Gietvloer? Met deze onderhoudstips heb je er járen profijt van

Een gietvloer geeft een ruimte in een handomdraai een industriële en tegelijkertijd minimalistische look. Steeds meer mensen kiezen voor z’n knappe vloer, maar hoe blijft deze zo lang mogelijk mooi? Met deze tips voor onderhoud heb je jaren profijt van de gietvloer.

Gietvloer

Wat is een gietvloer?

Een gietvloer is – zoals de naam al verklapt – een vloer die gegoten in plaats van gelegd wordt. Je kunt het zien als een soort mooie afdeklaag, die op een al bestaande dragende vloer wordt aangebracht. Een gietvloer wordt gemaakt van een combinatie van beton en kunststof, zoals bijvoorbeeld epoxy of in sommige gevallen polyurethaan. Lees hier alles over de gietvloer.

Kosten

Deze vloeren zijn niet heel betaalbaar, maar gaan met het juiste onderhoud wel lang mee. Naar schatting kost een gietvloer ongeveer € 45,- tot € 65,- per vierkante meter. Afhangend van kleur, locatie en huidige ondervloer kan het nog wat verschillen qua prijs. Maar het is wel duidelijk: er hangt een flink prijskaartje aan.

Wekelijks gietvloer onderhoud

Om zo lang mogelijk van deze investering te kunnen genieten kun je wel het een en ander doen. Een wekelijks klusje is het schoonhouden van de vloer zodat deze vrij is van steentjes of zand. Dit is belangrijk, want deze kunnen de gietvloer beschadigen. Een ouderwetse bezem klaart de klus prima, maar je kunt er ook een olievrije stofwisser voor gebruiken. Vermijd doekjes op oliebasis voor het onderhoud van de gietvloer, want deze kunnen de vloer aantasten.

LEES OOK
Een onbehandelde houten vloer onderhouden: zo doe je dat

gietvloer

Tip: een inloopmat bij de deur voorkomt dat je steentjes mee naar binnen loopt die de vloer kunnen beschadigen.

Dweilen

De volgende stap is het dweilen van de vloer. Een sopje van alleen lauwwarm water is voldoende. Blijf het liefst uit de buurt van krachtige schoonmaakmiddelen, want deze zijn vaak te agressief voor het kunststof. Wil je voor een frisser gevoel toch meer dan water alleen gebruiken? Kies dan een schoonmaakmiddel speciaal voor gietvloeren, zoals deze gietvloerreiniger.

Andere schoonmaakmiddelen volstaan ook, zolang ze maar geen zeep bevatten én PH-neutraal zijn. En gebruik voor het dweilen het liefst een vlakmop, geen schuurspons of harde borstel.

Grote schoonmaak

Een of twee keer per jaar mag de vloer écht goed gereinigd worden. Tijdens deze schoonmaaksessie kun je ’t best alle meubels aan de kant schuiven, zodat je de gehele vloer meeneemt. In hoeken kan vuil zich namelijk ophopen, wat voor krassen, deuken en met pech zelfs kleine gaten kan zorgen. Het reinigingsproces is bij deze grote schoonmaak hetzelfde als de wekelijkse variant, alleen dan grondiger. En vergeet ook in dit geval niet vóór het dweilen te vegen, zodat er geen krassen ontstaan tijdens het poetsen.

nog meer: vloeren