Een onbehandelde houten vloer onderhouden: zo doe je dat

Rond vloerkleed € 299,- (vloerkledenwinkel). Bank € 2585,- (keijserenco). Metalen bijzet-tafel met bolletjes € 235,- (polspotten). Roze linnen notitieboek € 19,95, bruine keramieken wierrookhouder € 24,95 (letoile.store). Bruin leren boek € 24,95, bruin glas € 10,33 (nordal.eu). Gemarmerd schaaltje € 9,99, terra vaas in knoflookvorm € 49,99 (sissy-boy.com). Bruine vaas met handvat € 45,-, bruin kussen € 49,99 (homestede). Poef met vacht van Essenza € 139,95 (vtwonen.be). Roze kussen van Designers Guild € 102,-, bruin fluwelen kussen van Designers Guild € 83,-, mauve linnen kussen van Designers Guild € 75,- (wva). Plaid € 50,- (paviljoen-noord.com). Overig privébezit. Beeld

Je komt ze vaak tegen in oude panden: onbehandelde houten vloeren. Ben jij een van de gelukkigen die thuis zo’n unieke vloer heeft liggen? Met deze tips behandel en onderhoud je een oude houten vloer zodat je er nog jarenlang plezier van hebt. 

Lees verder onder de advertentie

De problemen: rot, krassen en kieren

Een onbehandelde houten vloer is prachtig om te zien, totdat je houtrot, gaten of krassen aantreft.

Een akelig probleem dat bij een oude, houten vloer kan optreden is houtrot. Houtrot is te herkennen aan verkleuring. Oftewel donkere, zachte plekken in het hout die vaak muf ruiken. Om de conditie van je vloer te onderzoeken kun je een vloerinspectie laten doen. Is er inderdaad sprake van rot? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk het zachte hout te verwijderen en te (laten) vervangen voordat de hele vloer eruit moet.

Een ander probleem: gaten en kieren in de vloer. Het is te verwachten dat die na verloop van tijd ontstaan in een huis waarin geleefd wordt. Een van de oplossingen daarvoor is ze opvullen met houtplamuur. Tip: schuur de vloer eerst op en vermeng het schuursel dat naderhand overblijft met de plamuur, zo past het mengsel beter bij de kleur van de vloer. Houd er wel rekening mee dat de gaten weer kunnen opengaan bij warmer weer. Het is sowieso raadzaam om de gaten eerst een jaar te bekijken; in de zomer kan de grootte van de kieren anders zijn dan in de winter. Vind je schuren en het schuursel verzamelen te veel gedoe? Dan kun je de gaten ook opvullen met een acrylaatkit in een kleur die bij de vloer past. Of voor de handige doe-het-zelver: maak gebruik van houten strips. Met een zaag kun je stroken uit vergelijkbare houten planken zagen. Breng lijm aan op de zijkanten van de strips en sla ze met een hamer voorzichtig in de kieren.

Lees verder onder de advertentie

Een kras los je op door de vloer eerst te lakken of te oliën en vervolgens te behandelen met een zogenaamde Scratchfix. Dit is een middel om grovere krassen op een gelakte houten vloer te herstellen.

LEES OOK
De juiste ondervloer kiezen: zo ga je te werk

Voorste ruimte: fauteuil in champagnetint € 685,-, vloerkleed, 250×350 cm € 2999,- (allurehome). Bruine fauteuil Bonnie € 429,- (made.com). Sidetable van BePureHome € 169,- (basiclabel). Aardewerken vaas € 29,99, zwartmetalen tafellamp € 69,99 (zarahome.com). Gedraaide kaars € 4,95 (dille-kamille). Bruine glazen vaas € 110,-, houten etagère € 140,- (homestede). Houten boekenstandaard € 24,99, houten dienblad in hexagonvorm € 12,99 (hm.com). Bruine lampenkap € 45,- (lluce). Salontafel met bruin marmeren blad € 1445,95 (rapture.amsterdam). Theepot € 44,95, theemokken, onderdeel van set met mokken € 59,95 (simonlevelt). Tekening op linnen, prijs op aanvraag (gracespiegel.com). Achterste ruimte: ronde eettafel van BePureHome, 120 cm (Ø) € 629,- (basiclabel.nl). Bruine glazen vaas € 69,- (homestede.nl). Aardewerken schaal € 35,99 (zarahome.com). Eetkamerstoel € 649,- (nordal.eu). Overig privébezit. Beeld
Lees verder onder de advertentie

Een goed begin is het halve werk

Een vloer gaat langer mee wanneer je goed voor ‘m zorgt, al voordat je aan de opknapbeurt begint. Wil je je oude houten vloer behandelen? Begin dan met schuren. Een schuurmachine met een lichte korrel komt hierbij goed van pas. Na het opschuren grondig stofzuigen en daarna de vloer ontvetten met een licht vochtige doek en een beetje (vloer)ontvetter. Maak de doek niet te nat, hiervan kunnen de houten planken uitzetten of omtrekken.

Finishing touch 

Of je de vloer lakt of oliet ligt aan je voorkeur.

  • Olie is puur natuur, geeft de vloer een matte finish en beschermt lichtjes tegen slijtage en vlekken. Zorg er altijd voor dat druppels zo snel mogelijk weggepoetst worden om vlekken te voorkomen. De vtwonen-stylisten laten vloeren vaak oliën voor de make-overs in ons tv-programma.
  • Een vloer kan ook prima gelakt worden met een houtlak. Van lak wordt een houten vloer echt niet altijd super shiny. Je hebt ook lak waarmee je een houten vloer doffer kunt maken. Dit is een onderhoudsarme keuze.
  • Naast olie of lak kan de vloer ook bewerkt worden met een houtwas of houtwax. Wax wordt vaak gebruikt als een extra beschermlaag over de olie heen. De vloer trekt hierdoor minder makkelijk vuil aan. Ideaal in de keuken, waar etensresten toch vaak op de vloer terechtkomen.
Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Houten vloer verven? Zo pak je het aan

Oude houten vloer onderhouden

Na het behandelen zul je de vloer goed moeten onderhouden om er zo lang mogelijk profijt van te kunnen hebben. Dat begint met regelmatig stofzuigen; vuil en zand kunnen krassen in de vloer maken. Het opzetstuk van je stofzuiger is ook belangrijk om krassen te voorkomen. Kies voor een opzetstuk met lange, zachte haren. Voor het dweilen van de vloer geldt: gebruik lauwwarm water en voeg een beetje natuurzeep of een speciaal schoonmaakmiddel toe aan het water. Maak de vloer niet té vochtig. Er zijn mensen die zweren bij een kopje appelazijn in het water. Eerst de vloer dweilen met deze appelazijnmix en vervolgens nawrijven met een droge, zachte doek.

Nieuwe vloer

Vind je jouw oude houten vloer te oud en wil je het liefst gewoon een nieuwe vloer neerleggen? Over een houten vloer kan gewoon een nieuwe vloer, zoals een pvc-vloer, gelegd worden. De oneffenheden in de houten vloer moeten hiervoor niet te groot zijn (niet groter dan 2 millimeter). Zorg dus dat de ondervloer zo egaal mogelijk is. Lukt dat niet? Dan zit er niets anders op dan een spaanplaat over je houten vloer leggen voordat je de nieuwe vloer gaat plaatsen. Een ondervloer kan ook. Die krijg je met goed onderhandelen weleens gratis bij de aanschaf van een nieuwe vloer.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen 1-2022 | styling danielle verheul | fotografie sjoerd eickmans | locatie Landhuis Oud Amelisweerd (landhuisoudamelisweerd.nl) | assistentie sanne ketelaar, meike linthorst, willem tjalma