Een berging voor je keuken? Zo richt je ‘m functioneel in

Hoorde je het al? Kleiner wonen is de toekomst. Dan komt het erop aan om de beschikbare ruimte in huis optimaal te benutten. Zo bespaart een berging bij de keuken je naast heel wat rommel ook heel wat plaats. Natuurlijk, enkel als je ’m efficiënt inricht! Hier moet je op letten om het maximale resultaat uit een minimale bergruimte te halen. (In samenwerking met èggo)

vtwonen woondossier / Foto's èggo / keuken berging

First things first: de berging zelf

Een berging hoeft absoluut niet groot te zijn. Laat je de berging op maat maken, dan kun je écht elke hoek benutten. Èggo beschikt over een ruim aanbod aan opbergmeubels en slimme tools waarmee het jouw op maat gemaakte berging kan samenstellen. Nadat je de ruimte met hen bespreekt, maken zij een passend ontwerp naar jouw smaak. Zo vormt zelfs een schuin plafond geen obstakel meer.

Visualiseren helpt

Voor je halsoverkop aan de inrichting van de berging begint, sta je best even stil bij het doel ervan. Welke spullen wil je erin kwijt? Heb je servies dat enkel met kerst de kast uitkomt of sla je graag grote voorraden in? Wil je enkel keukenmateriaal er een plaats geven of eventueel ook je wasmachine en schoonmaakproducten? Als je dat weet, kun je je opbergruimte daarop afstemmen. Voorzie bijvoorbeeld lades voor etenswaren en open rekken om toestellen zichtbaar in op te stellen. En stem ook de grootte van opbergvakken af op het materiaal dat er een plekje krijgt.

vtwonen woondossier / Foto's èggo / keuken berging

Ergonomisch indelen

Het kan handig zijn: een opbergruimte die tot aan het plafond reikt. Maar je moet ook overal bij kunnen. Plaats dat wat je het vaakst gebruikt op ooghoogte. Zet zware spullen onderaan en lichtere bovenaan. Heb je ruimte voor een trapje? Geweldig! Zo niet, dan is een plaatsbesparende ladder een goed alternatief. En vergeet de (kast)deuren niet! Lades en schuifdeuren zijn handiger in kleine ruimtes dan klassieke deurtjes én bezorgen je meer opbergruimte.

Denk duurzaam

Ga slim te werk en richt je berging niet enkel praktisch, maar meteen ook milieuvriendelijk in. Isoleer de ruimte om je spullen tegen warmte en vocht te beschermen. Kun je beroep doen op natuurlijk licht, bijvoorbeeld via een plafondkoepel of een smal raam, maak daar dan gretig gebruik van. Heb je dat niet, kies dan voor duurzame ledlampen die werken met een bewegingssensor.

vtwonen woondossier / Foto's èggo / keuken berging

Safety first

Heb je kinderen? Dan wil je vast niet dat zij de berging omtoveren tot hun persoonlijke speeltuin. Een sterk slot op de deur, kasten of lades kan al voldoende zijn om je kids op veilige afstand te houden van zware keukentoestellen, giftige schoonmaakproducten (die natuurlijk buiten bereik opgesteld staan) of ongezonde zoetigheden.

‘t Zit ‘m in de details

Een opberghanger tegen de deur, transparante kastdeuren, een spiegel aan de binnenkant van een kast, of een deksel voor de lades. Er bestaan heel wat slimme extraatjes die je berging net dat tikkeltje meer functionaliteit geven, ook bij èggo. Werp na de installatie van je op maat gemaakte berging nog een laatste kritische blik op de ruimte om te achterhalen wat jouw cherry on top kan zijn.

vtwonen woondossier / Foto's èggo / keuken berging

Over Èggo

Èggo ontwerpt en plaatst jaarlijks meer dan 17.400 op maat gemaakte keukens en 2.500 opbergsystemen. Frisse en kleurrijke showrooms, toegankelijke ontwerpen, ergonomie en vormgeving die het gebruiksgemak verhogen, maar bovenal een onafgebroken persoonlijke begeleiding. Dat zijn ongetwijfeld de redenen voor het succes van de èggo-keukens.

Bron: in samenwerking met èggo

nog meer: TV