Deze 6 vragen moet je je stellen bij het kiezen van gordijnen

Gordijnen: heel belangrijk voor de look van je interieur, maar zowat het moeilijkste om te kiezen. Tot nu! Beantwoord onze 6 vragen en je weet meteen welke gordijnen bij jouw ruimte passen. (promotie)

Eyecatcher of praktisch?

Eerst en vooral: hebben de gordijnen voor jou een praktisch nut (verduisteren, warmte binnen/buiten houden…) of dienen ze eerder als eyecatcher?

Verticaal of horizontaal?

Ga je voor hangende overgordijnen die je kan openschuiven of kies je liever voor makkelijk optrekbare rolgordijnen? En haal je die liever zelf op of kies je voor een elektrisch systeem met afstandsbediening? Bij raamdecoratiespecialist Tende heb je keuze zat:

  • Overgordijnen passen in elk interieur. Ze zijn verkrijgbaar in transparante en non-transparante vorm. Die laatste houdt de warmte buiten én zorgt tegelijk voor isolatie. Door de plooiing in de gordijnen profiteer je ook van geluidsdemping.
  • Vouwgordijnen hebben een gezellige uitstraling. Ze nemen weinig ruimte in en zien er daardoor heel luchtig uit. Door de (vaak) transparante stof houden ze pottenkijkers buiten, maar het licht binnen.
  • Paneelgordijnen stralen een en al rust uit. Ze zijn heel makkelijk in gebruik door het schuifsysteem en integreren moeiteloos in elk interieur.
  • Rolgordijnen creëren instant sfeer. Ze zorgen voor privacy, maar sluiten daarbij niet alle licht buiten. Ze houden verkleuring van je meubels tegen en kunnen voorzien worden van een speciale zonwerende doek aan de zonkant zodat je huis op een warme dag niet in een sauna verandert.
  • Heb je een groot oppervlak om te voorzien van gordijnen? Het Tende XXL-rolgordijn is ideaal voor grote raampartijen en kan helemaal op maat gemaakt worden, tot 6m breed en 3m hoog (en omgekeerd). Is jouw raam nog groter? Met een speciale steun kunnen er meerdere XXL-rolgordijnen naast elkaar.

Verduistering, privacy, geluidsdemping of isolatie?

Gordijnen kunnen verschillende functies hebben: privacy creëren is een belangrijke, maar nog vaker wordt specifiek gekozen voor geluidsdemping, verduistering of isolatie. De functie van je gordijnen hangt grotendeels af van de ruimte waarvoor ze bedoeld is. In je woonkamer wil je de warmte behouden én voldoende privacy zonder aan licht te moeten inboeten. Je slaapkamer wil je net verduisteren zodat je nachtrust niet lijdt onder ongewilde lichtinval. In de badkamer gaat het dan weer voornamelijk over privacy.

Katoen, linnen of polyester?

De look van je gordijnen wordt in grote mate bepaald door de stof die je kiest:

  • Linnen voorziet je interieur van een natuurlijke uitstraling. Het kreukt makkelijk, maar is sterk en slijtvast.
  • Katoen past in elk interieur, van landelijk over modern tot Scandinavisch. Net als linnen is het een sterke stof, maar ze kan wel verkleuren bij direct zonlicht (met een extra voering kan je het verkleuren tegengaan).
  • Polyester geeft je interieur een fijne, basic uitstraling. Het is makkelijk in onderhoud en het droogt snel na het wassen, maar kan soms statisch zijn waardoor er stof aan blijft kleven.

Kleur of sober?

Na alle praktische rompslomp komt nu het leukste gedeelte: ga je voor kleur of hou je het sober? Kleuren als beige, wit, alle tinten grijs en aardetinten doen het altijd goed, maar het is ook leuk om eens wild te gaan met kleur. Zo haal je een echte eyecatcher in huis én til je je interieur naar een hoger niveau. Ga voor effen raamdecoratie in een felle kleur (die al dan niet terugkomt in je behangpapier, kussens, accessoires…) of kies voor een leuke print.

Zelf maken of een handje hulp?

Natuurlijk kan je je gordijnen zelf maken, maar niets is mis met een handje hulp, toch? Als je gaat voor professioneel advies, zoals dat van Tende, ben je zeker van de juiste maten en een optimaal resultaat. En jij hoeft niet in de weer te zijn met lintmeters en naaimachines.

Bron: in samenwerking met Tende | Styling Ozanne en Guillemine Mertens | Fotografie Jonah Samyn | Uit: ‘Een frisse start met vtwonen’, aflevering 6

nog meer: TV