Zo kies je de juiste verfkleur voor je muren

De indrukwekkende wand vol kleurstalen in de verfwinkel bezorgt heel wat klussers zonder twijfel keuzestress. Bovendien zijn er een heleboel ongeschreven regels waarmee je best rekening houdt wanneer je je ruimte een likje verf wil geven. Met deze tips in het achterhoofd kies je gegarandeerd juist. (In samenwerking met Levis)

Licht of donker?

Kleine ruimtes voorzie je best van een lichte tint om ze ruimer te laten ogen, grote ruimtes kunnen wél een donkere kleur aan. Al klopt dat niet altijd. Wanneer je kleine ruimte een hoog plafond én voldoende lichtinval heeft, kan je gerust ook experimenteren met donkere tinten. Alles draait hier, zoals zo vaak, om het vinden van de juiste balans.

Associatie

Hoe vreemd het misschien ook mag klinken, kleuren roepen een bepaalde stemming op. Zo is blauw de perfecte tint om tot rust te komen (ideaal dus voor de slaapkamer), wekken warme kleuren – zoals Levis Kleur van het Jaar 2019 Spiced Honey – eetlust op (geschikt voor de keuken en eetkamer) en stimuleert groen de concentratie. Denk dus aan de functie van je ruimte wanneer je in die eindeloze kleurencatalogus naar de ultieme tint zoekt.

De juiste mix

Vergeet niet om ook rekening te houden met de andere elementen in de kamer. Misschien is er een open haard of een gekleurde tegelvloer? Stem je verfkleur ook zeker op die aspecten af, zodat het een mooi, harmonieus geheel wordt.

Match made in heaven

Heb je een passende kleur gevonden, dan moet je nog nadenken over tinten die je ermee kan combineren. Zowel op je muren als in de aankleding van de ruimte. Wie kiest voor ton-sur-ton speelt op safe zonder aan originaliteit in te boeten. Durvers gaan dan weer voor muren in contrasterende kleuren.

Tip!

Vind je het moeilijk om te bepalen welke kleur het best in je ruimte past? Ga dan aan de slag met de gratis Levis Visualiser app. Kies een kleur, visualiseer je ruimte en ontdek hoe je interieur eruit ziet in de gekozen tint. It’s magic!

Dankzij de app een kleur gevonden? Sla niet meteen drie grote potten van de uitverkoren verf in maar test de tint eerst op een stukje muur met de Levis Ambiance kleurtester. Op die manier kan je makkelijk nagaan hoe de gekozen kleur eruit ziet op verschillende momenten van de dag en bij kunstlicht. Daarnaast is zo’n kleurtester ook handig om te checken of de tint wel past bij de andere elementen in de ruimte zoals de gordijnen of de vloer.

Bron: in samenwerking met Levis | Make-over door Ozanne en Guillemine Mertens | Fotografie Jonah Samyn | Uit: ‘Een frisse start met vtwonen’, seizoen 2, aflevering 2

nog meer: TV