Help, mijn wasmachine stinkt! Zo los je het op

Ingebouwde wasmachine Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 13 | styling Fietje Bruijn, fotografie Margriet Hoekstra
Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 13 | styling Fietje Bruijn, fotografie Margriet Hoekstra

Een stinkende wasmachine is erg vervelend. Niet alleen zorgt hij voor een vervelende geur in huis, als de wasmachine stinkt wordt ook het wasgoed niet meer lekker fris. Of je nu een muffe geur of een rioollucht ruikt: met deze tips reken je af met een stinkende wasmachine.

Lees verder onder de advertentie

De oorzaken van een stinkende wasmachine

Als de wasmachine stinkt kan dit verschillende oorzaken hebben. De stank wordt meestal veroorzaakt door vetluis, een verstopt filter of een probleem in de afvoer. Voordat je het probleem kunt oplossen, moet je dus eerst bepalen waarom de wasmachine stinkt. Lees meer over de verschillende oorzaken van een stinkende wasmachine én de oplossingen ervoor.

Oorzaak 1: de wasmachine stinkt door vetluis

Vetluis is vaak de oorzaak van een stinkende wasmachine. Dit is een bacterie die leeft in zeep- en wasmiddelresten. Hoe meer zeepresten zich in de wasmachine ophopen, hoe meer vetluis er in de machine komt. Deze bacterie groeit namelijk goed in een warme, vochtige omgeving. Vetluis hoopt zich voornamelijk op in het rubber van de wasmachinedeur en in het zeepbakje. Je herkent het aan de viezige, zwarte aanslag. Ook veroorzaakt deze bacterie een muffe en soms zurige lucht, waardoor niet alleen de machine, maar ook het wasgoed stinkt. Daarnaast kan vetluis zorgen voor bruine vlekken in pas gewassen wasgoed.

Tips om een stinkende wasmachine door vetluis te voorkomen én op te lossen

Als schone was uit de machine stinkt is dat erg vervelend. Gelukkig is de vorming van vetluis in de wasmachine goed te voorkomen met deze tips:

Lees verder onder de advertentie
 1. Gebruik vloeibaar wasmiddel

  Vetluis ontstaat doordat er zeepresten achterblijven in de wasmachine. Vloeibaar wasmiddel lost makkelijker op dan poeder, waardoor er minder (snel) zeepresten in de machine achterblijven.
 2. Doseer het wasmiddel goed

  Of je nu vloeibaar wasmiddel of poeder gebruikt: houd je altijd aan de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel. Deze vind je op de verpakking van het wasmiddel of op de machine. Sommige wasmachines geven aan hoeveel wasmiddel je moet gebruiken per wasbeurt. Als je te veel wasmiddel gebruikt blijven er sneller meer zeepresten achter in de wasmachine, omdat de machine niet al het wasmiddel weg kan spoelen. De zeepresten hopen zich op waardoor vetluis vrij spel krijgt. Gebruik ook zeker niet te weinig wasmiddel. Als je te weinig wasmiddel gebruikt wordt het wasgoed niet goed schoon en stinkt het alsnog.
 3. Laat het doseerbakje openstaan na het wassen

  Om te voorkomen dat vetluis ontstaat in het doseerbakje van de wasmachine laat je het bakje openstaan na elke wasbeurt. Zo kan het goed drogen.
 4. Maak het doseerbakje en het deurrubber regelmatig schoon

  Maak het doseerbakje en het deurrubber van de wasmachine ongeveer eens per maand schoon met warm water en zeep. Bij de meeste wasmachines kun je het doseerbakje uit de machine halen, zodat je het makkelijker kunt reinigen.
 5. Was regelmatig op een hoge temperatuur

  Draai één of twee keer per maand een wasbeurt op 60 of 90 graden. Wassen op een hoge temperatuur dood namelijk de meeste bacteriën en ook vetluis. Beddengoed wassen en ook handdoeken wassen kan bijvoorbeeld goed op deze hoge temperaturen.
 6. Reinig de wasmachine met een vaatwastablet of speciale wasmachinereiniger

  Heb je bovenstaande tips toegepast en stinkt de wasmachine nog steeds? Gebruik een vaatwastablet om de wasmachine te reinigen. Doe een vaatwastablet in de lege wastrommel en draai een was van 90 graden. Als je geen vaatwasser hebt kun je ook speciale wasmachinereiniger kopen. Lees altijd de instructie op de verpakking voor je wasmachinereiniger gebruikt.
Wasbare katoenen vaatdoeken 3 stuks – blauw/grijs - L 27 x B 27 cm – 16,95 (ZONE.DK), interieur spray lavendel – 500ml – 19,95 - (Dille & Kamille), opberg kistje – donker grijs van gerecycled plastic ( Mijn Stijl), spons loofah – 10cm – 3,95 (Dille & Kamille), schoonmaak sponsje Loofah - 9cm - 4,95 - (Dille & Kamille), Afwasmiddel Cotton - €5,95 (Mijn Stijl), Afwasborstel kokos (Mijn Stijl), borstel – beukenhout – wit -16,5 cm - 2,95 (Dille & Kamille), borstel – beukenhout – 15 cm – 3,95 (Dille & Kamille), bruin kokos/lated pad (Mijn Stijl)
 Beeld JA (schoonmaakartikelen) | styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie: Paolo Roseti
Beeld JA (schoonmaakartikelen) | styling Studio Marit Saladini | fotografie Peggy Janssen | stylingassistentie: Paolo Roseti

Oorzaak 2: door een verstopte afvoer stinkt de wasmachine naar riool

Stinkt de wasmachine naar riool? Dan is een verstopte afvoer waarschijnlijk de boosdoener. Tussen de wasmachine en de rioolbuis bevindt zich een smalle afvoerbuis die ervoor zorgt dat vuil water uit de wasmachine het riool in wordt gepompt. Als de wasmachine zijn water afpompt, duwt het water de lucht die zich in de afvoerbuis bevindt weg. Als de afvoerbuis volledig droog komt te staan komt er een rioollucht naar boven.

Lees verder onder de advertentie

De afvoer van de wasmachine stinkt – zo los je het op

Als de afvoer van de wasmachine stinkt door een verstopping is dit meestal vrij makkelijk op te lossen. De afvoerbuis van de wasmachine is verbonden met de zwanenhals, ook wel sifon genoemd, die is verbonden met een wasbak. Zet de kraan boven de wasbak open en laat hem goed doorlopen. De zwanenhals vult zich nu met water, waardoor de rioollucht vanzelf verdwijnt. Als je geborrel in de wasbak hoort tijdens het afpompen van de wasmachine moet er een ontluchter in het riool worden geplaatst. Laat dit laatste doen door een professionele witgoedmonteur.

Oorzaak 3: de wasmachine stinkt door een verstopte filter

De wasmachine ruikt niet fris als het filter verstopt zit. Anders dan bij een verstopte afvoer ruik je geen rioollucht, maar een muffe, zure lucht. Deze lucht wordt veroorzaakt door oud, vies waswater dat niet goed wordt afgevoerd naar het riool. Het wasmachinefilter kan bijvoorbeeld verstopt raken door kleingeld of steentjes die zich in het filter ophopen.

Het filter van de wasmachine schoonmaken doe je zo

Het filter van de wasmachine bevindt zich aan de voor- of achterkant van de wasmachine achter een klep. Open de klep. Je ziet nu nog twee kleppen, een grote en een kleine. Het wasmachinefilter zit achter de grote klep, achter de kleine klep vind je de afvoerbuis van de waterafvoerpomp. Pak een teil en plaats deze onder beide kleppen. Open de kleine klep en laat het water uit de afvoerbuis lopen. Als al het water uit de afvoerbuis is gelopen sluit je ‘m weer. Haal vervolgens het filter uit de wasmachine en haal de oorzaken van de verstopping(en), zoals pluizen, stof, steentjes en kleingeld eruit. Maak het filter schoon met een droge doek of spoel het goed af onder de kraan. Plaats het filter terug en test of alles weer goed werkt door het afpompprogramma van de wasmachine te draaien. Het filter is schoon en de wasmachine stinkt niet meer.

Lees verder onder de advertentie

Als de wasmachine niet meer stinkt wil je hem misschien ook eens goed schoonmaken. Hoe beter je de wasmachine onderhoudt, hoe langer hij meegaat. Met deze tips voor het schoonmaken van de wasmachine geniet je zo lang mogelijk van het apparaat. Als de wasmachine blijft stinken na het reinigen is het verstandig om een professionele witgoedmonteur in te schakelen.