maakt een huis extra persoonlijk en dat creëert een fijne en huiselijke sfeer. Denk aan foto’s van vrienden en familie, maar ook kleine souvenirs. Je kunt ze kwijt op bijvoorbeeld een wandplank. Hang die dan wel zó hoog dat je er niet tegenaan kunt lopen.

LEES OOK
Deze souvenirs blenden thuis perfect in

Weerkaatsing

Een trapgat is vaak niet de lichtste plek in huis. Tenzij je de luxe hebt van een raam of dakraam bij de trap. Licht zorgt er niet alleen voor dat beter kunt zien (wel zo veilig bij een trap), het zorgt ook voor een frisse en natuurlijke look. Probeer daarom zoveel mogelijk van die lichtstralen op te vangen en te laten weerkaatsen door het gebruik van spiegels. Kies voor een aantal grote exemplaren om de wand snel te vullen of fake een raam door middel van een spiegel met raameffect zoals deze tuinspiegels. Een aantal kleinere varianten bij elkaar vormen een leuke collage. Afwisselen met foto’s of prints kan ook spannend staan. 

Lichtspektakel

Een van de makkelijkste manieren om een trapgat mee op te vullen, is met licht. Lampen zijn onmisbaar bij een trap, dus die heb je sowieso nodig. Een simpel spotje does the job, maar hoe leuk is het om van het trapgat een lichtspektakel te maken? Dat doe je door verschillende wandlampen trapsgewijs naar boven op te hangen. Of kies voor een mooie kroonluchter, zoals deze geweldige meerkleurige clusterlamp, als eyecatcher.

LEES OOK
Zo vul je het trapgat stijlvol op

Vrolijke muur

Maak de trap extra vrolijk door de muur te behangen. Kies voor een print of kunstwerk dat zich uitstrekt over de hele muur in het trapgat. Zo geef je de hal, waar de trap zich vaak bevindt, meteen een upgrade en hoef je er verder nog maar weinig aan te doen. Het behang zal genoeg aandacht trekken. Zo is de trap gebruiken elke keer weer leuk.

nog meer: Wooninspiratie