Kleur verf kiezen: de do’s en don’ts op een rij

beeld vtwonen Beeld

De kogel is door de kerk: de wand verdient een nieuwe kleur. En niet zomaar een kleur. Deze moet perfect aansluiten bij jou én je interieur. Maar waar begin je dan? Een kleur verf kiezen is namelijk niet altijd even makkelijk. Om het makkelijker te maken: de do’s en don’ts op een rij.

Lees verder onder de advertentie

Licht is allesbepalend

Licht bepaalt hoe de kleur is. Ander licht, zoals bij je thuis, kan de kleur minder mooi maken. Een kleur verf kiezen moet je nooit doen op een plek met slecht licht, neem altijd een staal mee naar huis en probeer de kleur thuis uit op de plek waar je hem in gedachten hebt. Dat geldt niet alleen voor verf en behang, maar ook voor vloerbedekking, gordijnstof, meubelbekleding en dergelijke.

LEES OOK
Een kleurrijk interieur in balans met de 60-30-10 regel

Altijd op zak: een kleurenmap

Ben je op zoek naar een item dat bij de rest van je interieur moet passen, neem dan je persoonlijke kleurenmap mee. Onze stylisten doen het ook! Daarin verzamel je stukjes stof, behang, verfstalen, desnoods een kussenhoes uit je huis. Heb je iets gevonden? Houd het bij de kleuren uit je map en kijk of het past. Check dan niet alleen bij kunstlicht, maar loop ook even de winkel uit om het bij daglicht te controleren.

Lees verder onder de advertentie

Foto heeft geen zin

Een foto van je interieur meenemen heeft weinig zin bij een kleur verf kiezen. Op het scherm van je telefoon zijn kleuren anders dan in het echt.

Combineren maar

Vind je een bepaalde kleur mooi, maar weet je niet welke tinten er mooi bij staan? Verschillende verfmerken hebben op hun site bij hun kleuren ook kleurschema’s geplaatst, zodat je in één oogopslag ziet, welke tinten mooi bij elkaar passen.

LEES OOK
Haal de trend van nu in huis: pastel geel

Lees verder onder de advertentie

Zelf doen?

Om uit te proberen hoe een kleur het in jouw interieur gaat doen, kun je stalen verf, behang en stof mee naar huis nemen. Behang- en stofstalen zijn meestal wat groter, maar om een verfkleur echt uit te proberen, zijn stalen vaak nogal klein. Handiger is het om dan een probeerpotje van de kleur van je keuze aan te schaffen. De meeste verfmerken hebben die wel. Sommige merken hebben ze zelfs met een ingebouwd verfrollertje. Schilder daarmee een vlak op de muur of een paneel. Zo zie je de kleur op elk moment van de dag, bij verschillende weertypes, bij daglicht en lamplicht. De beste manier om te ontdekken of dit jouw kleur is.

Persoonlijk advies

Lukt het je niet om kleuren te kiezen of vind je het fijn om te overleggen met iemand die er verstand van heeft, dan zijn er ook interieurprofessionals die kleuradvies op maat geven.

Moodboard magic

Maak een moodboard van papier of een digitale op Pinterest. Kies de plaatjes alleen op kleur uit. Het mag dus van alles zijn, hoeft niets met huis en interieur te maken te hebben, het gaat alleen om de kleur(en). Na verloop van tijd ga je in veel gevallen zien welke kleuren veel terugkomen. Zodra je er 4 à 5 kleuren uit kunt halen, heb je al een kleurenpalet.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Knallen maar: mix & match felle en donkere kleuren

Waar je je fijn bij voelt

Zie je een modefoto, interieurfoto, vakantiefoto, foto van een landschap of een ander plaatje dat je mooi vindt en waar je je prettig bij voelt? Dan is meestal de kleurencombinatie ook goed. Je kunt die als basis nemen voor je huis.

Meerkleurig

Als je een meerkleurig interieur wilt (dat wil zeggen meer dan twee kleuren), kan het een idee zijn om een kunstwerk, een lampenkap of vloerkleed met print of bijvoorbeeld een meerkleurig kussen als basis te nemen. Gebruik tinten daaruit, zonder dat één kleur domineert. Als de ene hoek veel roze heeft, kan een andere hoek gerust meer groen hebben, afhankelijk van de kleurencombinatie. Om het spannend te maken, voeg je er dan nog een andere kleur aan toe. Dat is het lastigst, maar vooral een kwestie van uitproberen.

Lees verder onder de advertentie

Bron: vtwonen dossier 06-2019 kleurcollege | Tekst: Margreet van Schaik | Illustratie: Josselin Bijl