SOS stofallergie: met deze tips hou je het huis stofvrij

We spenderen zo’n twee jaar van ons leven aan schoonmaken. Wie geteisterd wordt door een stofallergie, heeft het extra zwaar te verduren. In ‘Een frisse start met vtwonen’ richtten de stylisten het huis van Moussa en de allergische Naima dan ook zorgvuldig in, zodat stof de kop in wordt gedrukt. We zetten hun tips nogmaals op een rij. Want in feite zijn we allemaal allergisch aan stof. Is het niet letterlijk, dan wel figuurlijk. (In samenwerking met Philips)

Stofzuiger van Philips uit 'Een frisse start met vtwonen': seizoen 3 - Moussa & Naima - Hoofd styling Marjan Godrie, Styling Ozanne en Guillemine Mertens - Fotografie Jonah Samyn
Steelstofzuiger: SpeedPro Max Aqua (Philips). Vitrinekast en dressoir (Riverdale). Eetkamerstoelen (Woood), uitrekbare wandlampen (It’s About RoMi). Zetel (Lifestyle).

De grove schoonmaakmiddelen

Een goed begin is het halve werk. Investeer dus in kwalitatief sterke huishoudtoestellen. Wie met een stofallergie kampt, zal niet willen wachten tot de wekelijkse poetsbeurt om stof aan te pakken. Moussa en Naima kregen van de stylisten een snoerloze steelstofzuiger, de Philips SpeedPro Max Aqua. Zo’n gestroomlijnd model berg je makkelijk op, waardoor je ‘m ook twee keer zo snel uit de kast zult nemen dan een stofzuiger met snoer. Maar de echte troeven voor Naima zitten ‘m in de extra functies: een dweilfunctie, ledverlichting en extra zuigkracht.

Een goed te onderhouden vloer

Voor personen met een stofallergie is stof niet het meest schadelijke. Wel dat wat er zich in stof nestelt, zoals huidschilfers en schimmels. Een dweilbare tegelvloer is dus aangeraden. De stofzuiger van Moussa en Naima bevat een dweilfunctie waarmee je gelijktijdig kunt stofzuigen en dweilen. Daarmee vang je tot 99% van de bacteriën. De ledverlichting helpt je om vuil en vlekken te spotten.

Steelstofzuiger: SpeedPro Max Aqua (Philips). Eetkamerstoel (Woood). Vitrinekast (Riverdale). Wandlamp (privébezit).

Wat met tapijt en ander textiel?

Tapijten en andere vloerbekleding zijn afgeraden wanneer je last hebt van een stofallergie. Maar beschik je over de juiste middelen, dan kun je daar wat losser in zijn. Het mondstuk van de Philips SpeedPro Max zuigt bijvoorbeeld in 360 graden, zodat hij in één beweging over tapijt of vloer meer stof kan opzuigen dan de gemiddelde stofzuiger. Dan kan een (wand)tapijt in de woonkamer geen kwaad.

Raamdecoratie in huis

Een huis zonder raamdecoratie is geen thuis, maar met een stofallergie zijn gordijnen niet je beste vriend. Ga voor stevige, brede lamellen in kunststof, want die zuig je in één simpele beweging proper.

Steelstofzuiger: SpeedPro Max Aqua (Philips). Dressoir en spiegels (Riverdale). Poef (Woood). Kandelaar (House Doctor).

Achter gesloten deuren

Open kasten kun je natuurlijk ook stofzuigen met een opzetstuk, maar voor mensen met een stofallergie zijn ze uit den boze. Een vitrinekast is een mooi alternatief om spullen in uit te stallen, zonder dat je constant hoeft af te stoffen.

Stofzuiger van Philips uit 'Een frisse start met vtwonen': seizoen 3 - Moussa & Naima - Hoofd styling Marjan Godrie, Styling Ozanne en Guillemine Mertens - Fotografie Jonah Samyn
Steelstofzuiger: SpeedPro Max Aqua (Philips). Vitrinekast (Riverdale).

Over Philips

Philips richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen. Het bedrijf ontwikkelt slimme en gepersonaliseerde oplossingen die naadloos aansluiten bij de dagelijkse routines en waardoor mensen gezondere keuzes kunnen maken die aan hun persoonlijke behoeften voldoen. Dankzij de technologieën van Philips kunnen mensen zich beter verzorgen, gezonder eten, en beter slapen.

Bron: in samenwerking met Philips | Hoofd styling Marjan Godrie, Styling Ozanne en Guillemine Mertens | Fotografie Jonah Samyn | Uit: ‘Een frisse start met vtwonen’, seizoen 3, aflevering 6

nog meer: TV