Zo overleeft jouw urban jungle de winter

De zomer is officieel voorbij. De dagen zijn opnieuw donker, koud en kort. Maar net zoals mensen, hebben ook kamerplanten nood aan zonlicht en vitamine D. Met deze tips help je je planten gezond de winter door zodat ze terug kunnen bloeien tijdens de zomer. (In samenwerking met Van Uytsel)

Van Uytsel / Jonah Samyn

Urban jungle: winter edition

Voor de make-overs van het tv-programma ‘Een frisse start met vtwonen’ shoppen stylisten Ozanne en Guillemine planten bij Van Uytsel om een ruimte af te stylen. De truc is nu om die kamerplanten ook in de winter gezond te houden.


Voor kamerplanten is er groot verschil met de zomer: er is minder licht, want de dagen zijn korter en het zonlicht is minder fel. Je planten, die licht nodig hebben om te leven, krijgen minder energie. Veel planten doen in de winter een soort winterslaap om hun energie te sparen. Ze groeien dan minder hard of helemaal niet. Met de volgende tips help je je planten de winter door.

TIP 1: wees zuinig met water

Planten gebruiken licht en water om door middel van fotosynthese te groeien. Maar hoe minder licht er buiten is, hoe minder fotosynthese er plaatsvindt en hoe minder water je plant nodig heeft. Da’s een ingebouwd beschermingsmechanisme van je plant. Wees dus zuinig met de hoeveelheid water in de winter en controleer of de grond droog genoeg is, voor je je planten water geeft.

Zet je planten

af en toe eens even

buiten als het

regent

TIP 2: stof je planten af

De kast, de piano en het salontafeltje. Meubels stoffen we regelmatig en plichtbewust af, maar planten vangen ook veel stof en worden daar niet vrolijk van. Door geregeld de bladeren van je planten af te stoffen, kunnen ze meer licht opnemen en groeien ze beter. Want elk extra straaltje zonlicht dat je plant kan opvangen in de winter, is mooi meegenomen. Duurt het afstoffen je te lang en is de temperatuur buiten niet te koud? Zet je planten dan eens eventjes buiten als het regent en haal ze na een 5-tal minuten terug binnen.

TIP 3: zoek een licht plekje

Planten houden van (indirecte) zon, dat is ondertussen duidelijk. Met een plekje in de schaduw maak je ze niet zo blij. Een dor blad af en toe is geen ramp, maar als er veel bladeren van je plant vallen, moet je ingrijpen. Zoek een nieuwe plek met meer licht voor je plant. Zet ‘m echter niet in de volle zon, maar liever een metertje van het raam.

Van Uytsel / Jonah Samyn
Van Uytsel / Jonah Samyn

TIP 4: verwijder dode bladeren

Panikeer niet wanneer een aantal bladeren dor worden, dat is normaal bij de overgang van zomer naar winter. Verwijder ze echter zo snel mogelijk; zo krijgen gezonde bladeren meer ruimte om te groeien. Laat je dorre bladeren te lang aan je plant hangen, dan kunnen de bladeren rotten en maken ze je hele plant ziek.  

TIP 5: verhuis je planten

Je woonkamer is geen ideale plaats voor planten. Een kamer waar de verwarming aanstaat, heeft ongeveer dezelfde luchtvochtigheid als de Sahara. De meeste kamerplanten houden daar niet van. Verhuis hen naar een plek waar de temperatuur constant blijft of hou ze ver weg van radiatoren.

Nog niet zeker welke kamerplanten in jouw huis passen? Deze zeven kamerplanten kun je gemakkelijk onderhouden.

Over Van Uytsel

Voor heerlijk geurende bloemen en een uitgebreid aanbod aan planten moet je bij Van Uytsel zijn. Al sinds 1976 is het tuincentrum een walhalla voor iedereen met groene vingers. Shop er gezellige binnen- en buitenplanten en snijbloemen of laat je gaan in het brede assortiment aan sfeervolle huis- en tuindecoratie. Zo heb je elk seizoen opnieuw een goed excuus voor een bezoekje.

Bron: in samenwerking met Van Uytsel | Hoofd styling Marjan Godrie, Styling Ozanne en Guillemine Mertens | Fotografie Jonah Samyn

nog meer: TV