Klein wonen: zo laat je een ruimte groter lijken

Klein wonen is de toekomst, maar daarom willen we nog niet voelen dat we klein wonen. Het aantal vierkante meters kun je misschien niet veranderen, dat claustrofobisch gevoel wel! Dorien won de medaille voor smalste woning uit drie seizoenen van ‘Een frisse start met vtwonen’. Hoe de stylisten haar huisje optisch vergrootten, ontdek je hier. (In samenwerking met heytens)

Glasgordijnen Malt in ecru (heytens). Tafel (HAY), tapijt (HKliving), stoel (Zuiver), kruk (HKliving), hanglamp (Fatboy).

The sky is the limit

Heb je net als Dorien een erg smalle en diepe ruimte, dan ben je misschien wel bekend met het dwangbuisgevoel. Hoge plafonds met kamerhoge ramen hebben de capaciteit om zo’n ruimte open te trekken. Voeg raamdecoratie toe voor de gezelligheid of om inkijk te vermijden, maar zorg ervoor dat die niets afnemen van dat ruimtelijk gevoel dat je creëerde. Dunne, licht filterende gordijnen, zoals de Malt glasgordijnen van heytens, zijn een goede optie. Let wel! Hang je gordijnen hoog op, dan is automatisatie een absolute must. Anders kun je die maar moeilijk openen en sluiten. Ook wat het onderhoud van lange gordijnen betreft, hebben de voile glasgordijnen van Dorien als voordeel dat ze niet gestreken hoeven te worden. Gewoon wassen en nat ophangen. Dat bespaart je enkele kilometers strijkwerk.

Glasgordijnen Malt in ecru (heytens).

Automatisatie is een must wanneer je

gordijnen hoog ophangt

Kleurrijk bedrog

Mensen die klein wonen zijn te vaak bang om kleur te gebruiken. Witte muren kunnen je woning ruimer doen lijken, maar dat geldt evengoed voor lichte en koele kleuren. Die slagen er namelijk stuk voor stuk in om daglicht te reflecteren. Probeer de kleur op je muren af te stemmen op de kleur van je meubels, zodat die opgaan in de achtergrond. Doe er nog een schepje bovenop door het plafond in een donkerdere tint te verven. Dit is een optische illusie die je kan toepassen als in een smal huis met hoge muren. De donkere kleur op het plafond duwt de muren als het ware uit elkaar, wat de ruimte veel groter doet lijken.

Door de vloer vrij te houden, kan er

meer daglicht doorstromen

Horizontale jaloezieën in zwart (heytens). wandlamp (Artemide), stoel (Woood), wandplank (vtwonen collectie).

Zwevend meubilair

De regel bij klein wonen is: hoe meer vloer je ziet, hoe groter de ruimte lijkt. Door de vloer vrij te houden, kan het daglicht namelijk beter doorstromen. Kies dus zoveel mogelijk voor meubels op pootjes of zwevende kasten en bureaus. Onder het bureau van Dorien komt licht piepen door het kamerhoge raam. Daardoor wordt het donkere hoekje optimaal verlicht.

Rolgordijn Premium Havana in beige (heytens). Tafel (Depot 59), kruk (vtwonen collectie), hanglamp (Lucide).

Omdat het bureau uitkijkt op een drukke straatkant, bekleedden de stylisten het raam met horizontale jaloezieën van heytens in twee compartimenten – één boven en één onder het bureau. Zo kan Dorien de onderste lamellen bijvoorbeeld sluiten om privacy te hebben als ze aan het werk is. Indien het bureau van Dorien zo breed was geweest dat handmatige bediening van de lamellen moeilijk werd, dan kon ook hier geopteerd worden voor geautomatiseerde jaloezieën. Die keuze maakten de stylisten in de make-over bij Moussa en Naima, zoals je ziet op de foto links. De ramen in hun keuken werden voorzien van geautomatiseerde rolgordijnen van heytens.

Aflevering 8 / Een frisse start met vtwonen / Jonah Samyn
Glasgordijnen Malt in ecru (heytens). Vakkenkast links (vtwonen collectie), tafel (HAY), tapijt en roomdivider webbing naturel (HKliving), stoel (Zuiver), kruk (HKliving), hanglamp (Fatboy), daybed (Household Hardware).

Gebruik de ruimte

We zijn geneigd om onze meubels tegen een muur te zetten, maar daardoor lijkt een kleine ruimte snel vol. Probeer daarom ook het midden te benutten. Een zetel met hockers is bijvoorbeeld interessant, omdat je die onderdelen eindeloos kunt verplaatsen, afhankelijk van de gelegenheid.

Heb je een erg smalle, hoge woning zoals Dorien, maak dan gebruik van die hoge muren. Werk bijvoorbeeld met een groene wand, zodat je planten geen plaats innemen op de vloer. Meubels in het midden van de ruimte plaatsen is dan iets moeilijker, maar zorg ervoor dat die op z’n minst inspringen, zodanig dat je moet slalommen. Ook dat maakt de ruimte breder. Of dat maken we onze hersenen toch wijs!

Over heytens

Raamdecoratie van heytens is de ideale manier om je huis op een praktische én stijlvolle manier af te werken. Een team van ervaren consulenten staat voor je klaar om naar al je decoratie- of verduisteringswensen te luisteren. Samen gaan jullie in de brede waaier van tijdloze collecties en decoratieve accessoires op zoek naar een oplossing op maat.

Bron: in samenwerking met heytens | Hoofd styling Marjan Godrie, Styling Ozanne en Guillemine Mertens | Fotografie Jonah Samyn | Uit: ‘Een frisse start met vtwonen’, seizoen 3, aflevering 8

nog meer: TV