Muf ruikende was? Zo ruikt je kleding wel weer fris

beeld vtwonen Beeld vtwonen 04-2019 | Productie & styling Kim van Rossenberg | Uitvoering Richard van Meerveld | Fotograaf Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 04-2019 | Productie & styling Kim van Rossenberg | Uitvoering Richard van Meerveld | Fotograaf Sjoerd Eickmans

Er gaat weinig boven de frisse geur van kledingstukken, beddengoed of handdoeken die net uit de wasmachine komen. Soms komt er echter geen lekker geurtje, maar muf ruikende was uit. Dat kan verschillende oorzaken hebben die gelukkig allemaal eenvoudig op te lossen zijn. Maar omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, geven we je ook tips om die muffe geur te vermijden.

Lees verder onder de advertentie

Wat is de oorzaak van muf ruikende was?

Muf ruikende was kan verschillende oorzaken hebben. Om het op te lossen, wil je geuren door het wassen onderscheiden van externe factoren zoals roken of huisdieren. De volgende oorzaken zorgen voor een stinkende wasmachine en hebben allemaal iets met de manier van wassen te maken:

  • Je gebruikt te veel of juist te weinig wasmiddel. Te weinig wasmiddel zorgt ervoor dat je kleding niet optimaal wordt schoongemaakt, terwijl te veel wasmiddel juist in de kleding kan blijven hangen en hierdoor nare geurtjes veroorzaakt. Houd je dus vooral aan de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking.
  • Je maakt de wasmachine niet vaak genoeg schoon. Hierdoor blijven er bacteriën in zitten die uiteindelijk een muffe geur kunnen veroorzaken. Maak dus af en toe de wasmachine schoon.
  • Je laat vochtige was te lang in de machine of wasmand liggen. De vochtige kledingstukken beginnen te broeden en, je raadt het al, gaan behoorlijk muf ruiken.
  • Je wast stinkende kleding niet snel genoeg. Dat is vooral bij sportkleding waarin overmatig gezweet wordt een belangrijke factor. Hoe langer het zweet blijft zitten, hoe sterker de muffe geur wordt.
  • Je wast op een te lage temperatuur. Hoewel kwetsbare stoffen op een lage temperatuur gewassen moeten worden, is dit niet voor alle textiel de beste optie. Muf ruikende was kan ontstaan doordat je op een te lage temperatuur wast.

LEES OOK
Do it yourself: handige wasmachinekast

Lees verder onder de advertentie

Zo los je muf ruikende was op

Is de muffe geur eenmaal in je kleding getrokken, dan betekent dat gelukkig niet dat het er nooit meer uitgaat. De duurzaamste manier om muf ruikende was op te lossen is door het buiten te laten drogen. De wind doet dan het werk en zorgt ervoor dat vieze geurtjes verdwijnen. Laat het weer dat niet toe of heb je geen geschikte plek om te drogen? Dan is witte azijn hét antwoord op je probleem. Dit natuurproduct is een held in vieze geuren bestrijden en kan daarom perfect gemixt worden met een stinkende was. Pas wel op: azijn is niet bepaald goed voor veel kledingstukken, dus zorg ervoor dat je niet te vaak muffe geurtjes hoeft te verwijderen.

LEES OOK
De wasmachine schoonmaken is makkelijker dan je denkt

En zó voorkom je het

Nog beter is het natuurlijk om te voorkomen in plaats van te genezen. Om dat te doen, zorg je ervoor dat je de wasmachine goed onderhoudt. Laat regelmatig (liefst één keer per maand) een lege trommel draaien op 60°C - zo wordt de trommel van binnen goed gereinigd. Ook het rubber, de wasmiddellade en het filter moeten regelmatig worden schoongemaakt. Houd je dit goed bij, dan is de kans op muf ruikende was al een stuk kleiner. Hang je schone wasjes dan ook nog tijdig op, dan weten we zeker dat je kleding nooit meer muf zal ruiken.

Lees verder onder de advertentie

Voor een fris huis...

Bron: Beeld: vtwonen 04-2019 | Productie & styling Kim van Rossenberg | Uitvoering Richard van Meerveld | Fotograaf Sjoerd Eickmans