Water besparen in de badkamer: 5 slimme technieken

Niets doet zoveel deugd als een warme douche na een drukke werkdag. Maar wist je dat die zo’n tien liter water per minuut verbruikt? Gelukkig bestaan er heel wat slimme technieken om je waterverbruik in de badkamer te verminderen, zonder dat die jouw verwenmoment in de weg staan. Water besparen in de badkamer? Zo doe je dat! (In samenwerking met GROHE)

Douchesysteem: Euphoria System 260 (Grohe). Bad, lavabomeubel, toiletrolhouder en wandkastje – wit (privébezit). Verzorgingsproducten (Riverdale), waterglazen (Iitala), handdoekrek (Aquanova), kamerscherm (Dutchbone).

Douche vs bad

Een douche nemen is doorgaans ecologischer dan een bad. Maar let op! Douche je langer dan vijf minuten, dan begint je water- en energieverbruik aardig op te lopen. Met een spaardouchekop en slimme douchebediening kun je tot wel 40% besparen op je verbruik. Als dat geen interessante investering is!

Een slimme douche

In de meeste douches wordt de waterstraal dunner wanneer je het watervolume vermindert. Dat is natuurlijk duurzaam, maar niet erg comfortabel. De GROHE SmartControl douchebediening is uitgerust met slimme technologie waardoor je het volume van de waterstroom kunt aanpassen, van 5 liter tot 8,5 liter per minuut. Los daarvan behoud je de controle over de grootte van de waterstraal. Wil je een krachtige massage? Of verkies je een zachte, ontspannende straal? Jij beslist. En zeep je je haren in, dan druk je simpelweg op de pauzeknop. De slimme douche onthoudt jouw voorkeuren voor deel twee van de wasbeurt.

vtwonen woondossier / Fotografie Jonah Samyn / Waterbesparende douche van GROHE uit 'Een frisse start met vtwonen', seizoen 3 - aflevering 2
Douchesysteem: Euphoria System 260 (Grohe). Bad, lavabomeubel, toiletrolhouder en wandkastje – wit privébezit. Plafondlamp (Lucide), verzorgingsproducten (Riverdale), waterglazen (Iitala), handdoekrek (Aquanova), tapijt – zwart/wit (HKliving), kamerscherm (Dutchbone).
Douchesysteem: Euphoria System 260 (Grohe). Bad en lavabomeubel (privébezit). Verzorgingsproducten (Riverdale).

Geen koude douche

Uit een online studie* blijkt dat wel 63% van de Belgen het water laat stromen om op te warmen voordat ze in de douche stappen. Logisch, zul je denken, want wie staat er nu te springen voor een koude douche?! Hier kun je dus serieus wat water besparen. De oplossing: thermostaatkranen van GROHE, die niet afwijken van hun watertemperatuur zodra ze de gewenste warmte bereiken.

Aan de wastafel

Ook voor wastafelmengkranen bestaan er mogelijkheden om je verbruik te verminderen, zonder dat je daar iets van hoeft te merken. GROHE EcoJoy waskranen vermengen water met lucht, zodat er steeds een volumineuze stroom is die nooit meer dan 5,7 liter per minuut verbruikt. Goed voor je portemonnee en voor het milieu.

Op het toilet

De dubbele spoelfunctie is al een tijdje ingeburgerd. Terecht, want je spaart er toch dagelijks enkele liters mee uit. Doorgaans heb je de keuze tussen een grote en een kleine spoeling. De dual-flush installatiesystemen van GROHE bevatten zelfs een start/stop-functie, zodat je niet langer hoeft te spoelen dan je nodig lijkt.

Douchesysteem: Euphoria System 260 (Grohe). Bad en lavabomeubel (privébezit). Verzorgingsproducten (Riverdale), kamerscherm (Dutchbone), handdoekrek (Aquanova).

De badkamer van Sarah & Simon

Helemaal verliefd geworden op deze badkamer? Je vindt alle productinfo in het artikel van Sarah & Simon. Aflevering 2 van ‘Een frisse start met vtwonen’ terugkijken kan via dit artikel.

*Online kwantitatief SmartControl doucheonderzoek uitgevoerd voor GROHE
door onderzoeksbureau iVOX in juni 2018. 

Bron: in samenwerking met GROHE | Hoofd styling Marjan Godrie, Styling Ozanne en Guillemine Mertens | Fotografie Jonah Samyn | Uit: ‘Een frisse start met vtwonen’, seizoen 3, aflevering 2

nog meer: TV