Zo breng je meer licht in je huis

De grootste wens van elke interieurliefhebber: meer licht in huis. Maar dat is niet altijd zo eenvoudig… Wij geven tips om meer daglicht in je huis te krijgen! (promotie)

Alle obstakels weg

Daglicht heeft een richting en voor je huis geldt natuurlijk dat de richting van buiten naar binnen is. Zorg er dus als eerste voor dat het licht ook naar binnen kán stromen. Check of struiken, bomen of planten in de tuin het daglicht belemmeren (snoeien doet soms wonderen voor je woonkamer). Kies daarnaast voor gordijnen met slanke rails, die helemaal open kunnen. Zo krijg je het meeste daglicht binnen. De vensterbank opruimen kan ook wonderen doen.

Glazen deuren

Extra natuurlijk daglicht is altijd een goed idee, het brengt je interieur echt tot leven. Een glazen deur kan daarbij helpen. Het laat een zee van licht binnen en als je voor mat glas kiest, heb je voldoende privacy. Zorg er wel voor dat de rest van je huis goed geïsoleerd is, want een glazen deur is niet gemaakt uit het meest energiebesparende materiaal.

Lichte kleuren

Nog een goede tip: schilder je muren in lichte kleuren. Die reflecteren het licht in de ruimte en zorgen niet voor een donker, zwaar oppervlak achter je glazen deur. Maar ook zonder glazen deuren zijn lichte muren een goed idee. Ze vergroten de ruimte optisch en in combinatie met lichte meubels en accessoires lijkt het altijd zomer!

Platdakvensters

Heb je geen ruimte om extra ramen in je muren te installeren, dan zijn één of meerdere platdakvensters misschien wel een oplossing. Ze laten zelfs tot twee keer meer licht binnen dan een normaal verticaal raam. VELUX ontwikkelde de Curvetech-technologie waarbij het glas gebold staat. Zo kan het regenwater perfect afstromen, ook bij een plat dak! Bovendien is een platdakvenster met gebogen glas de ideale oplossing voor wie niet graag poetst. Het raam moet door de constante afloop van water minder vaak gereinigd worden. Leuke extra: de dubbele beglazing met isolatie zorgt voor een constant aangenaam binnenklimaat.

Lichttunnels

Afhankelijk van de hoeveelheid licht die je wenst, kun je ook kiezen voor een lichtstraat of -tunnel met meerdere ramen. Hoe meer licht, hoe meer gevoel van ruimte. Meer zonlicht zorgt er ook voor dat de ruimte op een natuurlijke manier wordt verwarmd, waardoor je bespaart op je energiekosten. In de zomermaanden kun je de ramen verduisteren met speciale zonwering.

Lichttunnels zijn geïnspireerd op het idee van dakramen, maar zijn speciaal ontwikkeld voor ruimtes waar geen dakraam geïnstalleerd kan worden. Bij VELUX vind je lichttunnels voor zowel platte als hellende daken, telkens voorzien van EdgeGlow. Dit is een ring van helder glas die een betere spreiding geeft van het licht door de hele kamer.

Bron: in samenwerking met VELUX Belgium

nog meer: TV