Creëer de leukste speelzolder in 5 stappen

Kinderen en ravotten: een match made in heaven! Maar in je net opgeruimde woonkamer is dat niet altijd even fijn… Wij hebben de oplossing: wat dacht je van een speelzolder? Ook Jan en Jiska uit ‘Een frisse start met vtwonen’ zijn fan: hun vier kinderen hebben alle ruimte om zich uit te leven. En dat speelgoed? Dat blijft na het spelen gewoon liggen! (promotie)

1 Ga voor kleur

Waar je het in je woonkamer of keuken liever rustig houdt, is de speelzolder dé plaats om je uit te leven met kleur. Hoe feller, hoe liever! Grote kleurvlakken, felgekleurde geometrische patronen… Alles is mogelijk. Bang dat het wat te chaotisch wordt? Kies dan voor meerdere kleuren van eenzelfde kleurenpalet – bijvoorbeeld limoengroen gecombineerd met zijn pastelvariant. Of hou alles neutraal met witte muren of pasteltinten en kies voor kleurrijke accessoires. Een knalgroene lamp, een roze tapijt, een gele kast… Alles kan en mag!

2 Creëer verborgen hoekjes

Een grote speelruimte is heerlijk, maar nog fijner wordt het als je kleine hoekjes creëert. Het hoekje achter die zware balk is een ideaal leesplekje, of zet de kasten wat verder van de muur: de nis die ontstaat is perfect om het stoerste kamp te bouwen. Voorzie tapijten, dekens en kussens om het extra knus te maken. Installeer kleine lees- of bureaulampjes of leg zaklampen klaar voor gezellige voorleesmomenten.

3 Let the sunshine in

Een belangrijke tip: laat zoveel mogelijk licht binnen! Vaak heeft een zolder de reputatie donker en kil te zijn, maar niets is minder waar. Wanneer je een VELUX dakvenster laat installeren, weet je dat je kiest voor licht en ruimte. Een dakvenster laat namelijk twee keer zoveel licht binnen als een verticaal venster in de muur. En ook voor de ventilatie van je huis zijn dakvensters een goede oplossing. Zelfs met een gesloten venster wordt je huis geventileerd wanneer je de ventilatieklep openklikt. De luchtfilter laat enkel frisse, gezuiverde lucht binnen en voorziet voldoende frisse lucht voor uren speelplezier!

Enkele tips om het beste uit je dakraam te halen:

  • Zorg ervoor dat de raamoppervlakte van je dak gelijk is aan 20% van de vloeroppervlakte.
  • Het is beter om verschillende kleinere dakramen te verspreiden over de ruimte, in plaats van één groot venster te laten installeren.
  • Om het licht optimaal te verspreiden installeer je best een dakvenster aan beide zijden van het dak.
  • Nog meer tips over de VELUX dakvensters vind je hier.

4 Voorzie voldoende opbergruimte

Natuurlijk dient een speelzolder voornamelijk om te spelen, maar zonder opbergruimte wordt het al snel een rommeltje. Voorzie kisten, zakken, open rekken of wandplanken zodat de kinderen hun speelgoed makkelijk terugvinden.

5 Kies voor een eyecatcher

Helemaal in het speelse thema van de zolder en een instant hit bij kinderen: een schommel, klimrek, hangmat of een trapeze is de ster van de speelzolder. Handig om die overtollige energie kwijt te raken! Zorg wel voor een zachte ondergrond zoals een pluizig tapijt of een zacht vachtje of leg er enkele kussens onder.

Bron: in samenwerking met VELUX Belgium | Fotografie Jonah Samyn | Styling Ozanne en Guillemine Mertens | Uit: Een frisse start met vtwonen, aflevering 3

nog meer: TV