Dit effect heeft lichtinval op kleuren in huis

Muurverf wand links Blusher, wand rechts en voorste object tegen de muur Red Earth, lakverf object Off Black.M.m.v. karwei.nl (parket XL 30 cm eiken van vtwonen, horizontale jaloezie Basalt antraciet van vtwonen), stories.com (vest), sisihouseofstyle.com (mok), misc-distribution.com (notitieboeken), lovestoriesintimates.com (doos met lingerie), suhka.nl (opbergdoos). Overig privébezit. Beeld

Lichtinval heeft enorm veel invloed op hoe we een kleur zien. De ene tint kan in de slaapkamer zachtroze zijn en in de woonkamer veranderen in grijs. We’ve all been there. Ga je een nieuwe muurkleur kiezen? Lees deze tips door. Wie de truc eenmaal door heeft, gaat qua kleur nooit meer de mist in.

Lees verder onder de advertentie

Licht vanuit het noorden

Een ruimte op het noorden krijgt bijna geen zonlicht en heeft gedurende dag een koele gloed. Witte muren lijken hier ook vaak ietwat blauwig. Kleuren met een rode of gele ondertoon kunnen dit neutraliseren. Ga voor volle kleuren zoals rood, roze, paars en oranje. Alsof je de zonsondergang gebruikt als kleurenwaaier. Laat koele tinten als blauw, wit en grijs staan.

LEES OOK
Kleur verf kiezen: de do’s en don’ts

Licht vanuit het oosten

De zon komt op in het oosten en schijnt ’s ochtends warm licht naar binnen. In de loop van de dag wordt dit licht steeds koeler. Geef de muren hier geen uitgesproken kleuren en ga liever voor wat zachtere tinten. Neem de natuur als inspiratiebron: groen doet het hier fantastisch, het heldere daglicht versterkt de kleur. Witte muurverf is hier het mooiste met een tikkeltje blauw als ondertoon.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Zo creëer je daglicht in een donkere ruimte

Licht vanuit het zuiden

Een kleur kiezen voor een ruimte op het zuiden is het allermakkelijkste. De zon schijnt hier de hele dag gul naar binnen en zorgt voor een warme lichtinval. Bijna alle kleuren komen hierin goed tot hun recht. Zelfs muurverf in verbleekte tinten kun je hier gerust doen, prachtig in het warme licht. Kijk uit met felle en donkere kleuren, deze hebben een dominant karakter en hebben in dit licht de neiging too much te worden.

Boxspring Basil inclusief voetbord in stof Glory in kleur Bottle Green, zwart metalen frame en poot Track, 140×200 cm (bxl) vanaf € 1690,-.M.m.v. karwei.nl (muurverf Bottle van vtwonen), vtwonen.nl/vtwonen-collectie (dekbedovertrek, roze plaid, roze sierkussen, staande spiegel), loods5.nl/design (bijzettafel, hanglamp, platte roze vaas), loods5.nl (groene schaal blad), klevering.nl (groene marmeren kandelaar, groene glazen vaas), polspotten.nl (bureau, fluwelen stoel). Overig privébezit.  Beeld JA | vtwonen 13-2019 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen 13-2019 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans
Lees verder onder de advertentie

Licht vanuit het westen

Een ruimte op het westen heeft een dromerige lichtinval. Het licht is hier in de ochtend vrij koel en wordt steeds warmer. De uren voor zonsondergang zijn hier prachtig, op muren met lichte kleuren verschijnen dan lichtreflectoren. Ga voor lichte en poederige tinten om de natuurlijke lichtinval te versterken.

Kleuren testen

De lichtinval is dus in elke ruimte en op elk moment van de dag anders. Houd hier rekening mee bij het kiezen van muurverf. Haal kleurstalen in huis en houd ze op verschillende plekken tegen de muur om het effect van licht goed te kunnen zien. Minitesters gekocht? Breng de verf aan op een dik stuk papier, zo krijg je het beste een idee van wat een kleur in de ruimte doet.

Shop de stijl…

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen 04-2021 | Styling Cleo Scheulderman | Fotografie Jeroen van der Spek