Een succesvolle badkamerrenovatie in 5 stappen

De knoop is eindelijk doorgehakt: de oude badkamer moet plaatsmaken voor een nieuwe. Ook Lukas en Katrien uit ‘Een frisse start met vtwonen’ gingen voor een compleet gerenoveerde badkamer. Maar hoe begin je daaraan? Met ons stappenplan natuurlijk! (In samenwerking met Facq)

Stap 1: een moodboard maken

Zonder twijfel het leukste gedeelte van de renovatie (op het uittesten van het eindresultaat na): een moodboard samenstellen. Op zo’n inspiratiebord verzamel je de sfeer, materialen en producten die jij graag in je badkamer wil.

Stap 2: een gedetailleerd plan

Met je moodboard in je achterhoofd, kan je gaan nadenken over de indeling van je badkamer. Komt er wel of geen toilet? Waar komt de douche? Ga je voor één of twee lavabo’s? Duid op je plan zeker ook de technische specificaties zoals stopcontacten en watertoevoer aan om zo op voorhand te bepalen of er nutsvoorzieningen veranderd moeten worden of niet. Wie het moeilijk vindt om het overzicht te bewaren, kan met deze checklist aan de slag.

Maak van de renovatie trouwens ook gebruik om een aantal technische zaken te checken: werkt de boiler nog naar behoren, wordt de badkamer voldoende geventileerd,… Nu is hét moment om zulke zaken te (her)bekijken.

Stap 3: research, research, research

Vooraleer je echt van start gaat met het bestellen van je materialen en meubels en met het afbreken van je huidige badkamer, win je best eerst professioneel advies in. Ga langs bij een badkamerspecialist als Facq en leg daar je moodboard en de gewenste indeling voor. Op basis van jouw ideeën kunnen zij dan gerichte feedback geven en je de juiste items en werkwijze aanraden. Misschien ga jij wel voor een dubbele douche zoals Lukas en Katrien uit ‘Een frisse start met vtwonen’?

Stap 4: op tijd

Om je renovatie zo vlot mogelijk te laten verlopen, bestel je best je meubelen en materialen goed op tijd. Voor sommige producten loopt de wachttijd namelijk snel op en je wil door tijdsdruk toch niet inboeten op je droombadkamer?

Stap 5: let op je budget

Hoewel het vaak een van de kleinste ruimtes in huis is, kan het makkelijk een van de duurste zijn. Bepaal op voorhand een haalbaar budget (een badkamerrenovatie kost gemiddeld tussen de 4000 en 6000 euro) en probeer je bovengrens niet te overschrijden. En wie weet heb je dan nog wat budget over om je badkamer gezellig in te kleden. Net zoals die van Lukas en Katrien.

Bron: in samenwerking met Facq | Make-over door Ozanne en Guillemine Mertens | Fotografie: Jonah Samyn | Uit ‘Een frisse start met vtwonen’, aflevering 1

nog meer: TV