vloeren

Is een gevlinderde betonvloer wat voor jou?

Bankje DIY, Tafel onderstel Brace in wit geschilderd essenhout van vtwonen, tafelblad Panel in wit geschilderd essenhout van vtwonen 190x80 cm, hanglamp Northern Acorn van Nordic Nest, witte vaas Muses Clio van Ferm Living, houten vogel S, tafellamp Milk van &tradition, kandelaar Balance van Ferm Living (vtwonen.be). Houten stoel Wishbone van Carl Hansen, witte stoel Revolt van Ahrend (misterdesign.nl). Porseleinen theepot van Hasami (thefinestore.com). Theedoek (hm.com). Bord met reliëfdruk plant (studioharmenelke.nl). Print van Loulou Avenue (loods5.nl). Overig privébezit. vtwonen 07-2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Ernie Enkelaar
vtwonen 07-2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Ernie Enkelaar
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Soorten betonvloeren

In de zoektocht naar de perfecte betonvloer kom je al snel verschillende opties tegen. De ene vloer is maar een paar centimeter dik, de andere is robuust en massief. In de basis kun je het verschil maken tussen de gietvloer en de massieve betonvloer. De looks zijn vrijwel hetzelfde, maar de twee verschillen qua dikte en de manier van leggen. Meer over het verschil tussen de betonvloer en gietvloer lees je hier. De gevlinderde betonvloer valt onder de categorie, je raadt het al, betonvloeren.

Wat is een gevlinderde betonvloer?

Een gevlinderde betonvloer, ook wel monolitisch afgewerkte betonvloer of gepolierde betonvloer genoemd, is dus van écht beton gemaakt en meer dan 7 centimeter dik. Vlinderen is de afwerkingstechniek die wordt toegepast enkele uren na het storten van het beton. Door deze techniek wordt het harde beton minder ruw en krijgt het een egale look. Een speciale machine beweegt tijdens het vlinderen over het beton waardoor een wolkachtige uitstraling ontstaat. Na het vlinderen wordt de betonvloer gepolijst.

Daybed, 200x80x41 cm (lxbxh), rond kussen, vloerkleed van jute, 200x300 cm, steenoranje glazen presse-papier, object moleculair, kunst schildpadschild (HK Living). Wandtafel, 160x60x80 cm (lxbxh), lamp met marmeren onderstel (Nettie de Groot). Kandelaar (vtwonen.be). Kan van terracotta met wit glazuur (By Mölle). Vitrinekastje (De Weldaad). Wandkleed van oude Kuba borduursels (ML Fabrics). Houten Batonga kruk (Couleur Locale). Sandalen (Tamaris). vtwonen 02-2018 | Styling Marianne Luning | Fotografie Stan Koolen
vtwonen 02-2018 | Styling Marianne Luning | Fotografie Stan Koolen
Lees verder onder de advertentie

Voordelen gevlinderde betonvloer

Een massieve, gevlinderde betonvloer kent een hoop voordelen:

  • Het heeft een moderne en natuurlijke uitstraling die past bij veel woonstijlen: van stoer industrieel tot warm landelijk.

  • Een betonvloer is duurzaam en slijtvast: je hebt er een leven lang plezier van.

  • Het gladde oppervlak maakt schoonmaken eenvoudig.

  • Omdat de vloer naadloos is, geeft dat een ruimtelijk en rustig effect.

  • Kan goed in combinatie met vloerverwarming. Beton houdt warmte namelijk goed vast, waardoor je in de winter met warme voeten over het beton loopt.

LEES OOK
Dit moet je weten over een betonvloer

Lees verder onder de advertentie

Nadelen gevlinderde betonvloer

Toch zitten er, net als bij andere vloeren, ook een paar nadelen aan een gevlinderde betonvloer:

  • Een betonvloer kan uitzetten en krimpen, waardoor er scheuren ontstaan.

  • Beton is gevoeliger voor zuren en vetten. Overweeg de vloer te impregneren om lelijke vlekken te voorkomen.

  • Als de betonvloer achteraf toch niet naar je zin is, kost het veel moeite en geld om hem weg te halen.

Om op te letten

Om ervoor te zorgen dat je zolang mogelijk van een gevlinderde betonvloer kunt genieten, moet je op een aantal dingen letten.

Lees verder onder de advertentie

De minimale dikte

Zo moet je een minimale dikte van 7 centimeter aanhouden, maar 12 centimeter is aan te raden, al helemaal in combinatie met vloerverwarming. Hoe dunner de vloer, hoe sneller er scheuren kunnen ontstaan. En dat zou zonde zijn!

Flinke klus

Het vlinderen van de betonvloer heeft wat voeten in de aarde en bestaat meestal uit meerdere behandelingen. Tussen iedere behandeling zit enige tijd, zodat de toplaag goed kan uitharden. Soms duurt het wel 24 uur voordat het gewenste resultaat is bereikt.

Impregneren

Om je vloer tegen vuil en vlekken te beschermen, kun je hem het beste behandelen. Het vlinderen zorgt al voor een vuilafstotende laag, doe daar nog een impregnatielaag overheen en je vloer is al helemaal goed beschermd. Behandel je de vloer met een impregneermiddel, dan kan hij er weer 10 jaar tegenaan.

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Bij een massieve betonvloer heb je minder keuze in kleur dan bij bijvoorbeeld een gietvloer. De kleur is namelijk afhankelijk van het zand dat wordt toegevoegd aan het beton. Wordt er grijs zand gebruikt, dan zal de betonvloer ook grijs zijn. En met geel of bruin zand, krijgt de vloer een warmere look. Wil je zelf invloed uitoefenen op de kleur? Dan kun je voor een gekleurde toplaag kiezen.

Scheuren

Ten slotte is het raadzaam om rekening te houden met scheuren. Helaas gebeurt het bijna altijd dat er na verloop van tijd scheuren in de vloer komen. Deze kunnen worden opgevuld, maar het kleurverschil blijf je zien, vergelijkbaar met het aanstippen van een geschilderde muur. Zie het zo: de scheuren passen bij het robuuste, natuurlijke effect van beton.

Wat kost een gevlinderde betonvloer?

Een gevlinderde betonvloer is doorgaans duurder dan een andere vloersoort. Meestal schommelt de prijs tussen de € 80 en € 150 per m2, inclusief arbeidskosten en btw en exclusief impregnatie. Hoe dikker de vloer, hoe duurder. Ook vloerverwarming stuwt de prijs omhoog.

Lees verder onder de advertentie