Kalkverf aanbrengen doe je makkelijk zelf met dit stappenplan

Grijze zetel met velours bekleding 205x77x80 cm (bxhxd) (rivieramaison.nl). Verf op wand Fresco kalkverf in kleur Belgian Wilderness, (pure-original.nl). Metalen 4-arm vloerlamp van Jieldé (vdle.nl). Zwarte metalen kast 110x30x180 cm (lxbxh) (polspotten.nl). Groen rolkussen, mosterdgele kom (loods5.nl). Geel velvet kussen, beige wolmix plaid (hm.com). Salontafel, glazen vaas (homestede.nl). Zwarte kandelaar (klevering.nl). Beker, schotel (thingsilike- thingsilove.com). Draadstalen stoel (covanderhorst.nl). Fauteuil met suède zitting (goeds.nl). Zwart vintage vloerkleed 304×172 cm (lxb) (rozenkelim.nl). Kast van boven naar beneden, van links naar rechts: zwart beeld, groene pot met deksel, zwarte metalen kandelaar, bronzen schaal (thingsilikethingsilove). Houten lijst, schaal van hoorn (letoile.store). Zwart-witte waxinelichthouder, mosterdgele kom, witte marmeren kandelaar, marmeren blokkandelaar (loods5.nl). Bruine glazen kom, marmeren pot met deksel, zwart bolvaasje, grijs geribbeld glazen vaas (hm.com). Zachtgrijze vaas (homestede.nl). Overig privébezit. Beeld

Kalkverf aanbrengen lijkt misschien een precies en lastig klusje, maar het tegenovergestelde is waar. Of je nu een pasteltint of iets donkers kiest: als je goed voorbereid aan het werk gaat, wordt het eindresultaat prachtig. Al zin om te verven?

Lees verder onder de advertentie

Verf

Kalkverf aanbrengen begint met de juiste verf. Kies dus een verfsoort die dus ook echt geschikt is voor dit karwei. Kalkverf wordt opgezogen door de ondergrond en heeft daardoor een speciale gebruiksaanwijzing. In de meeste grote bouwmarkten hebben ze een groot assortiment aan kalkverf, waar voor jou vast ook een fijn kleurtje tussen zit.

Voorbereiding

Kalkverf aanbrengen kun je met verschillende tools. Welke jij wil gebruiken is afhankelijk van het resultaat dat je wilt bereiken. Ga je voor ruig en rustiek, dan is een grote blokborstel de uitkomst. Wil je het wat minder ruig, dan kun je een roller gebruiken. Een spons, spatel, ronde kwast of doek is ook een optie. Ga voordat je aan het verven slaat op zoek naar instructiefilmpjes op internet. Op die manier zie je precies welke slagen je moet maken om een bepaald resultaat te behalen.

De kalkverf aanbrengen

Voordat je begint met verven, roer je de kalkverf eerst goed door. Giet er daarna 20 tot 50 procent water van de hoeveelheid verf bij. Voor de eerste laag kalkverf kun je het beste 20 procent verdunnen, zodat je een dekkende eerste laag krijgt. Hoe meer water, hoe lichter de kleur en hoe beter de kwaststreken zichtbaar zijn in het eindresultaat.

Lees verder onder de advertentie
  • Roer het water goed door de verf, totdat het geheel net zo dik is als magere yoghurt. Begin eerst met het verven van de randen van de muur. Let op: verf alleen de randen van het gedeelte waar je mee bezig bent. Niet de hele muur.
  • Pak daarna je blokkwast (of ander item naar keuze) en verf de muur. Trek de randen mee, zodat je geen richtingsverschil ziet.
  • Voor een ruig effect schilder je kriskras, voor een rustiger effect gewoon van boven naar beneden. Kies van tevoren welke structuur je wil, want als je eenmaal bezig bent kun je deze niet meer veranderen. Verf de geplamuurde delen eerst, daarna de rest van de muur.
  • Verf op gevoel en leef je uit. Geniet ervan dat het allemaal niet pietje precies hoeft.
  • Maak de muur in één sessie af, anders zie je kleurverschil.
  • Laat de muur drogen en zie hoe de kalkverf lichter wordt.
  • Herhaal deze stappen voor een tweede laag. Giet eventueel meer water bij de verf.

Afwerken

Laat de muur nu goed drogen. Doordat de verf wordt opgezogen door de ondergrond, zal hij een stuk lichter uitpakken dan toen je net klaar was met aanbrengen. Kalkverf is kwetsbaar, dus als je de muur mooi wilt houden, is het aan te raden om er een vernislaagje overheen aan te brengen. Doe dit minstens een week na het verven.

Bekijk hier de verfkleuren uit de vtwonen collectie.

Lees verder onder de advertentie