Zo voeg je met kleur karakter toe aan jouw interieur

Wie net zoals Sarah en Simon uit ‘Een frisse start met vtwonen’ een nieuwbouw of gerenoveerde woning koopt, verhuist nogal vaak naar een witte doos. Een blanco canvas met veel mogelijkheden, maar weinig authenticiteit. Herkenbaar? Met een streepje kleur herstel – of fake – je in geen tijd het oorspronkelijke karakter van je huis. (In samenwerking met Levis)

Kleur op de muur en boord plafond: H3.04.72 (Levis). Kleur op plafond: J0.10.60 (Levis). Hanglamp en vloerlamp (Lucide), zetel – velvet antraciet (BePureHome), spiegel (HKliving), tapijt (Ferm Living), boekenkast (Tenzo). Stoel rotan (privébezit).

Kleur en karakter

In het derde seizoen van ‘Een frisse start met vtwonen’ verhuisden Simon en Sarah van een klein appartement naar een prachtige gezinswoning in Lovendegem. Althans, de buitenkant straalde. Vanbinnen oogde het erg koel, alsof alle authenticiteit uit het huis was gesloopt. Stylisten Ozanne en Guillemine gingen aan de slag met verfborstels en warme kleuren om opnieuw karakter in de woning te steken. Wil jij je huis nieuw leven inblazen? Lees dan zeker deze tips.

Kleur op de muur en boord plafond: G0.05.70 (Levis). Kleur op plafond: E4.30.50 (Levis). Hanglamp (Lucide), eettafel (Vincent Sheppard), stoel – wit (Tenzo), stoel – hout (Hay), baby hangmat en standaard (La Siesta).

1. Zet de regels op z’n kop

In het huis van Sarah en Simon schilderden de stylisten het plafond in een donkerdere kleur dan de muren. Gedurfd, maar niet ongewoon in iets oudere woningen. Het moeilijkste is de juiste kleur vinden. Denk goed na over de functie en lichtinval van een kamer wanneer je verf voor het plafond kiest. De tint zet namelijk de sfeer van de ruimte. Zo dompelt een warme, pittige bruintint – hier: E4.30.50 van Levis – de eetkamer van Simon en Sarah in een gezellig jasje, terwijl de fluide pastelkleur Tranquil Dawn de woonkamer ’s morgens van een opwekkende ochtendgloed voorziet.

Een frisse start met vtwonen / Jonah Samyn
Kleur op de muur en boord plafond: H3.04.72 (Levis). Kleur op plafond: J0.10.60 (Levis). Spiegel – rond (HKliving).
Kleur op de muur en boord plafond: G0.05.70 (Levis). Kleur op het plafond: E4.30.50 (Levis). Eettafel (Vincent Sheppard), stoel – wit (Tenzo), stoel – hout (Hay). Vitrinekast en kruk (privébezit).

2. Creëer optische illusies

Is jouw huis niet gezegend met een mooi hoog plafond? Fake it. Verf net zoals de stylisten een rand op je plafond in dezelfde kleur als je muren om ze optisch te verlengen. Ook de plinten schilder je mee. Et voilà! Instant herenhuis-allure.

Kleur op de muur – links: G5.07.73 (Levis). Kleur op de muur – rechts: E4.30.50 (Levis). Hanglamp (Trio). Kast, kinderstoel en poster (privébezit).
Kleur op de muur: E4.30.50 (Levis).

3. Integreer donkere houtsoorten

De traptreden van Sarah en Simon kreeg een donkerbruine houtkleur. Dat staat uitstekend bij heel wat vintage en retro meubels zoals de houten archiefkast die Simon van zijn opa erfde. En over vintage elementen gesproken, die kunnen natuurlijk niet ontbreken in een authentieke styling.

Kleur op de muur – woonkamer: H3.04.72 (Levis). Kleur op de muur en boord plafond – eetkamer: G0.05.70 (Levis). Kleur op het plafond – eetkamer: E4.30.50 (Levis). Tapijt (Ferm Living), glazen bijzettafel (HKliving), hanglamp (Lucide), eettafel (Vincent Sheppard), stoel – wit (Tenzo), stoel – hout (Hay). Stoel rotan, lockerkast en kruk (privébezit).

4. Warme voetjes

Een kleurrijk tapijt met print is niet alleen lekker warm en huiselijk, maar geeft ook pit aan je interieur. Verder zijn gekleurde vloertegels originele elementen die heel wat renovaties overleven. Zo kregen Simon en Sarah van de stylisten een retro gespikkelde terrazzo vloer.

Kleur op de muur: E4.30.50 (Levis). Hanglamp (Trio). Kast en kinderstoel (privébezit).
Kleur op de muur: G0.05.70 (Levis). Tafellamp (it’s about RoMi). Zitzak (privébezit).

5. Speel met lampen

Niets storender dan een fel wit licht in je leefruimte. Kies voor warme en zachte lampen om een knus nest te creëren. Combineer sfeerverlichting zoals hang-, tafel- en vloerlampen om gelaagdheid in een ruimte te brengen. Zet ze daar waar hun licht het best tot z’n recht komt, bijvoorbeeld bij een leeshoek of schilderij.

Kleur op de muur: G0.05.70 (Levis). Lockerkast (privébezit).

6. Kleurrijk servies

Niets heeft zoveel karakter als het servies van oma, beschilderd met bloemen of andere kleurrijke prints. Heb je ergens een leuke set op de kop getikt? Laat het niet verloren gaan in een kast, maar stal het uit als decoratie in je interieur.

Over Levis

Als er iemand iets van verf gesnopen heeft, is het Levis wel. De marktleider op vlak van verf en coating bestaat al sinds 1831 en levert pure kwaliteit. Jaar na jaar komt Levis met nieuwe sfeervolle kleuren die je woonst al na één schildersessie een compleet nieuwe identiteit geven.

Bron: in samenwerking met Levis | Hoofd styling Marjan Godrie, Styling Ozanne en Guillemine Mertens | Fotografie Jonah Samyn | Uit: ‘Een frisse start met vtwonen’, seizoen 3, aflevering 2

nog meer: TV