Zo kan je met verlichting je woning veranderen

Een woning transformeren zonder te renoveren, dat doe je met verlichting. Geef je bestaande ruimtes een nieuwe invulling door functioneel licht in te wisselen voor sfeerlicht en herdenk de plaatsing van je meubels en de bijhorende lichtpunten. Klaar om alles om te gooien? Een dosis creativiteit en een paar behendige handen is alles wat je nodig hebt. (In samenwerking met jaimy, marktplaats voor vakmannen)

Sfeer toevoegen

Hanne uit ‘Een frisse start met vtwonen’ houdt van sfeer in huis. Om haar kale nieuwe woning meer karakter te geven, gingen de vtwonen stylisten voluit voor gezelligheid. Ozanne en Guillemine kozen ervoor om het praktische lichtpunt in het midden van de woonkamer in te wisselen voor een sfeervolle hanglamp boven de zithoek. Daarvoor gingen de stylisten op zoek naar helpende handen op de website van jaimy: een online platform waarop je met gemak vakmannen uit jouw buurt vindt. De electriciens gingen aan de slag en verlegden met een lange verlichtingssnoer op een speelse manier het bestaande lichtpunt naar de zithoek. Zo’n snoer hoeft allesbehalve een doorn in het oog te zijn: zo vind je tegenwoordig ook gekleurde snoeren of gestoffeerde exemplaren. Een vakman helpt je aan een exemplaar dat lang genoeg is om je woonwensen te vervullen. De moeite waard, want de leefruimte van Hanne & co werd door de aanpassing in één klap een stuk gezelliger.

De looprichting veranderen

De nieuwe woonst van Lien en Nicholas was een droom om in te richten, al bleek de ruimte niet optimaal ingedeeld. Het originele plan om de eettafel dwars tegen het keukenblok te plaatsen, versperde de doorgang naast het raam. Ozanne en Guillemine gooiden de looprichting van de ruimte om en plaatsen een lange eettafel tegen de wand. Een goede oplossing, maar met één probleem: de lichtpunten boven de nieuwe locatie van de tafel hingen te dicht bij de muur. De stylisten zetten de vakmannen van jaimy aan het werk en zij verlegden de lichtpunten aan de rand van de ruimte met behulp van drie goedgeplaatste verlichtingssnoeren naar het midden van de tafel. Zo konden die mooie terrazzolampen alsnog boven de nieuwe eettafel opgehangen worden.

Het nuttige aan het mooie koppelen

Ook de verouderde eethoek in de nieuwe woonst van Hanne werd compleet getransfomeerd. De toog werd vakkundig uitgebroken en vervangen door lange tafels die zich perfect lenen voor spelletjesavonden en gemeenschappelijke diners. Aangezien je geen Rummikub of Monopoly kan spelen zonder goede verlichting, installeerde een ervaren elektricien een zwarte rail boven de eettafel. Op die manier konden verschillende lampen opgehangen worden, zonder dat een overdaad aan kabels het interieur teniet doen. Bovendien gaf de rail een industriële touch aan de kleurrijke leefruimte van Hanne. Een ideale toevoeging aan de speelse hostelsfeer waar Ozanne en Guillemine voor gingen.

Over jaimy

Zoek jij iemand die je kan helpen bij jouw elektriciteitswerken, of ben je op zoek naar een ervaren loodgieter, schilder of elektricien? Via het online platform www.jaimy.be/nl vind jij in enkele klikken een ervaren professional uit jouw buurt. Je kan zelf een opdracht plaatsen en op basis van een duidelijke offerte en handige reviews vind jij in een handomdraai de vakman voor jouw project.

Bron: in samenwerking met jaimy by Belfius | Make-over door Ozanne en Guillemine Mertens | Fotografie: Jonah Samyn | Uit: ‘Een frisse start met vtwonen’, seizoen 2, aflevering 5 en aflevering 7

nog meer: TV