Net echt: zo creëer je daglicht in een donkere ruimte

beeld vtwonen Beeld

Het blijft weer langer licht, hoera! Dat daglicht wil je natuurlijk zoveel mogelijk in huis halen om er optimaal van te kunnen genieten. Maar wat als je een donker huis hebt of een donkere woonkamer? No problem! Zo creëer je daglicht in een donkere ruimte.

Lees verder onder de advertentie

Meer licht? Meer lampen!

De oplossing is niet altijd moeilijk. Voor een extra donkere ruimte zijn lampen waarvan je de kleur kunt instellen ideaal. Zo kun je de dag beginnen in wit licht om het daglicht zo veel mogelijk te imiteren. ’s Avonds schakel je over naar warmer licht voor de gezelligheid.

Merk je dat je echt te weinig licht binnenkrijgt in een donkere werkkamer? Dan kunnen daglichtlampen de oplossing bieden. Deze lampen hebben vaak een hoge lichtintensiteit om daglicht zoveel mogelijk na te bootsen. Hierdoor worden je hersenen gefopt en zijn er allerlei gezondheidsvoordelen aan te verbinden.

Lees verder onder de advertentie

Lichte kleuren

Natuurlijk zijn kleuren ook allesbepalend voor een ruimte. Donkere kleuren maken een ruimte vaak kleiner. Lichte kleuren maken een ruimte daarentegen ruimer en luchtiger. Wil je dus meer licht een ruimte binnenhalen? Ga dan voor lichte muren. Het liefst met een glanzende verfsoort, omdat die het licht ook nog eens extra zal reflecteren. Nog een stapje verder? Dan zou je ook de vloer wit kunnen verven.

LEES OOK
Houten vloer wit verven

Transparante gordijnen

Raamdecoratie kan ook een spelbreker zijn. Zware, donkere gordijnen laten vanzelfsprekend minder licht door, maar door de vaak zware uitstraling doet het een ruimte vaak nog donkerder aanvoelen. Mooie transparante gordijnen zijn dus een goed idee in een donkere ruimte. En daar hoef je je privacy niet per se voor op te geven.

Lees verder onder de advertentie
Lampen vanaf € 523,- (bolia.com). Bank bestaande uit drie losse onderdelen € 1429,-, bank Fenix plat ovaal € 369,-, kussen (loods5). Fauteuil Oblique Lounge Chair, ook verkrijgbaar met stof gemaakt van gerecyclede pet-flessen, vanaf € 889,-, witte salontafel € 729,-, bruine salontafel € 459,-, witte schaal op salontafel en witte schaal op schouw prijs op aanvraag (studiohenk.nl). Wit kunstwerk met zwarte ronding (@ansdekruyf). Papieren kunst op rand € 1050,- (elsavisser.com). Kussen met print € 79,- (fermliving.com). Wit vloerkleed € 219,-, witte langwerpige schaal € 29,99, houten schaaltje € 9,99,-, witte ronde vaas op salontafel € 39,99, beige linnen kussen € 12,99, zwart dienblad € 9,99, vaas op schouw € 69,99 (zarahome.com). Zwarte plaid € 69,-, beige grote vaas op tafel € 89,95 (eijerkamp.nl). Boeken per stuk € 22,- (aedamanthony.nl). Zwarte mok € 35,- (sukha.nl). Siervorm links op tafel boekensteun van Hay € 69,99 (shop.vtwonen.be). Wit koraal op schouw € 295,- (taxidermy.nl). Zwarte vaas met twee armen € 29,99, witte vaas ernaast € 14,99, ronde witte vaas € 39,99 (hm.com). Muurkleur en vloer onbekend. Overig privébezit. Beeld vtwonen 1-2023 | styling liza wassenaar | fotografie sjoerd eickmans
Beeld vtwonen 1-2023 | styling liza wassenaar | fotografie sjoerd eickmans

Meer ramen?

Meer ramen in een ruimte nemen is natuurlijk een logische oplossing voor meer daglicht in huis. Maar even een paar nieuwe ramen monteren, is geen simpel klusje en heeft vaak een redelijke verbouwing nodig. Gaat dit je nou een stap te ver? Dan kun je er ook aan denken om de dichte deur te vervangen door een exemplaar met glas. Licht vanuit andere ruimtes kan op deze manier ook de donkere ruimte bereiken.

Ramen kun je ook gewoon faken met een mooie raamspiegel. Je kunt zo’n nepraam ook zelf maken, door bijvoorbeeld vier recht toe recht aan spiegels mét lijst te kopen en deze aan elkaar te bevestigen. Voilá een nieuw raam! Net echt.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Let the sunshine in: extra ramen toevoegen in huis

Glazen meubels

Heb je veel grote en massieve meubels in de kamer staan? Dan is het tijd om misschien het een en ander om te gooien. Transparante meubels of meubels waar je doorheen kunt kijken zorgen voor meer lucht én licht. Denk bijvoorbeeld aan een mooie glazen tafel. Of een fijne stellingkast. Zet deze alleen niet ramvol met accessoires, maar probeer het ‘luchtige’ te behouden.

Je hoeft de grote en massieve meubels echt niet direct weg te doen, maar zorg wel voor een juiste balans. Kies bijvoorbeeld voor een grote, grove bank en een glazen salontafel. Ook pootjes onder meubels doen wonderen. Zo blijft de vloer zichtbaar en heeft het licht alle ruimte op erop te reflecteren.

Lees verder onder de advertentie

Pootjes onder meubels doen wonderen

Spiegels voor meer daglicht in donkere ruimte

Wil je daglicht faken in een donkere ruimte? Zorg dan dat het beetje licht dat binnenkomt zoveel mogelijk reflecteert. Dit bereik je niet alleen door lichte kleuren te gebruiken, maar ook door spiegels in de ruimte te hangen. The bigger, the better.

Lees verder onder de advertentie

Kies voor een groot formaat spiegel of wissel kleine exemplaren af door ze te clusteren aan de muur. Je kunt de spiegels ook verwerken in een gallery wall of zet er een paar weg op een mooie wandplank.