Help, ik ga verven! Dit heb je allemaal nodig

beeld vtwonen Beeld

Kon je maar met één druk op de knop je muren een andere kleur geven… helaas zit er niks anders op dan even de mouwen op de stropen als je je muren zelf een andere kleur wilt verven. Net als voor de meeste klussen in huis geldt ook voor schilderen: een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom geven we je hieronder een handig overzicht van wat je nodig hebt als je gaat verven. Dan kun jij je daarna vol vertrouwen en enthousiasme op het schilderen storten.

Lees verder onder de advertentie

Het ligt misschien voor de hand, maar zorg ervoor dat je alle benodigdheden in huis hebt voordat je begint. Niets is vervelender om halverwege tot de ontdekking te komen dat je iets vergeten bent of dat je rol afplaktape op is. Daarom nog even je boodschappenlijst voor het muren verven:

 • Muurverf in de juiste kleur én hoeveelheid. Bereken het aantal vierkante meters van de muur en let er op dat je altijd wat verf overhoudt. Handig als je nog eens een plekje moet oververven.
 • Muurverfroller: voor verf op waterbasis gebruik je een structuurverfroller en voor terpentine verf een nylon roller. Verder zijn er verfrollers voor gladde en een ruwe ondergrond (voor muren met structuur). Kijk dus goed of je de juiste verfroller aanschaft en vraag hulp in de winkel bij twijfel.
 • Verfbeugel voor de roller en eventueel een telescoopsteel als je dat handig vindt.
 • Verfbak of verfemmer met inzetbak of rooster om de roller goed uit te kunnen rollen.
 • Ladder voor plekken waar je niet bij kunt
 • Kwasten: een middelgrote en kleine kwast voor de randen en hoekjes
 • Roerstokje
 • Schilderstape
 • Muurontvetter of amoniak
 • Eventueel voorstrijkmiddel
 • Afdekzeil of doeken om je meubels af te dekken
 • Oude doeken die goed absorberen, om de muren stofvrij te maken en gemorste verf meteen te verwijderen.
beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Schilderen Metaal verven is een makkie met deze 4 stappen

beeld vtwonen Beeld

vtverbouwen 4 tips voor de inrichting van een tiny house voor het optimaal benutten van de ruimte

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

20230118 MAGAZINE 1 AANJAGER 2

Voordat je gaat verven

Het is prettig om genoeg ruimte te heben in de kamer waar je aan de slag gaat. Probeer zoveel mogelijk alle meubels aan de kant te zetten of gebruik een afdekzeil. Daarna kun je beginnen met het afplakken van het plafond en de muren die je niet mee wilt schilderen. Dit kost tijd, maar probeer het zo strak mogelijk te doen voor het mooiste resultaat.

Lees verder onder de advertentie

Voordat je favoriete kleur op de muur gaat, is het verstandig om de muur eerst te ontvetten. Er zijn speciale muurontvetters te koop, maar je kunt ook een scheutje ammoniak toevoegen aan een emmer water. Oneffenheden in de muur kun je opvullen met een muurvuller. Is de muur nog niet eerder geverfd? Dan is het goed om eerst een voorstrijkmiddel aan te brengen, want onbehandelde muren hebben vaak een zuigende werking. Je zult zien dat je door het voorstrijken een mooi en strakker resultaat krijgt.

En dan mag je eindelijk gaan verven!

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

20230117 BINNENKIJKEN HEERENVEEN

beeld vtwonen Beeld

binnenkijken Binnenkijken in een elegant familiehuis in Normandië

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

20230117 TWEEDEKANS RUBRIEK

Aan de slag met schilderen

Begin bij het verven van de muren met de hoeken en randen en gebruik hiervoor een verfborstel. Daarna kun je de muurverfroller erbij pakken. Verf eerst van links naar rechts en daarna van boven naar beneden. Je mag zeker 2 tot 3 keer over dezelfde baan verven.

Lees verder onder de advertentie

Ben je klaar? Haal dan de afplaktape van de muur als de verf nog nat is. Daarna laat je de verf goed drogen. Check op het blik of de emmer verf altijd even de droogtijd. En ja, houd je echt aan deze tijd, want het is zonde van je werk om al aan de tweede laag te beginnen als de verf nog niet goed droog is. Bewaar je kwasten goed tijdens het drogen.

Plak voor de tweede ronde eventueel weer de muur af en breng de nieuwe laag op dezelfde manier aan als de eerste laag. Laat deze laag ook weer goed drogen en daarna mag je de kamer weer indelen en stylen. En vergeet jezelf niet een schouderklopje te geven en ontzettend trots te zijn op het mooie resultaat!

Bron: Foto: styling Cleo Scheulderman, fotograaf Jeroen van der Spek

Lees verder onder de advertentie