Eerste hulp bij verfvrees

Die eerste lik verf op de muur is altijd weer spannend. Want is het de kleur die je in je hoofd had? Niet te donker of juist te licht? Past het wel bij de rest van de ruimte nu je ‘m zo in echt ziet? En kun je eigenlijk wel mooi schilderen en waarom bedenk je je dat nu pas? Allemaal vragen die zorgen voor het alsmaar uitstellen van een schilderklus. Ook verfvrees? Wij helpen je over die angst heen.

vtwonen special zomerhuizen 07-2021 | trap naar boven met ligbed in de hal | dit doe je tegen verfvrees
Muurverf Gray Stone van Little Greene. Papieren hanglampen Sentou. Charpoï-bankje, matras en plaid Le Monde Sauvage, kussens Jacques Design via La Gaité. Wandtafel AM.PM via La Redoute. Spiegel Hay. Kandelaar Sarah Lavoine. De originele vloertegels zaten al in het huis.

Lichtinval

Verfvrees begint soms al in de doe-het-zelfzaak, want is die kleur die je in hoofd had wel geschikt voor jouw muren? Het ís ook lastig te bepalen vanaf dat ene kleine stukje verfstaal. Voordat je de gang naar de verfwinkel maakt, is het goed om je te verdiepen in de lichtval van de ruimte. Het maakt namelijk nogal uit of de kamer waar geverfd gaat worden op het zuiden of op het noorden ligt. Veel of weinig zon, en koud of warm licht, heeft veel invloed op het uiteindelijke resultaat. Dus misschien is blauw in die toch al kille ruimte net even te veel van het goede.

Check deze tips over het effect van lichtval op kleuren

Kleurencirkel

Heb je een beetje door hoe het licht werkt? Bepaalde kleuren kun je dan misschien al wegstrepen en dat maakt de keuze weer wat makkelijker. Heb je al veel kleur in huis, dan zul je met de nieuwe kleur voor een contrast kunnen kiezen of juist een rustiger ton-sur-ton-effect. Goede contrasten kun je aflezen uit de kleurencirkel van Johannes Itten. Daarin zie je precies welke kleuren tegenover elkaar in de cirkel liggen en goed combineren. Blauw en bruin bijvoorbeeld, of oranje en groen.

Twijfel je nog? Dan bieden kleurentesters of kleine verfpotjes uitkomst. Hiermee kun je op de betreffende muur een groter vlak aanbrengen en het even goed op je in laten werken. Vind je het zonde om dit direct op de muur te doen? Gebruik dan een dik stuk wit papier en plak dat met verftape op de muur. En ben je toe aan de echte aankoop, dan krijg je vaak bij aankoop van de verf het bedrag van de kleurentester weer terug.

Mat of glans

Kleur gekozen? Check! Dan rest je alleen nog de soort verf uit te kiezen. Want ga je voor ultramat, zijdeglans of ergens ertussenin? Ook daar zijn namelijk nog wat keuzes te maken en dat is het goed om te weten wat het effect is.

  • mat of krijtverf camoufleert kleine imperfecties op de wand en heeft een rustig, beetje fluweelachtig effect. Het is wel lastiger schoon te maken.
  • kalkverf geeft een mooi, doorleefd en natuurlijk effect.
  • zijdeglans zit tussen mat en hoogglans in en is het meeste glanzende dat je kunt krijgen in een muurverf. Het heeft een warme uitstraling.
  • zijdemat glanst subtiel, minder dan zijdeglans. Het dekt goed.

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt in hoge mate ook voor schilderen. De voorbereiding – alle materialen shoppen, het afplakken en de kamer ontruimen – kost vaak meer tijd en geduld dan de verfklus zelf. Bedenk het dus niet allemaal last minute en denk ook niet dat het in een paar vrije uurtjes gepropt kan worden. Neem de tijd, dan zul je zien dat die verfvrees helemaal niet nodig is.

LEES OOK
Help, ik ga verven! Dit heb je allemaal nodig

nog meer: verf en behang