Zo hou je de warmte bij jou thuis binnen

De dagen worden kouder, de energiekosten duurder. Hoe kan je je huis lekker warm houden tijdens die koude wintermaanden zonder het aan je portefeuille te voelen? Wij geven je enkele simpele tips om je huis tegen de koude te weren! (promotie)

Laat zoveel mogelijk zonlicht binnen

Ook tijdens de winter geeft de zon nog steeds veel warmte af. Geef de zonnestralen dus de kans om binnen te komen door alle raamdecoratie, zoals gordijnen of lamellen, open te zetten vanaf het moment dat de zon op is. Dit is vooral belangrijk aan de zonkant van je huis. In ruimtes waar de zon overdag niet binnen schijnt, laat je best de raamdecoratie dicht om de warmte die er was binnen te houden.

Isolerende gordijnen

De warmte van de zon die je overdag binnen laat, sluit je best zo snel mogelijk in wanneer het buiten terug donker (en dus kouder) wordt. Dit doe je eenvoudigweg door je raamdecoratie te sluiten. Het is een goed idee om voor warmte-isolerende gordijnen te kiezen. Bij Tende maken ze bijvoorbeeld gemetalliseerde gordijnen die, door een flinterdun laagje metaal in hun stoffen, licht- en warmteweerkaatsend werken. Een warm huis in de winter en een fris huis in de zomer: dubbel gewonnen dus!

Geef  je verwarming ruimte

Het is belangrijk dat je radiatoren niet worden geblokkeerd door meubels die ervoor staan. Zo krijgt de warmte minder kans om zich doorheen de ruimte te verspreiden. Zorg er ook voor dat je gordijnen niet over je verwarming hangen. De warmte van de radiator zal rechtstreeks naar de ramen geleid worden, naar buiten ontsnappen en dus verloren gaan. Laat raamdecoratie die over de radiator hangt dus korter maken of kies voor een optreksysteem (zoals een vouwgordijn) dat boven de radiator komt.

Maak het gezellig

Dubbel voordeel krijg je met kaarsen. Die maken je huis gezelliger tijdens donkere winteravonden, maar geven tegelijkertijd ook veel warmte af. Eén kaars zal weinig verschil maken, maar wij zien geen kwaad in een woonkamer vol verschillende kaarsen. Op en top warmte én gezelligheid! En als je dan toch bezig bent, kruip dan lekker onder een dekentje om optimaal van de warmte en de gezelligheid te genieten.

Bron: in samenwerking met Tende | Styling Ozanne en Guillemine Mertens | Fotografie Jonah Samyn | Uit: ‘Een frisse start met vtwonen’, aflevering 8 (beeld 1), aflevering 2 (beeld 2).

nog meer: TV